Pescuit la Amur

Privind abordarea partidelor de pescuit.

Moderator: Seby

Pescuit la Amur

Mesajde Seby » 08 Aug 2011 12:34

Pescuit la amur

Dupa parerea mea pescuitul amurului da rezultatele cele mai bune in lunile mai(sfirsitul luni mai) si pina in septembrie, perioad in care apa deja s-a incalzit si pe toata durata cind aceasta ramine la o temperatura ridicata .
Amurul este un peste care se hraneste in special cu vegetatie (stuf, papura, ierburi acvatice) si care prefera zone cu apa mica , (unde este mai calda) cu substrat tare, patrulind marginile plaurilor sau malurile pline de stuf ori papura .
Isi tradeaza prezenta pe anumite locuri prin plimbari la suprafata apei , fiind efectiv vizibil , sau lasind siaje in merusul la suprafata apei, miscari la baza stufului unde se hraneste si nu de putine ori este vazut tragind de frunzele de stuf .
Pentru pescuitul acestui peste nu este nevoie de nade pretentioasae si costisitoare ci acestea sa se bazeze in principal pe seminte , sparturi , si grunduri dulci.
Porumbul este elementul de baza in nada pentru amur atit sub forma de bob cit si de spartura de porumbsau porumb verde.
In prepararea nadei pentru amur putem folosi ca seminte porumb , spartura de porumb , seminte de pasarele , cinepa, griu sau arpacas, seminte de soia , boabe de fasole verde,
alune sfarmate etc. Toate acestea se pot fierbe sau se inmoaie cu minim o zi doua inainte de partida de pescuit dupa care i se poate adauga (daca preferam) indulcitori, lapte de porumb sau diferite arome functie de necesitate.
Aromele cele mai folosite in pescuitul amurului sunt aroma de porumb , ananas , capsuna .Intodeauna este bine sa ne interesam de balta care vrem sa o pescuim si ce aroma se preteaza pe acea balta .
Semintele pregatite se pot nadi direct cu racheta, spombul sau pot fi intergrate in grunduri care pot fi lansate cu catapulta sub forma de bulgari.
Bulgari se pot realiza simplu din grunduri care exista pe piata si care contin mirosul pe care il dorim , caruia i se adauga semintele pregatite in prealabil. Toate acestea se amesteca dupa care se fac bulgari de marimea unei lamii , care pot fi lansati cu catapulta si spodul (lanseta de nadire) sau cu catapulta trepied.
In cazul in care nu folosim un grund cumparat putem sa ne face o pastura simpla adica mamaliga, careia putem sa ii mai adaugam faina de turtoi , faina de cinepa, faina de lucerna (etc). Aceasta se sfarima marunt dupa care adaugam semintele preparate,
Putem sa adaugam un aditiv de capsuna , ananas ,porumb (dupa preferinta) lapte de porumb , indulcitori (zahar , melasa) etc, se fac bulgari si se lanseaza cu catapulta.
Este important sa ne alegem intodeauna un loc de pescuit care care sa aiba substratul tare, sa fie in preajma stufarisului sau a papurei sau un loc prin care amurii sa isi tradeze prezenta.
Imediat ce am ales locul pe care vom pescui , luam markerul cu care stabilim adincimea apei si eventualele denivelari sau structuri, asa incit sa alegem si diatanta si zona ce-a mai buna in care sa pescuim . Daca nu suntem pe deplin informati asupra locului putem lua si lanseta cu plumbul de pieptanat substratul , asa incit sa ne facem o harta imaginara a ceea ce este sub apa si sa alegem zona cea mai indicata pentru nadire .
Nadirea consta in 25,30 bulgari si 20, de rachete cu seminte preparate. Periodic la citeva ore patul de nada trebuie intretinut cu bulgari si seminte. Daca am ales un loc bun inca de la prima nadire (dupa 1 ora) vom avea satisfactia ca pestele sa raspunda prin trasaturi. Daca nu avem rezultate imediate , totusi amurul isi va face apartia pe patul de nada mai tirziu (amurul este foarte sperios la zgomote si nadirea in prima faza il indepartat) si doar de noi depinde sa ii facem sa ramina pe el .Mai exista insa si perioada cina amurul maninca doar noaptea, asadat trebuie sa avem rabdare. Trebuie sa avem grija ca dupa ce pestele se prezinta pe patul de nada si incepem sa avem prezente in lansete , sa nadim periodic asa incit sa avem in permanenta nada pe vad., altfel riscam ca amurul sa plece . Totusi in cazul in care sunt exemplare mari pe vad si putine, acestea vor fi speriate de driluri sau de nadire si vor pleca insa vor reveni daca avem in permanenta grija sa intretinem vadul cu nada.
Trasaturile amurilor de cele mau multe ori sunt slabute , majoritatea lasind zvingherul jos si mai putin pe plecare spre larg. Amurul o data intepat (dupa o mica opintire)vine usor spre mal unde incepe adevaratul circ. Aici trebuie sa fiti pregatiti , sa aveti frina foarte bine reglata la mulineta, mina finuta si rabdare .Cind amurul simte apropierea de mal sa va asteptati la plecari de cite 15-25 de metri dintr-o bucata spre larg, dupa care iar sa vina spre mal si iar sa plece ca o torpila , repetind aceste plecari de mai multe ori si abia intr-un tirziu veti reusi sa il obositi si sa il aduceti la miciog. Miciogul trebuie scos cu mare atentie din apa pe mal , pentru ca amurul se va zbate puetrnic riscind sa se acidenteze. Este un peste foarte sensibil si de aceia o data scos pe saltea nu trebuie tinut mult afara din apa, daca vrem sa mai avem ce elibera. In toiul veri este bine ca inainte de eliberare sa il tinem putin in apa si sa efectual miscari inainte inapoi pentru ai ventila branhiile si al face sa isi revina cit se poate de mult si abia cind se cere sa il eliberam , altfel avem surpriza ca dupa 20,30 de metri sa ne trezilm ca iasa la suprafata cu burta in sus .
Monturile folosite in pescuitul amurului pot fi atit cu naditor cit si cele cu plumbaj .
Cele cu naditor nu au nevoie neaparata de saculeti solubili atasai monturi pentru ca insa naditorul face treaba saculetului, insa daca se urmareste si efectuarea unui nor de nada deasupra locului nadit se poate atasa si un saculeti cu grund uscat si spartura de porumb uscata.
Pentru monturile cu plumbaj (in line sau plumb pierdut) este necesar sa le adaugam la fiecare lansare un saculet solubil incarcat cu seminte, spartura de porumb si eventual grund , trecute prin aroma dorita si lapte de porumb (pentru un plus de atractie in zona rigului si intretinere) sau toate acestea se pot lasa sub forma uscata carora le adaugam un aditiv praf, asa incit dupa topire saculetului solubil particulele uscare (grundul si parte din sparturi) sa se ridice pe coloana de apa creind un nor foarte atractant pentru amur.
Forfagul folosit in pescuitul amurului este de obicei unul scurt de aproximativ 10 cm, insa acesta poate diferi de la caz la caz si de la balta la balta. Amurul spre deosebire de crap nu scurma dupa hrana de aceia este necesat ca momeala sa fie prezentata deasupra substratului. Pe firul de par se pun boabe de porumb , tari , fierte , de conserva , boabe de fasole verde, frunza de stuf etc, carora le adaugam un mic flotor atit cit sa ridice momeala de pe substrat 2,3, cm, sau mai mult in cazul unuei zone cu vegetatie marunta pe substrat.
Nu imi ramine decit sa va urez Fire intinse !!

Editat: Eusebio Ploscariu (Seby)
Avatar utilizator
Seby
Moderator
 
Mesaje: 1919
Membru din: 23 Ian 2010 18:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Înapoi la Tehnici & Tactici

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron