LUMEA BOILESURILOR.DRIL.RO

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte etc.

Moderator: Seby

LUMEA BOILESURILOR.DRIL.RO

Mesajde Seby » 30 Noi 2010 21:18

Lumea boiliesului partea I –a

Imagine
La fel ca multe alte noutati ce au revolutionat pescuitul din zilele noastre, boiliesul isi are originea in Anglia. Aici ca si in alte tari europene cu iesire la mare, cu exceptia pastravilor de crescatorie, se consuma aproape exclusiv doar peste marin. Datorita poluarii mai mici ca si in alte tari europenri din trecut, mai scazute in prezent, rar se consuma peste de apa dulce si aproape deloc crapul, care in schimb se pescuieste cu mare placere, mai ales exemplarele mari. Asadar in lacurile si baltile lor crapii au putut sa ajunga la virste si dimensiuni respectabile, problema in pescuit nefiind existenta sau inexistenta exemplarelor mari, deoarece acestea existau, ci faptul ca pina la aparitia in zona nadita a crapilor mari momeala era ridicata de crapii de dimensiuni mai mici. Solutia extraordinara a acestei probleme o constituie boiliesul, atit datorita dimensiunii relativ mari ca momeala (14-25 mm.) cit si datorita duritatii. Datorita particularitatilor sale in 80% din cazuri boiliesul ramine intact pina la aparitia crapilor mari in zona nadita, oferind sansa capturarii acestora. In compozitia boiliesului intra diferite materiale uscate, fainuri, prafuri, lianti, coloranti, materiale lichide, arome, indulcitori, aminoacizi, vitamine, etc. Din aceste componente se framinta o pasta de consistenta plastelinei, apoi se formeaza bilele de
14-25 mm. Diametru, care prin fierbere ulterioara duc la obtinerea produsului final - boiliesul. Pescuitul la boilies pe linga momeala speciala necesita lansete, mulinete, accesorii, monturi speciale, toate acestea formind un tot unitar ce determina complexitatea si frumusetea acestui mod de pescuit concretizata prin cresterea mare an de an a numarului pescarilor din aceasta tabara. Urmind modelul englezesc sau european cred ca este necesara si in Romania o uniune, o conlucrare, o colaborare a celor din aceasta tabara in scopul dezvoltarii acestui mod de pescuit si in scopul experimentarii de catre cit mai multi dintre noi a satisfactiilor si bucuriilor oferite de capturarea unui crap mare. Cred de asemenea ca cel mai important lucru in Romania , privind viitorul pescuitului la crap, este realizarea unei trnsformari majore in mentalitatea marii majoritati a pescarilor, schimbari care sa aiba drept scop existenta a cit mai multi crapi mari in baltile
. noastre.Acest tel il putem atinge doar eliberind crapii mari capturati, raminind ca pozele realizate sa fie obiectul mindriei sisatisfactiei noastre. Referitor la exemplarele mai mici capturate, provenite din populari anuale, depinde de ideologia si mentalitatea fiecaruia dintre noi unde trage linia ce va delimita cantitatea de peste retinuta, eliberind restul capturilor si dind posibilitatea acestora sa creasca si probabil sa ofere in viitor satisfactii altor pescari.


Marea mea pasiune pentru acest mod de pescuit are doua cauze, prima fiind atractia pentru crapii mari iar a doua ar fi mentalitatea legata de pescuitul la boilies. Sa incepem cu prima cauza, cu mentalitatea specifica care se concretizeaza prin respectul ce trebuie acordat fiecarui peste prins, tratarea si manipularea cu grija a crapului si in final eliberarea lui nevatamat inapoi in mediul de viata, fapt ce reprezinta caracteristica de baza a pescuitului la boilies si anume "Prinde si Elibereaza sau Catch&Release".
Credeti-ma ca eliberarea unui crap va va oferi cel putin tot atita satisfactie si bucurie cit va oferit capturarea lui. A doua cauza a fost dorinta mea dintotdeauna de a captura crapi mari, iar speranta concretizarii acestui vis am vazut-o in pescuitul cu boilies. Totusi nu a fost chiar atit de simplu pe cit credeam si ani buni au trecut fara rezultate, continuind sa am capturi in continuare doar la porumb, dar nu am renuntat si perseverenta a inceput sa dea rezultatele mult asteptate. Probabil ca perioada mai lunga fara rezultate se datoreaza si faptului ca in zona de V si NV a tarii, unde pescuiesc, aproape nimeni nu pescuieste cu boilies iar pestii nu cunosc deloc aceasta momeala, fiind mult mai greu sa-i obisnuiesti. M-ar bucura mult daca as vedea din partea pescarilor cunoscuti de crap ai Romaniei si din partea publicatiilor de specialitate o incercare macar de mediatizare a unei mentalitati sanatoase a pescuitului la crap astfel incit incepatorii sa porneasca din start cu o ideologie si mentalitate corecta ce va duce in timp la cresterea numarului de crapi mari din apele noastre , recompensindu-ne apoi prin mult mai multe satisfactii si bucurii obtinute. Aceasta ar insemna ca pescar fiind sa eliberezi crapul prins indiferent daca regulile baltii respective impun sau nu acest lucru, dar momentan cu parere de rau pot spune ca nu se intimpla asa ceva (cel putin in partea aceasta a tarii). Cei care au pornit deja pe drumul presarat de satisfactii, bucurii dar si esecuri al pescuitului la crap sint constienti de marea varietate a ofertei de ingrediente ce intra in compozitia boiliesurilor cit si de oferta bogata de boiliesuri gata facute (ready made) a multor firme, dintre care unele consacrate deja.
Fiecare dintre voi care devine adept al pescuitului la crap cu boilies va parcurge obligatoriu anumiti pasi de la folosirea boiliesurilor gata facute pina la stadiul in care-si va face propriile boiliesuri, alcatuindu-si propriile compozitii, propriile retete. Ca incepator in tabara pescarilor cu boilies puteti alege dintr-o mare varietate de boiliesuri gata facute, ceea ce va va ajuta sa nu va pierdeti pentru inceput in amanunte. In plus, la
inceput cumpararea de boiliesuri gata facute va va ajuta sa petreceti mai mult timp pe balta si nu in bucatarie. Cu toate acestea, cu timpul, experienta acumulata, dorinta de a prinde crapi mari si de a acumula in continuare mai multa informatie, va vor determina sa incercati sa va faceti propriile boiliesuri si credeti-ma capturarea unui crap capital cu boilies facut de voi va va dubla satisfactia avuta.
Secretul unui pescuit reusit, cu satisfactii multe este in primul rind folosirea unor boiliesuri de calitate. Despre aceste "boiliesuri bune" fiecare are parerea lui personala si toti considera boiliesurile facute de ei ca fiind cele mai bune. Pentru a ajunge acolo incit nu numai sa
ginditi acest lucru ci intradevar sa fie asa este necesar sa cunoasteti foarte bine ingredientele boiliesurilor, materialele de baza, aromele, multitudinea de ingredienti secundari dar cu o mare influenta supra calitatii. Marea majoritate a acestor ingrediente erau accesibile pina nu demult doar in stainatate, dar in momentul de fata se gasesc intr-o foarte bogata oferta si in magazinele din Romania.
Nu vreau sa ma intelegeti gresit, nu vreau sa spun ca puteti prinde crap mare doar cu boiliesuri facute de voi, dimpotriva pe piata se gasesc boiliesuri gata facute de foarte, foarte buna calitate ale unor firme deja consacrate cum ar fi richworth, nutrabaits, pelzer baits, nash, etc. insa din pacate acestea au preturi destul de piperate. Parerea mea este ca decit sa pescuiti cu boilisuri ieftine, de calitate incerta mai bine cu acei bani va faceti propriile boiliesuri.
Articolele urmatoare le-am conceput in sprijinul acelora care vor sa experimenteze bucuriile aduse de propriile boiliesuri, de aceea voi incerca sa va ajut sa intelegeti calea de a alcatui o foarte buna compozitie si calitate a boiliesurilor facute de voi. Pentru aceasta va trebui sa va familiarizati cu tot ceea ce intra in compozitia boiliesului, putind clasifica pentru inceput aceste componente in felul urmator:
boilie mixuri gata facute (ready mix) incluzind aici si mai noi aparutele mixuri pentru boilies flotant (pop-up mix, mix flottant)
ingrediente de baza atractanti (attractors)
atractanti de concentratie mare (high concentrate attractors)
natural fish attractors
vietati acvatice uscate (dried aquatic animals)
coloranti (colorants)
indulcitori (sweetner)
stimulatori de apetit (apetite stimulators)
condimente concentrate (concentrated spices)
arome uleiuri (oils)
boostere pentru nada si pentru momeala (bait booster ; boilie booster)
dip-uri pentru boilie spray-uri activatoare
paste folosite pentru momeala (pates; teig)
peleturi (pellet)
seminte (particles)
Pentru inceput sa vedem o explicatie sumara a fiecarei componente urmind ca in articolele urmatoare sa intram in detalii pentru fiecare component sau ingredient. Boilie mixuri gata facute sunt amestecuri bine alese, bine gindite si bine proportionate intre ingredientele uscate din compozitia boiliesurilor, putind fi folosite in starea in care le-ati cumparat sau putind adauga si alte ingrediente dar cu masura. O noua generatie a mixurilor sint cele pentru boiliesuri flotante (pop-up mix). Ingredientele de baza ale boiliesurilor le putem gasi in momentul de fata intr-o foarte mare varietate dar le putem clasifica in trei categorii: ingrediente de origine animala, ingrediente de origine vegetala si seminte. Aceste fainuri si ingrediente uscate va vor ajuta sa obtineti boiliesuri de buna calitate oferind posibilitatea ca prin combinarea lor sa alcatuiti propriile voastre mixuri, retete sau sa schimbati compozitia mixurilor cumparate de gata.
Atractanti - marea majoritate se prezinta sub forma de lichide viscoase obtinute din amestecul bine controlat, proportionat si stabil dintre stimulatori de apetit, uleiuri, aminoacizi, vitamine,etc. Atractanti concentrati - sunt concentrate sub forma de praf obtinute din substante naturale bogate in aminoacizi si vitamine. Natural fish attractor se obtine din hrana naturala, obisnuita in mediu natural al pestilor si se prezinta ca extracte sub forma de praf ce vor diminua banuielile crapilor si le vor trezi curiozitatea pentru boilies.
Vietati acvatice in stare uscata se prezinta sub forma de praf si rezulta prin macinarea fina a diferitelor vietati din mediu acvatic natural fiind bine cunoscute de catre crapi si cu o concentratie mare de vitamine si saruri minerale. Coloranti au rolul de a da culoarea dorita de catre voi boiliesurilor si se pot prezenta sub forma de praf sau in forma lichida, sint foarte intensive si pentru o buna omogenizare se recomanda dozarea lor in amestecul de oua folosit sau in ingredientele lichide si nu in mixul uscat.
Indulcitori au rolul de a indulci amestecul de baza. Folosirea indulcitorilor corespunzatori are o foarte mare importantain fabricarea boiliesurilor si se pot folosi indiferent daca doriti sa faceti boiliesuri cu izuri, arome dulci sau boiliesuri puturoase sau boiliesuri cu condimente.
Stimulatori de apetit se prezinta in general sub forma de prafuri si reusesc sa faca irezistibila pentru crapi momeala noastra.
Concentrate de condimente sunt concentrate foarte puternice ale diferitelor condimente si se prezinta in general sub forma de prafuri.
Arome sunt ingrediente de importanta majora in fabricarea boiliesurilor de calitate, bune. Se caracterizeaza printr-o combinatie perfecta de gust,iz si miros, de obicei sint viscoase si de o concentratie foarte mare. Se raspindesc foarte bine in apa trezind intotdeauna interesul pestilor.
Uleiurile sunt ingrediente care sporesc considerabil capacitatea de atractie a momelii, ajuta la gasirea boiliesului de catre crapi si contribuie la retinerea lor in jurul zonei nadite. Essential oil concentrate de arome dizolvate in uleiuri. Se folosesc in cantitati foarte mici
dar au importanta majora in calitatea boiliesului.
Boostere pentru momeala sunt ingrediente de adaos lichide la boiliesuri, pelete, seminte foarte puternice. Puteti imbiba in ele sau puteti doar stropi cu ele boiliesurile, peletele, semintele, alunele, etc. cu care naditi avind in vedere ca semintele fierte au mare capacitate
de absortie. Boostere pentru boiliesuri sunt boostere concepute pentru boiliesurile cu care pescuiti, hiperconcentrate, ce vor elimina aroma pe parcursul a cel putin 12 ore de pescuit. Bait enhancer se prezinta sub forma lichida si se diferentiaza de boostere prin concentratia mult mai mare de zahar, prin viscozitate mai mare. Poate fi folosit in orice sezon.
Dip-uri se prezinta sub forma de lichide foarte viscoase. Ingredientele sale uleioase si cele dizolvabile in apa vor garanta succesul folosirii lor. Se da o baie in acest lichid boiliesului care in cel mai scurt timp va trezi interesul crapilor.
Spray-urile reprezinta o solutie simpla, rapida si eficienta de a aromatiza boiliesul, fiind recomandate mai ales in sezonul rece.
Pastele pentru cirlig pot fi folosite individual formind momeala sau le puteti folosi pentru a imbraca intr-o camasa exterioara boiliesul. Au capacitatea de a se dizolva progresiv in apa astfel incit mentin timp indelungat efectul atragator.
Pelete sunt folosite ca furaj si medicament in bazele piscicole, in crescatorii, avind un continut ridicat de proteine,faina de peste,prezentindu-se sub forma de particule de diferite granulatii.
Seminte diferitele seminte cu continut ridicat de uleiuri pot fi folosite cu succes crude sau verzi, fierte, prajite atit in prenadirea locului de pescuit cit si prin utilizarea lor la fabricarea boiliesurilor in stare macinata sau semintele foarte mici se pot folosi si intregi.
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: LUMEA BOILESURILOR.DRIL.RO

Mesajde Seby » 30 Noi 2010 21:19

Lumea boiliesului partea II –a

Imagine

Dupa ce am trecut de pasul unei analize generale a multimii de ingrediente folosite la prepararea propriilor boiliesuri si am vazut marea diversitate a acestora, sa trecem la un studiu mai amanuntit a fiecareie dintre ele.
Sa incepem deci cu mixurile pentru boilies gata pregatite (ready mix) pe care acum le puteti gasi aproape la toate magazinele bune din tara. Dupa cum spuneam aceste mixuri sint amestecuri bine proportionate, bine gindite, compuse din ingrediente de foarte buna calitate. Avantajul acestor mixuri este pregatirea mult mai usoara a propriilor boiliesuri, nemaifiind necesara alcatuirea amestecului de ingrediente de baza uscate ci doar adaugarea la mixul gata pregatit a ingredientelor lichide, a oualor, formarea pastei si in final a boiliesurilor. Ready mix-urile le puteti folosi asa cum le-ati cumparat sau puteti sa adaugati la ele si alte ingrediente uscate pe care le doriti insa cu atentie la cantitati spre a nu schimba radical specificul mixului. In continuare sa aruncam o privire asupra principalelor mixuri pe care puteti sa le cumparati gata preparate.





Carp's mix sunt amestecuri asa zis multilaterale si anume prin folosirea lor puteti sa pregatiti orice tip de boiliesuri, cu un adaos de ingrediente lichide, arome sau ingrediente uscate dorite de vbirdoi, dupa propriile voastre retete. De exemplu puteti pregati boiliesuri condimentate prin adaugarea la mixul de baza a unor condimente sub forma de prafuri cum ar fi Strong garlic sau Mega clove, sau prin adaugarea la mixul de baza a unor a unor arome lichide condimentate cum ar fi Indian spice sau Mistery spice. Daca doriti sa obtineti boiliesuri cu aroma de peste, adaugati mixului de baza anumite fainuri de peste cum ar fi Fish meal sau White fish meal sau arome lichide cum ar fi Japanese squid sau Fish and fish.
Pentru a obtine boiliesuri cu aroma de fructe adaugati mixului una sau citeva din multitudinea de arome lichide existente pe piata cum ar fi Ripe strawberry sau Sweet banana sau Multifruit, etc. Puteti folosi si alte arome dupa bunul vostru plac ( scopex, dark chocolate, si multe, multe altele), cu mentiunea de a avea grija sa respectati dozajul indicat de producator.
Aceste mixurui le puteti folosi si in amestec cu ale mixuri pina la o proportie de amestec de
50%. Continutul de proteina al acestor mixuri este de cca. 50%.


Bird food mix sunt amestecuri ce contin in procent destul de mare diferite seminte pentru pasari. Mixurile sint alcatuite din praf de oua sau de albus de ou, diferite fainuri, seminte macinate, vitamine, saruri minerale,etc. Sint ideale si pentru pregatirea boiliesurilor in a caror compozitie intra si diferite seminte marunte de pasari, nemacinate. Avantajul existentei in boilies a acestor seminte este mai buna dispersare in apa a celorlalte ingrediente folosite in reteta. Ca mix poate fi folosit, ca si carp's mixul , pentru prepararea oricarui tip de boiliesuri. Puteti sa-l folositi ca amestec individual, in starea in care se comercializeaza , insa in acest caz pasta de boilies trebuie lasata de consistenta putin mai moale pentru a putea rula cu usurinta boiliesurile, sau se poate folosi in amestec cu un alt tip de mix in proportie de 50%. Continutul de proteina este de cca. 35%. Avantajul acestui mix este si faptul ca este usor digerabil de catre pesti, fiind recomandat in cazul apelor ajunse la temperaturi mai ridicate cind pestii sint deja activi, dar se poate folosi cu rezultate bune si in apele mai reci unde efectul celorlalte ingrediente va fi amplificat prin folosirea acestui tip de mix.
Robin Red Bird Food Mix este un amestec ce se aseamana foarte mult cu Bird Food mix cu diferenta ca contine in plus ingredientul Robin Red Concentrate, un adaos de o mare
popularitate, care era folosit mai ales de crescatorii de pasari ornamentale pentru
imbunatatirea coloritului penajului. Datorita continutului ridicat de condimente, vitamine,saruri minerale, aminoacizi, acest ingredient este folosit cu mare succes si in pescuitul crapului, fiind utilizat mai ales in cazul prenadirii intensive. Ca mix poate fi folosit individual dar are efect mai mare folosit in amestec de 50% cu Multi spices mix sau cu Fish meal mix sau cu Multifruits mix. Puterea atractiva puteti sa o imbunatatiti prin adaugarea la o jumatate de kilogram mix a doua lingurite de Appetite Stimulator. Continutul de proteine este de cca. 50%.


Multifruits mix sunt amestecuri cu continut ridicat de proteine animale si vegetale cu o aromatizare puternica si atragatoare de fructe. Se poate folosi individual cu succes pentru
pregatirea boiliesurilor cu care veti pescui ca momeala, sau in amestec cu alte mixuri (50%)
pentru prepararea boiliesurilor cu care naditi. Parerea specialistilor este sa nu fie folosite individual pentru boiliesurile cu care naditi (numai in amestec 50%) deoarece sint foarte concentrate. In sezonul de vara se poate folosi cu rezultate foarte bune pentru prepararea boiliesurilor de nadit, in amestec de 50% cu Fish meal mix sau cu Bird food mix. Poate fi folosit si fara adaos suplimentar de aroma. Continutul de proteina este de cca. 40%.
Fish meal mix este un amestec intre diferite tipuri de fainuri de peste special alese, de foarte buna calitate, cu o capacitate ridicata de atractie, fiind puternic aromatizat cu arome
naturale. Este un amestec usor digerabil, efectul de atractie putind sa-l mariti prin adaugarea
la o jumatate de kilogram mix a doua linguri de Appetite Stimulator Fish sau Attractant
Crustacean. Continutul de proteina este de cca. 40%.


Multispices mix sunt amestecuri de ingrediente uscate de baza de calitate ridicata, a caror efect de atractie a fost amplificat prin introducerea in mix a unor condimente speciale considerate irezistibile pentru crapi. In pregatirea boiliesurilor se poate folosi individual sau puteti sa-l folositi in amestec cu 30% Fish Meal mix si 30% Bird Food mix. Puteti de asemenea sa-i mariti puterea de atractie prin adaugarea la o jumatate de kilogram mix a una lingurita Liver Powder, 5 ml. Indian Spices si 15 ml. Attractant Natural. Este usor digerabil
dar puteti sa-i intensificati aceasta proprietate prin adaugarea la o jumatate kilogram mix a doua lingurite de Appetite Stimulator Spice. Continutul de proteine este de cca. 40%.


High Energy mix sunt amestecuri de ingrediente de baza foarte bune cu continut de hidrati de carbon de calitate (ex. slow sugar) si un continut ridicat de vitamine si praf de oua. Este
foarte usor digerabil. Se poate folosi cu succes in cazul necesitatii prenadirilor intensive pe
ape de intindere mare sau pe ape bogate in peste unde trebuie sa naditi mult pentru a tine pestele pe loc. Acest mix puteti sa-l folositi individual sau in amestec de 50% cu orice alt mix, putind prepara orice tip de boilies. Continutul de proteina este de cca. 20%.


Protein 60% mix sunt amestecuri cu continut de ingrediente provenite din produse lactate cum ar fi caseina, lactalbumina, lapte praf, etc. Pot fi folosite cu mare succes in cazul in care
aveti nevoie de o momeala cu continut ridicat de proteine, cu nivel nutritiv ridicat (HNV - high
nutritive value). Este ideal pentru obtinerea boiliesurilor ce le veti folosi drept momeala mai ales in sezonul in care pestii sint mai putin activi. Poate fi folosit individual sau in amestec de
50% cu alt tip de mix, pentru prepararea oricarui tip de boiliesuri. Continutul de proteine este de cca. 60%.


Nut mix este un mix cu puternica aromatizare de alune, care poate fi folosit individual sau in amestec cu 30% High Energy mix, oferind o solutie foarte buna pentru pescuitul de toamna
tirzie. Este foarte usor digerabil si puteti sa-i mariti atractivitatea prin adaugarea citorva picaturi de Essential Oil of Cinnamont sau Essencial Oil of Amandet ( cam o picatura la doua
oua). In cazul prepararii boiliesurilor dulci adaugati 4 ml.Scopex plus, Vanillia cream si 3-4 ml. Mega Sweetner sau o lingurita Sucre Natural Intense. Continutul de proteine este de
cca. 30%.


Seed mix este un mix foarte bun pentru pregatirea boiliesurilor ce contin seminte pentru pasari intregi. Este foarte usor de format ca pasta, este usor de rulat pe boilieroller . Poate fi folosit la prepararea oricarui tip de boiliesuri. Asadar puteti face boiliesuri de fructe prin
amestecarea mixului cu Multifruitsmix si adaugarea a Appetite stimulator fruits si arome ca Ripe strawberry , sweet banana, Mega tutti-fruti, etc. Pentru a obtine boiliesuri cu condimente amestecati mixul cu Multi spices mix sau Robin Red bird food mix, Appetit stimulator spices si arome ca Indian spices,Tandoori spices, Mystery spices. Pentru boiliesuri de peste amestecati mixul cu Fish Meal mix, Appetite stimulator fish si arome ca Japanese squid,Fish&Fish,etc. Continutul de proteine este de cca. 30%.


Ready scopex mix este un mix care contine pe linga ingredientele de baza si aroma, indulcitor si colorant. Ca sa obtineti boiliesuri bune calitativ trebuie doar sa amestecati acest mix cu 8-10 oua la un kilogram mix. Ready strawberry mix este identic cu Ready scopex mix cu diferenta ca este alta aroma.



Flottant mix este un mix folosit in obtinerea de boiliesuri flotante, pop-up. Are un continut ridicat de proteine animale si vegetale. Poate fi folosit individual sau in amestec cu 30-50% alte mixuri. Nu se poate folosi in amestec cu Bird Food mix. Datorita granulozitatii mari a acestuia apa va patrunde usor si repede in boilies si acesta isi va pierde proprietatea de flotabilitate. Puteti sa-l amestecati cu adaosuri cum ar fi Liver Powder, Soluble Fish Protein Extract, Essential oil, Sweetner,etc. dar cantitatea data de producator ar fi bine sa o dublati deoarece la introducerea boiliesurilor in cuptorul cu microunde (proces specific obtinerii boiliesurilor pop-up) adaosurile isi pierd din eficacitate. Boiliesurile facute din acest mix le tineti 1,5 minute in cuptorul cu microunde si veti obtine pop-up-uri ce-si vor mentine proprietatea mai mult de 12 ore.


Easy pop mix jaune/rouge/neutre - sint mixuri asemanatoare cu Flottant mix dar boiliesurile obtinute nu trebuie in final puse in cuptorul cu microunde si boiliesurile obtinute din acest mix nu-si pierd culoarea dupa un anumit timp. Marea varietate a ingredientelor de baza ale boiliesurilor putem sa o clasificam in trei categorii principale: ingrediente de origine animala, de origine vegetala si seminte. Caracteristica de baza si punctul comun al acestor categorii de ingrediente este calitatea lor ridicata. Toate aceste fainuri va dau posibilitatea sa realizati boiliesuri dupa propriile voastre retete sau sa modificati dupa bunul vostru plac compozitia mixurilor gata facute cumparate din magazin. Cu ajutorul acestor ingrediente de baza puteti modifica consistenta boiliesurilor, calitatea acestora, astfel incit sa obtineti acele boiliesuri care credeti ca sint cele mai eficiente.



Fish meal faina de peste este un ingredient recomandat la pregatirea boiliesurilor cu aroma de peste. Este o faina foarte bogata in uleiuri de peste, motiv pentru care se foloseste mai
ales la boiliesuri cu care veti pescui in sezonul cald, uleiurile dezvoltindu-si adevarata putere de atractie in apele mai calde. Este o faina de culoare inchisa cu un continut de proteina de 40-50%. Procentul recomandat in amestec este de 10-30%.



White fish meal faina alba de peste este folosita in special la pregatirea boiliesurilor cu aroma de peste dar se recomanda utilizarea ei pentru orice tip de boiliesuri ( de fructe, cu condimente,etc.). Are o culoare mai deschisa decit precedenta si un continut mai scazut de uleiuri , asadar poate fi folosita fara probleme atit pe ape reci cit si pe ape calde. Este un ingredient usor digerabil cu un continut de proteina de 55-60%. Procentul recomandat in amestec este de 20-40%.



Monster fish meal - aceasta faina de peste este intr-adevar un ingredient de mare calitate fiind bogata in uleiuri de peste, aminoacizi, vitamine, minerale, etc. poate fi folosita in amestec pentru orice tip de boiliesuri, fiind un produs natural cu mare capacitate de atractie mai ales pentru pestii mari. Cu ajutorul acestei faini puteti prepara boiliesuri de o compozitie asemanatoare cu hrana naturala din mediul acvatic. Continutul de proteina este de cca.60%. procentul indicat in amestec este de 30-40%.


Pellets meal fainurile de pelleturi sint indicate la prepararea boiliesurilor cu aroma de peste si in cazul in care urmarim obtinerea unor momeli 100% naturale. Continutul de proteine este de cca. 30%. Procentul indicat in amestec este de 20-30%.



Pellets power este o faina compusa din micropellete foarte, foarte marunte ce poate fi folosita pentru prepararea oricarui tip de boiliesuri, recomandata in special in cazul boiliesurilor bird food in compozitia carora intra si seminte mici intregi. Continutul de proteine este de cca. 35%. Procentul recomandat in amestec este de 20-25%.


CSL meal este o faina care contine si componenti fermentati, fainuri speciale de porumb puternic aromatizate (asemanatoare cu boabele de porumb fierte si ajunse la fermentatie dupa 2-3 zile de la fierbere) Se recomanda in special pentru prepararea boiliesurilor folosite la o prenadire in amestec cu porumb boabe fiert. Datorita faptului ca este usor digerabila se poate deci folosi fara probleme si in cantitati mai mari pentru prenadirea intensiva. Continutul de proteine este de cca. 30%. Procentul indicat in amestec este de 30-40%. Caseine aceasta faina este ingredientul de baza al boiliesurilor HNV (high nutritive values). Fiind un ingredient mai greu va concura la cresterea greutatii boiliesului si in acelasi timp mareste duritatea boiliesului mai ales in amestec cu egg albumin. Continutul de proteine este de cca. 98%. Procentul recomandat in amestec este de 10-30%.


Sodium caseinate este un ingredient obtinut din produse lactate, care are proprietatea de a fi 100%solubil in apa. Este o faina foarte usoara folosita in special la pregatirea boiliesurilor pop-up. Continutul proteinic este de cca. 95%. Procentul recomandat in amestec este de 10- 20%.Calcium caseinate - este un ingredient aproape identic cu cel precedent cu diferenta ca este o faina putin mai grea. Continutul proteinic este de cca. 95%. Procentul indicat in
amestec este de 10-30%.


Albumine este varianta sub forma de faina, de praf a albusului de ou. Este folosita pentru intarirea boiliesurilor. Continut proteinic de cca. 75%. Procent indicat in amestec de 5-10%.


Lactalbumine ingredient ce contine cea de-a doua componenta de baza a laptelui, lactalbumina. Folosita impreuna cu caseina va conduce la obtinerea unor boiliesuri foarte bune,cu un bun echilibru aminoacidic. Continutul proteinic este de cca. 85-90%. Procentul indicat in amestec este de 10-30%.


Laptele praf este un ingredient important a boiliesurilor cu un nivel nutritiv ridicat. Este un bun liant in amestecul de baza. Are un gust si un iz foarte dulce, asadar se foloseste mai ales la prepararea boiliesurilor dulci cum sint cele cu aroma de fructe. Este 100% solubila in apa. Continutul proteinic este de cca. 30%. Procentul indicat in amestec este de 10-30%. Praf de oua este o faina obtinuta 100% praf de oua, foarte bogata in proteine, uleiuri si minerale. Se foloseste cu succes la pregatirea boiliesurilor HNV (high nutritive values). Continut proteinic de 50%. Procent recomandat in amestec 10-30%.



Bird food pur este un ingredient conceput initial ca hrana pentru pasarile de apartament. Folosirea lui in boiliesuri confera o buna repartizare si omagenizare a celorlalte ingrediente din amestecul de baza.are efect pozitiv in procesul de digerare si poate fi folosit la prepararea oricarui tip de boiliesuri in cazul in care dorim o duritate mai mica a acestora. Continutul proteic este de cca. 15%. Procentul indicat in amestec este de 20-30%.


Bird seed este un Birdy mix sunt asa zisele noi tipuri de "hrana pentru pasarele" care au in compozitie ingrediente cum ar fi oua, zahar, miere, seminte, paine, vitamine, minerale extracte naturale de uleiuri (essential oils). Sint ideale pentru boiliesuri dulci, cu arome de fructe. Continut proteinic de 30%. Procent indicat in amestecul de baza de 30-40%. Starsoya este o faina de soia de puritate mare, de calitate ridicata, cu continut ridicat de uleiuri si fara componenti nedigerabili. Faptul ca este digerabila in proportie de 95% o ridica calitativ in rindul fainurilor de natura vegetala. Se poate folosi la prepararea oricarui tip de boiliesuri. Continutul proteinic este de 40%. Procentul indicat in amestec este de 20-60%.


Concentre soya este un concentrat special de soia ce contine si germeni de soia si seminte fierte de soia. Poate fi utilizat pentru orice tip de boiliesuri mai ales pentru cele cu continut ridicat de proteine. Continutul proteinic este de cca.40%. procentul indicat in amestec este de 20-30%.


Izolat de soia este un extract 100% de soia ce contine proteinele din soia, si este foarte bogata in aminoacizi. Continutul proteinic este de cca.90%. Procentul indicat in amestec este de 10-20%.


Soya gras faina de soia 100% se foloseste in special in cazul in care aveti nevoie de o cantitate mare de boiliesuri. Este bogata in uleiuri, fiind usor de prelucrat. Continutul proteinic este de cca. 40%. Procent indicat in amestec este de 10-50%.


Tigernuts meal faina de alune 100% se foloseste cu succes pentru orice tip de boiliesuri fiind foarte bun atractant. Continutul proteinic este de 25%. Procent indicat in amestec 10- 30%.
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: LUMEA BOILESURILOR.DRIL.RO

Mesajde Seby » 30 Noi 2010 21:20

Lumea boiliesului partea III –a

Marea majoritate se prezinta sub forma de lichide viscoase sau prafuri concentrate, obtinute din amestecul bine controlat, proportionat si stabil dintre stimulatori de apetit, uleiuri, aminoacizi, vitamine,etc. Aceste produse sporesc atractia boiliesurilor, ajuta la punerea in valoare a aromelor din compozitie, fiind nelipsite in majoritatea retetelor de boilies..
Exista o mare varietate de atractanti produsi de diferite firme. Unii atractanti au devenit foarte cunoscuti fiind folositi in majoritatea retetelor de boilies, cum ar fi :


Robin Red - un adaos de o mare popularitate, care era folosit mai ales de crescatorii de pasari ornamentale pentru imbunatatirea coloritului penajului. Datorita continutului ridicat de condimente (ardei rosu, piper rosu), vitamine,saruri minerale, aminoacizi, acest ingredient este folosit cu mare succes si in pescuitul crapului, dozajul recomandat fiind de 50 grame la fiecare jumatate de kilogram amestec de baza.


Kelp Powder (pudra de varec) - este o pudra obtinuta din alge brune marine (denumite varec) folosita ca ingrasamint pentru terenurile nisipoase sau la fabricarea sodiului. Este un aditiv foarte bogat in vitamine, minerale dozajul recomandat fiind de maxim 50 grame la fiecare jumatate de kilogram de amestec de baza.



Dried Seaweed (alge uscate) - este un aditiv sub forma de praf obtinut din alge uscate si apoi macinate. Poate fi folosit individual sau in amestec 50/50 cu Kelp powder. Este bogat in vitamine, minerale si aminoacizi, dozajul recomandat fiind intre 10gr. Si maxim 50 grame la fiecare jumatate de kilogram amestec de baza.


Vietati acvatice in stare uscata (dried daphnies , dried gammarus) se prezinta sub forma de praf si rezulta prin macinarea fina a diferitelor vietati din mediu acvatic natural, uscate (larve de tintari, etc.) fiind bine cunoscute de catre crapi si cu o concentratie mare de vitamine si saruri minerale.




Atractantii lichizi sint in general ingrediente viscoase cu un continut bogat de uleiuri speciale, extracte de natura animala, aminoacizi,si vitamine. Sint foarte eficienti datorita mesajului pe care-l transmit in mediul acvatic pestilor, indicind locul in care acestia gasesc hrana. Se pot folosi la prepararea oricarui tip de boiliesuri, fiind ingrediente 100% naturale, aminoacizii raminind activ in boiliesuri si dupa fierberea acestora. Cantitatea folosita poate varia de la 5ml.- 30ml. la o jumatate de kilogram de amestec de baza uscat (mix), in functie de concentratia atractantului. Puteti gasi pe piata atractanti aromatizati deja (de ex : attractant strawberry - capsuni), sau atractanti care au in compozitie ingrediente mai speciale cum ar fi extracte naturale ale unor vietati marine, de calitate ridicata ,extracte din peste, rac,etc.( de ex. attractant crustace). Puteti intilni atractanti foarte concentrati in aminoacizi cu influenta mare asupra calitatii boiliesurilor ( de ex. Starmino, Nutramino, Maximino,etc.). Aminoacizii sint unele dintre cele mai importante ingrediente ale boiliesurilor, avind o importanta mare in procesul digestiei, in procesul asimilarii de catre organism a substantelor nutritive si nu in ultimul rind datorita continutului bogat in vitamine (B1,B2,B6,B12,B15,A,D3,etc.). Se pot folosi la prepararea oricarui tip de boiliesuri( de fructe, dulci, de peste, cu condimente, etc.). Se poate folosi cu succes si ca DIP si anume pentru aceasta boiliesurile cu care veti pescui se pun, cam cu o saptamina inainte, separat si se vor stopi cu atractant.


Nutramino - este un ingredient foarte concentrat, foarte bogat in proteine, cu gust dulceag, cu miros puternic, ce contine extracte de splina si de ficat. Se poate utiliza la prepararea oricarui tip de boiliesuri. Dozajul recomandat este de 20-25 ml. la fiecare jumatate de kg. amestec de baza sau mix.


Multimino PPC - este un ingredient foarte concentrat, puternic mirositor, de culoare rosie, ce contine extracte de splina si de ficat,bogat in aminoacizi, minerale si vitamine. Are o valoare nutritiva mare, imbogatind substantial orice amestec pentru boiliesuri. Se poate utiliza la prepararea oricarui tip de boiliesuri, fiind foarte eficient in cazul nadelor nutritive folosite la o nadire pe termen lung. Dozajul recomandat este de 15-25ml. la fiecare jumatate de kg. amestec de baza sau mix.
Liquid molasses (melasa) este un ingredient sub forma de lichid foarte viscos, negru, cu gust si miros puternic, patrunzator.dozajul recomandat este de 10-15ml. la fiecare jumatate de kg. amestec de baza sau mix.

Corn steep liquor (alcool de porumb) este un ingredient lichid cu miros persistent, ce are o mare capacitate de atractie. Dozajul recomandat este de max.15 ml. la fiecare jumatate de kg. amestec de baza sau mix.


Betaina HCI este un ingredient socotit a fi unul dintre cei mai importanti si mai valorosi atractanti naturali. Este o substanta naturala ce se gaseste in cantitati foarte mici in plante, ciuperci si in carnea pestilor. Este foarte eficient in orice amestec de baza, putind fi combinat cu diferite arome, uleiuri esentiale,stimulatori. Dozajul recomandat este de 1-2gr. la fiecare jumatate de kg. amestec de baza sau mix.



Extracte naturale


Acesti aditivi sint obtinuti din diferite plante , din crustacee, fiind folositi pentru imbogatirea si imbunatatirea continutului boiliesurilor. Se utilizeaza in combinatie cu alte arome, sau se pot folosi individual fara alta aroma.
Geen lipped mussel (scoica cu buza verde) - este un atractant sub forma de praf concentrat obtinut dintr-o specie de scoica. Poate fi folosit la prepararea oricarui tip de boiliesuri dar se foloseste mai mult la boiliesurile pe baza de faina de peste. Dozajul recomandat este de1-2 grame la fiecare jumatate de kilogram de amestec de baza dar acesta poate fi marit daca se doreste obtinerea de boiliesuri cu putere de atractie mai mare, pina la maxim 12 grame.


Liver Powder (pudra de ficat) - este un ingredient sub forma de praf, 100% natural foarte bogat in aminoacizi, minerale si vitamine. In apa este 100% solubil, se poatet folosi la prepararea oricarui tip de boiliesuri( de fructe, dulci, de peste, cu condimente, etc.). folosirea acestui ingredient este foarte indicata mai ales pentru boiliesurile ce le veti folosi ca momeala si pentru boiliesurile pop-up, deoarece este un produs rezistent la fierbere. Folosit in combinatie cu unii atractanti lichizi va conduce la obtinerea unor boiliesuri foarte bune, cu o mare putere de atractie, deoarece la inceput se va pune in valoare capacitatea de atractie a atractantului lichid si abia peste citeva ore cind o parte a acestuia s-a dizolvat deja in apa, va intra in actiune atractia Liver Powder-ului. Dozajul indicat este de 5-10 grame la ½ kg. amestec de baza sau mix.


Mixed fish (esente de peste) - este un aditiv obtinut din amestecul diferitelor fainuri de peste (cod, macrou,etc.). se foloseste la prepararea boiliesurilor pe baza de fainuri de peste, dozajul recomandat fiind de 4 grame la fiecare jumatate de kilogram de amestec de baza. Shrimp (crevete) si lobster (homar) - sint extracte din creveti respectiv din homar folosite mai ales la pregatirea boiliesurilor pe baza de fainuri de peste, dar se pot folosi si in alte amestecuri de baza.


High concentrate attractors - atractanti de concentratie mare, sunt concentrate sub forma de praf obtinute din substante naturale bogate in aminoacizi si vitamine, avind in plus in compozitie o serie de indulcitori. Folosirea acestor ingrediente este ideala mai ales in cazul in care vreti sa mentineti activa puterea de atractie a momelii in apa pe o perioada mai lunga de timp. In cazul folosirii numai a atractantilor lichizi, actiunea de atractie a acestora
este rapida si intensiva dar dureaza o perioada relativ scurta de timp. Se pot folosi in cazul oricarui tip de boilies, avind un efect foarte bun mai ales in cazul boiliesurilor pop-up, deoarece marea majoritate a aromelor clasice lichide se pierd in parte prin pregatirea acestor boiliesuri in cuptorul cu microunde (swe evapora partial). Ingredientele sub forma de praf nu se vor evapora iar aromele vor incepe a se dispersa doar cind boiliesul va fi in apa.
Dozajul indicat este de 2-4 lingurite la ½ kg. amestec.



Coloranti


Au rolul de a da culoarea dorita de catre voi boiliesurilor si se pot prezenta sub forma de praf sau in forma lichida, sint foarte intensive si pentru o buna omogenizare se recomanda dozarea lor in amestecul de oua folosit sau in ingredientele lichide. In mixul uscat se pot doza doar colorantii sub forma de praf. La utilizarea acestor coloranti se recomanda sa aveti in vedere unele aspecte. Daca doriti ca momeala de linga carlig sa se evidentieze fata de restul patului de nada, in cazul in care folositi pentru nadit boiliesuri de culoare deschisa (obtinute din mixuri bogate in fainuri deschise) se recomanda folosirea ca momeala a unor boiliesuri mai inchise iar in cazul in care folositi pentru nadit boiliesuri de culoare inchisa (obtinute din mixuri bogate in fainuri inchise cum ar fi faina de peste) se recomanda folosirea ca momeala a unor boiliesuri mai deschise. In cazul in care folositi ca momeala boiliesuri in doua culori puteti fi siguri ca una dintre cele doua culori va fi in contrast cu culoarea fundului, a substratului baltii respective sau cu patul de nada.
Veti intilni doua categorii de coloranti : prima categorie sint coloranti solubili in apa care se vor pierde intr-o oarecare masura la fierbere sau cind momeala sta o perioada mai lunga in apa, iar a doua categorie sint coloranti insolubili in apa care dupa fierbere sau un timp indelungat in apa nu-si vor pierde din culoare. Alegerea culorii are o mare importanta si in functie de sezonul in care pescuiti. Primavara timpuriu, cind pestii sint mai prevazatori, este recomandat sa nu folositi culori stridente sau care sint in contarst foarte mare cu fundul baltii. In perioada verii chiar este recomandata folosirea unor culori ce sint in contrast cu culoarea fundului baltii.


Boilies de casa


Numarul pescarilor de crap autohtoni interesati de folosirea boilies este din ce in ce mai mare. Avantajele oferite de aceasta momeala fiarta (sa-i spunem mofi in romana, pentru a pastra semnificatia acronimului englezesc) sunt indiscutabile:
selectivitate in ceea ce priveste dimensiunile capturilor timp indelungat de actiune actioneaza si ca nada permit nadiri intense de pe mal In comert se gasesc sub cele mai diverse arome, produse de firme consacrate sau mai putin consacrate. Din pacate preturile sunt mai mult decit prohibitive si, ceea ce este mai important, nu intotdeauna au prospetimea necesara unei partide reusite. Si ceea ce este si mai important, ele nu sunt intotdeauna adaptate locului si anotimpului in care pescuim.

Incercind sa trec peste aceste dezavantaje, am incercat in timp diverse retete, dorind sa obtin, cu un pret convenabil, atit cantitatea necesara unor partide de 2-3 zile de pescuit cit si calitatea care sa-mi garanteze capturile asteptate. Astfel, pe o apa bogata in vegetatie si unde gasesc des cochilii goale de melcisori, scoici, etc folosesc 1/4 malai, 1/4 lapte praf, 1/4 gris si 1/4 concentrat de fainuri. La acestea adauc 150-200 g de zahar nerafinat si 2 pumni de canepa prajita si macinata. 4 oua batute bine, in care amestec prafurile de mai sus, pe care le cern bine, intotdeauna, cu o sita.
Acum, daca in apa respectiva am gasit raci, sau am prins raci, sau stiu ca sint raci, fie pastrez intotdeauna racii pe care ii prind, fie daca nu am ma duc

si- i cumpar 1 Kg (costa cam 70.000). Ii fierb bine, in 1 l de apa, pina cind apa scade la jumatate. Pasta obtinuta mai sus, de consistenta plastilinei, o fierb sub forma de bile in acest concentrat timp de 3-4 minute. Daca stiu ca nu exista rac, fierb un plic mare de anason de la Plafar in 1/2 l de apa, in care fierb pasta si obtin bilele. De ce? Vegetatia inseamna hrana pentru fitofag si cteno. Cochiliile de melc, racul, scoicile, daca au ajuns pe mal, e un semn clar ca substratul e bogat in hrana naturala pentru crap, si atunci nu mai are rost sa reinventez roata cu cine stie ce arome, de aceea fierb pasta in
concentratul de rac. Daca nu, anasonul este o aroma potrivita pentru cteno. Daca apa unde pescuiesc nu are vegetatie si hrana naturala, atunci folosesc 1/3 spartura de porumb (data prin sita, e diferita complet de malai), 1/3 gris si 1/3 pesmet amestecat cu
concentrat (in proportii egale). La acestea folosesc 10 oua si 5-6 linguri mari de miere, pe care le bat bine impreuna. Pentru aroma folosesc fie Scopex, fie Aromix, fie concentrat de vanilie alimentar. Citeodata adaug si lapte praf (in general primavara - toamna), citeodata nu (mai ales vara, cind fermenteaza usor). Le fierb in apa cu 1 lingura mare de sare, timp de 5- 6 minute si le las la uscat 48 de ore, sa se intareasca bine, dupa care le tin in frigider.
Daca stiu ca balta pe care merg este furajata des, mai adaug faina de orez decorticat. Daca este furajata, dar nu foarte des, adaug semnite de floarea soarelui prajite si macinate bine. Oricum, daca vreti sa va apucati sa va faceti singuri boilies, faceti-le in functie de locul unde pescuiti si nu in functie de diversele retete pe care le auziti sau le cititi.
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: LUMEA BOILESURILOR.DRIL.RO

Mesajde Seby » 30 Noi 2010 21:25

Lumea boiliesului partea IV –a


Imagine

Valorile nutritive ale nadelor


S-au scris si s-au spus multe despre crap. Atit de multe incit este greu sa spui ceva ce n-a fost inca rostit, iar parerile si opiniile sint atit de impartite incit ai impresia ca esti in parlament. Si totusi mai sint inca multe de spus ...Am cautat sa inteleg de ce anumite nade si momeli sint mai atractive decit altele,de ce unele sint foarte apreciate si crapul le iubeste iar altele ne fac sa petrecem ziua de pescuit fara activitate, sau cu capturi putine si dimensiuni reduse.

Crapul are nevoie de o paleta larga de substante nutritive(nutrienti) pentru o buna functionare a organismului, pentru dezvoltare si reproducere. Acesti nutrienti includ proteinele, carbohidratii, vitamine si minerale. Hrana crapului este foarte variata fiind constituita din fitoplancton si zooplancton pentru puiet,larve de insecte,viermi,moluste mici,resturi vegetale,seminte de plante submerse si acvatice,puiet de peste pentru celelalte categorii de virsta.Dupa cum vedem,in mod natural,crapul are la discretie toti nutrientii necesari unei vieti linistite,la care se adauga nadele si momelile pe care le folosim in partidele noastre de

pescuit(unele atragatoare, altele mai putin). Diferentele dintre nadele de succes si cele neatragatoare sint date de continutul nutritiv al acestora. Trebuie sa recunoastem ca tot ceea ce aruncam in apa ii este "strain" crapului deoarece nimic din ceea ce folosim nu creste in mediul lui natural. Si totusi de ce le consuma? Cum a realizat ca aceste "substante straine" sunt hranitoare si decide sa le manince? Raspunsul este simplu, a fost tot timpul linga noi, dar a trebuit sa ne spuna un englez si anume Ken Townley cum decide crapul ce maninca si ce refuza, si anume ca are capacitatea de a recunoaste instinctiv valoarea nutritiva a unei nade !!!




Simplu si sublim! Iar pentru cei care se indoiesc de asta o sa-i rog sa-si analizeze din punct de vedere nutritiv nadele folosite si vor striga si ei "Evrika"! E limpede ca unii dintre noi stim deja aceste lucruri iar altii poate le vor afla acum pentru prima oara,dar niciodata nu e prea tirziu.

Proteinele sint substante chimice naturale cu structura macromoleculara care se gasesc in toate celulele vii si care asigura cresterea si dezvoltarea organismului avind functii biologice fundamentale:enzimatice,hormonale,imunologice. O proteina este formata din lanturi de aminoacizi,care la rindul lor,au in organism functii fiziologice specifice sau sunt precursori ai unor compusi cu rol esential în functionarea organismului . De proteine depind multe functiuni importante ale organismelor vii. Sunt proteine unele substante cu puternica activitate biologica ale celulelor ca: enzimele, pigmentii respiratori, multi hormoni si anticorpii. Substanta contractila din fibrele musculare, din cilii si din flagelele organismelor inferioare, care poseda proprietatea de a transforma energia chimica in energie mecanica, este de asemenea o proteina. Proteinele care asigura functiuni se bucura de proprietatea neintalnita la alte combinatii, specificitatea. Proteinele diferitelor specii de animale si vegetale sunt tipice pt aceste specii si se deosebesc de proteinele altor specii, in timp ce, de exemplu amidonul, glicogenul si grasimile nu difera decat putin de la o specie la alta. Deci, numarul proteinelor care se observa in natura este extrem de mare.

Pe baza de solubilitate se disting doua clase de proteine: proteine insolubile si solubile. Cele dintai, numite proteine fibroase, se gasesc in organismul animal in stare solida si confera tesuturilor rezistenta mecanica(proteine de schelet) sau protectie impotriva agentilor exteriori. De exemplu, keratina din par, unghii, copite, epiderma, colagenul din piele, oase si tendoane, miosina din muschi si fibroina din matase. In vegetale nu se gasesc proteine fibroase; functiunea lor este indeplinita in plante de celuloza. Proteinele fibroase se dizolva numai in acizi si baze concentrate, la cald, dar aceasta dizolvare este insotita de o degradare a macromoleculelor; din solutiile obtinute nu se mai regenereaza proteina initiala. Ce sunt aminoacizii? Dupa cum le spune si numele, toti aminoacizii sunt formati dintr-o grupare functionala amino (-NH2) si una carboxil (-COOH), ambele fiind legate la un atom de carbon comun.

Aminoacizii reprezinta unitatile chimice de baza care intra in alcatuirea proteinelor si ar trebui sa vi-i imaginati ca pe niste caramizi care, puse una peste alta,formeaza un zid ce se numeste proteina. Pentru ca o proteina sa fie de calitate, ea trebuie sa fie completa. Proteina completa trebuie sa incorporeze in constitutia sa, in primul rind, cei noua aminoacizi esentiali: valina, leucina, izoleucina, lizina, treonina, metionina, histidina, triptofanul si fenilalanina. Acesti noua aminoacizi se numesc esentiali deoarece ei nu pot fi sintetizati(produsi) de organism sau daca o face, cantitatile sint insuficiente.Acest lucru este valabil si pentru animale si pesti,deci si pentru crap.Acesta este motivul principal pentru care crapul maninca mari cantitati de plante acvatice,in special mugurii acestora,dar si larve sau moluste ,tocmai pentru a-si procura aminoacizii esentiali.

S-a observat ca in carnea pestilor si in special in laptii acestora se gaseste o cantitate mare de lizina. Proteinele complete - care contin un numar mare si variat de aminoacizi, inclusiv aminoacizii esentiali, avand valori bilogice mari, sunt in general proteine de origine animala (din carne, lapte si produse lactate); proteinele incomplete - cu un numar limitat de aminoacizi esentiali si neesentiali, cu valori biologice mici, care sunt proteinele de origine vegetala (cereale,legume, fructe).De exemplu multe cereale sint sarace in lizina dar au un continut mai mare de metionina si cistina.In schimb faina de soia este bogata in lizina dar saraca in metionina si cistina!!! Deci ce deducem pentru a avea o nada excelenta este ca trebuie combinate fainuri de peste sau concentrate proteice de origine animala si fainuri proteice vegetale!!!

Simplu,nu? Iata de ce nadele si in special boilies pe baza de faina de peste(fishmeal),faina de soia,gama de caseina si caseinat (pentru partea proteica) si fainuri care livreaza hidrati de carbon sint atragatoare pentru crap si au succes imediat!

Cantitatea de proteine necesare crapului difera in functie de virsta,temperatura apei(foarte importanta pentru digestie),si mai ales greutate.Daca un om are nevoie de 0,4-1,8 grame de proteine /kg corp aici contind foarte mult activitatile zilnice(pentru cei sedentari un 0,4 gr/kg corp fiind mai mult decit sufi-cient),extrapolind si fara teama de a gresi putem asemana crapul cu un sportiv care alearga zilnic dupa hrana,energia depusa de acesta fiind considerabila.De aceea putem spune ca maxim 1 gr. Proteina/kg corp/zi pentru crap ar fi suficient.Deci un crap de 3 kg ar avea nevoie de maxim 3 gr. proteina/zi,unul de 10 kg de 10 grame/zi,etc. Acest necesar creste in special primavara cind organismul crapului se pregateste de reproducere de unde si preferintele lui pentru hrana de origine animala.

Asa am ajuns la hidratii de carbon(carbohidratii). Carbohidratii sunt principala si cea mai importanta sursa de energie, majoritatea dintre ei provenind din surse vegetale,fiind produsi prin expunere la lumina soarelui prin binecunoscutul proces de fotosinteza. Exista trei mari tipuri de carbohidrati: zaharuri simple, carbohidrati complecsi si fibre.

Zaharurile sau carbohidratii simpli pot fi gasiti in fructe, lapte si zahar obisnuit. Sursele de zahar rafinat trebuie evitate, pe cat de mult posibil, deoarece ofera energie "goala", fara fibre, vitamine sau minerale. Sunt, de asemenea, si cauza unor boli.De aceea sugerez folosirea zaharului brut sau miere de albine ca indulcitori,acestea prin continutul de 99% carbohidrati ne ajuta de 3 ori:asigura atit gustul dulce,placut crapului + cantitatea de energie necesara + o parte de fibre.

Carbohidratii complecsi se regasesc in cereale integrale si legume radacinoase, precum cartofii si pastarnacul, de exemplu. Carbohidratii nerafinati sunt cei mai recomandati, deoarece contin fibre alimentare esentiale si vitamina B. Cantitatea exacta de carbohidrati de care are nevoie crapul depinde de multe coordonate, precum greutate, varsta, apetit, nivelul activitatii zilnice etc.Sint foarte importanti pentru crap deorece reprezinta principala sursa de energie, protejeaza muscultura acestuia,regleaza cantitatea de zaharuri care circula in organism si furnizeaza "hrana" asa ziselor bacterii prietenoase din tractul intestinal acestea ajutind foarte mult digestia. Pentru crap se apreciaza ca fiind necesara o cantitate

de 5- 10 grame carbohidrati/kg. corp/zi,acest necesar sporind odata cu venirea toamnei.Sub aspect caloric 1 gram de carbohidrati furnizeaza 4 calorii.

Fibrele alimentare sunt partea nedigerabila a carbohidratilor. Acestea se pot gasi in cereale integrale, fructe (proaspete sau uscate) si legume. Sunt doua tipuri de fibre alimentare, care se deosebesc prin proprietati fizice si prin modul de actiune asupra organismului.

- Asa-numitele fibre "insolubile" pentru ca sunt destul de dure, rigide si nu se dizolva in apa. Cand ne gandim de obicei la fibre, avem in vedere fibrele insolubile, cum ar fi invelisul grauntelor de cereale (taratele). Ele se imbiba cu o cantitate de apa ce depaseste de cateva ori propria lor greutate, dar nu se dizolva in ea.

- Fibrele "solubile" sunt mai marunte, mai putin voluminoase decat cele "insolubile".
Fibrele "solubile" se dizolva in apa formand o substanta gelatinoasa care contine nu numai apa, dar de asemenea poate sa elimine din organism multe substante indezirabile si uneori toxice. Fibrele solubile se gasesc in fructe si legume moi. De exemplu pectina se gaseste in mere.

Fibrele favorizeaza functionarea sanatoasa a intestinelor preintampinand aparitia unor boli. Fibrele maresc volumul scaunului si grabesc tranzitul intestinal, astfel agentii toxici patrunsi in organismul crapului impreuna cu hrana se dilueaza si trec prin intestin mult mai repede. Necesarul zilnic de fibre pentru crap ar fi de cel mult 0,2 grame/kilocorp.

Grasimile

Rolul grasimilor (din dieta si cele depozitate). Numite si lipide, grasimile servesc sase functii importante in corp:

-Drept depozit mare si concentrat de energie.

- Protejeaza organismul.

-Izolatie care va tine cald(in special iarna cind crapul "hiberneaza" si temperatura apei se apropie se 4 grade C).

- Transportor pentru vitaminele liposolubile (A, D, E , K).

-Principal distribuitor de acizi grasi esentiali. Aceasta functie este cea mai importanta deoarece fara grasime, corpul nu ar putea sintetiza destul anumiti hormoni si structura celulelor ar fi compromisa.

-Mareste savoarea si textura alimentelor. Promoveaza o stare de satietate.

Un gram de grasimi contine aproximativ 9 calorii. Cantitatea zilnica necesara pentru crap este de nu mai mult de 0,3 grame per kilocorp sau aproximativ 15-20% din totalul zilnic de calorii. Mai mult de 97 % din energia din grasimi este depozitata in corp sub forma de tesut adipos. Celelalte forme pot fi gasite in sange si in tesutul muscular. Un crap cu o greutate medie de 8 kilograme depoziteaza aproximativ 11.070 calorii (1.230 grame) de grasime in una dintre aceste forme.

Vitamine si minerale

Vitaminele pot fi clasificate in vitamine hidrosolubile si vitamine liposolubile.

Vitaminele hidrosolubile sunt cele din complexul B si vitamina C. Functiile lor sunt in general de a asista enzimele importante implicate in productia de energie din carbohidrati si grasimi. Nu sunt depozitate in organismul crapului in cantitati mari deci aportul frecvent este necesar.

Carentele de vitamine hidrosolubile afecteaza cel mai mult tesuturile care "cresc" sau au un metabolism rapid cum ar fi pielea,solzii, singele, tractul digestiv si sistemul nervos. Sunt instabile in prezenta caldurii si procesul de preparare al boiliesuri-lor afecteaza cantitatea de vitamine disponibile.

Vitamine liposolubile sunt vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K. Vitamina A joaca un rol vital in functionarea retinei, cresterea si maturarea celulelor epiteliale, cresterea oaselor si reproducere. De asemenea are rol antioxidant. Vitamina E are rol de protectie al membranelor celulare, are rol antioxidant, imbunatateste functiile imunologice. Vitamina D este implicata in fixarea calciului in oase, iar vitamina K are rol anticoagulant si ajuta la calcefierea osoasa.

Minerale

Calciul este foarte important pentru organism in mai multe procese: contractie musculara, reactii enzimale, la nivelul pielii si da tarie oaselor, fiind cea mai dura substanta din organismul crapului. La fel ca in cazul calciului vitamina D regleaza absorbtia fosforului. Fosforul este important la nivelul membranelor celulare, in procese de transport, functii ale muschilor si depozite de energie, intra in componenta oaselor. Magneziul este recomandat ca anti-stress iar carentele de potasiu pot duce la slabiciune musculara.

Fierul este important in transportul oxigenului prin intermediul singelui pina la tesuturi. Este prezent in celulele rosii din singe, la nivelul hemoglobinei. Carentele de fier pot duce la scaderea capacitatii fizice, la aparitia starilor de oboseala,crapul nu mai poate sa depuna efortul necesar pentru a se hrani si reproduce. Zincul este important in procesul de crestere, integritatea pielii si solzilor, activitatea creierului, sistemului imunitar; este prezent in oase, este implicat in reglarea calcifierii oaselor si are rol antioxidant. Cuprul, molibdenul si manganul sunt incorporate in majoritatea enzimelor importante din organism, seleniul este un alt antioxidant foarte important.

Necesarul caloric difera in functie de gradul de activitate al crapului,pentru riuri si Dunare necesarul fiind mai mare datorita curentilor puternici,energia depusa de crap pentru asigurarea hranei fiind considerabila. Pentru balti,in functie de marimea acestora si calitatea ecosistemului(ma refer aici la capacitatea ecosisitemului respectiv de a asigura hrana tuturor vietuitoarelor existente si deci si a populatiei de peste),necesarul caloric poate fii un pic mai scazut,crapul gasind cu usurinta hrana in cazul ecosistemelor echilibrate sau greu,cu un necesar caloric sustinut pentru ecosistemele dezechilibrate(sau suprapopulate). In general,aproximativ 35 calorii/kilocorp va asigura crapului energia necesara activitatilor zilnice.

Iata deci ce contin nadele si momelile noastre!Indiferent ce aruncam in apa pentru a fi consumat de crap toate contin acesti nutrienti in cantitati diferite,iar gradul de digestibilitate al acestora difera in functie de modul de preparare si continut nutritiv.

Acum sa analizam una din cele mai irezistibile si mai bune momeli pentru crap si anume porumbul, si sa vedem continutul de nutrienti al acestuia(continutul se va referi la 100 grame porumb):

proteina 11,1 grame (1 , )
carbohidrati 66,2 grame (6 , )
fibre 2,7 grame (2,7 )
grasimi 3,6 grame (3,6 )
calciu 10 mg
fier 2,3 mg
sodiu 15,9 mg

Priviti cu atentie acest tabel si veti observa cit de hranitor este porumbul! Iata deci cum se justificaatractia pe care o are asupra crapului,cu toate ca mai atractiv ar fi griul sau orzul care contin cam:

15%proteina, 67%hidrati, carbon, 2%grasimi, 1,6% minerale, 2,2% fibre.

Folosirea fainurilor din aceste cereale(malai,faina de griu,gris,tarite,faina de orz,faina de orez) in mix-ul de boilies este deci necesara iar calitatea si prospetimea acestora sint esentiale.Aceste fainuri sint foarte bogate,dupa cum se observa,in hidrati de carbon,au o cantitate de proteina optima,iar absorbtia nutrientilor din acestea se realizeaza destul de usor.Nu acelasi lucru se poate spune despre folosirea boabelor uscate de porumb,griu sau orz.Chiar daca valoarea nutritiva este buna,porumbul nepreparat,livrat in stare uscata in apa nu este deloc bine asimilat de catre crap,digestia acestuia fiind grea si dureaza foarte mult(48-72 ore),supunind sistemul digestiv al crapului la eforturi considerabile,cu multe reziduuri nedigerate, un consum excesiv de porumb uscat,nepreparat,duce la iritatii si inflamatii intestinale puternice.De aceea dupa perioade scurte de succes,porumbul uscat pierde din atractivitate,crapul evitind o perioada sa sa hraneasca cu porumb(tocmai ca sa evite neplacerile digestive)chiar daca este irezistibil.Alternativa este prepararea corespunzatoare a porumbului,in revista "Aventuri la pescuit" de anul trecut puteti gasi un articol exceptional scris de Ken Townley tocmai pe aceasta tema,articol pe care va recomand sa-l cititi,in special pentru cei care porumbul este momeala no.1 !!

Sa trecem acum la boilies si in special la mix-uri.Un mix de succes se poate caracteriza simplu prin faptul ca trebuie sa contina toate substantele nutritive si in special sa respecte proportiile detinute de nutrienti, intr-o proportie denumita raport proteic,care reprezinta proportia cantitativa dintre substantele proteice(proteine si aminoacizi) si cele energetice (hidrati de carbon si grasimi).

Se recomanda ca acest raport sa fie de 1/3 primavara(deci un continut de proteina mai ridicat), 1/5 vara si de 1/10 toamna,cind crapul are nevoie mai mult de carbohidrati pentru a se pregati de hibernare. Nu am sa dau aici retete sau ingrediente de mix-uri pentru ca deja pe site se afla un articol complet despre ingredientele folosite in multe mix-uri,scris de dl. Vlad Pavlovici,iar pentru calcularea valorilor nutritive din mix aveti la sectiune "download" un calculator usor de folosit oferit de carprom

Am sa va ofer acum alte valori nutritive continute de fainurile pe care le folosim in mix-uri:

Produs Proteina % Hidrati carbon % Fibre % Grasimi %
Caseina 90 0 0 0
Malai 10 75 2,7 3
Faina de griu 12 75 1,2 2
Lapte praf 25 40 0 24
Gris 10 73 3,6 1,1
Faina alune 17 11,4 7,4 62
Faina orez 6,5 80 2,2 1
Faina peste 55-75 12 0 9
Izolat soia 52 7 2 4
Faina Soia 47 4 3 3
Ulei 0 0 0 99
Zahar 0 99 0 0
Oua 8 1 1 6
Faina de susan 30 18 1,3 55
Faina de hrisca 16 65 2 2,5

Tot ce aveti de facut este sa tineti seama intotdeauna de nutrientii continuti de fiecare faina sau ingredient in parte ,astfel incit mix-ul sa fie echilibrat proteic si energetic(atentie la continutul de proteine,unul prea mare are efecte negative asupra crapului ), sa combinati
fainuri de origine animala si vegetala pentru a încorpora aminoacizii esentiali,si sa tineti seama de proprietatile lor de a "lega" sau "dezlega" mix-ul.

Prin fierbere se cistiga foarte mult in digestibilitate dar in detrimentul pierderii sub aspect nutritiv.De exemplu mamaliga contine doar 4% proteina,fata de ingredientul principal folosit,malaiul,care continea inainte de fierbere 10 % !!! Se estimeaza ca prin fierbere se pierd cam 40-60% din nutrienti,drept pentru care folosirea de amino-dip-uri pentru boilies(imbibarea acestora timp de cel putin 10 min. inainte de folosire ridicind valoarea nutritiva a acestora aproape de cea initiala) devine obligatorie!

Cunoasterea si folosirea valorilor nutritive ale ingredientelor folosite in mix-uri devine deci indispensabila obtinerii unui boilies de mare valoare si atractie nutritiva,usor de digerat(12-24 ore),pe care crapul le va recunoaste instinctiv,fiind superior folosirii semintelor si cerealelor nepreparate,din toate punctele de vedere. Nu mai spun ca prin forma si marimeaacestora selectam drastic categoriile de crap carora ne adresam,stresul digestiv esteredus,iar capturile nu vor scadea in timp(asta in cazul unui mix echilibrat si a unei arome discrete,la alegerea voastra,care sa semnaleze si sa creeze un reflex gen Pavlov,pe linga stimulii nutritivi emisi de boilies).Putem jongla cu valorile nutritive prin diverse combinatii de fainuri si va asigur ca in scurt timp veti gasi cea mai buna reteta de mix la care crapul va raspunde mai mult ca sigur!!!
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: LUMEA BOILESURILOR.DRIL.RO

Mesajde Seby » 30 Noi 2010 21:25

Lumea boiliesului partea V –a


Imagine
Nadirea
Nadirea este cea mai importanta operatiune in pescuitul unui peste care isi cauta hrana ghidandu-se dupa miros. Puteti sa aveti cele mai "ciumege" scule, boilies-urile de la cele mai renumite firme, daca nu atrageti pestii in zona in care a-ti aruncat carligele cu momeli nu veti avea succes.
Cel mai important aspect al nadirii este ca nada sa ajunga acolo unde trebuie, adica pe langa carligele cu momeala. De asemenae cantitatea de nada este foarte importanta, nu trebuie sa va zgarciti dar nici sa hraniti toata pestimea din apa. Sa nu va sperie faptul ca pescarii din jurul vostru aunca in dreptul lor kile de mamaliga sau alte terciuri inodore si lipsite de gust, voi trebuie sa excelati prin calitate. In mod sigur crapii se vor aduna la nada voastra bine facuta, cu un iz irezistibil, cu un miros apetisant, cu o culoare atragatoare, preferand-o mamaligilor cotidiene pe care le primesc de la inceputul vietii lor in aceeasi formula (malai + apa + zahar + anason sau vanilie).
Specialistii spun ca nada trebuie sa fie inchisa la culoare pentru ca pestele odata intrat in zona nadita sa nu isi piarda camuflajul. Tone de mamaliga sofranita sub forma de covor nu vor atrage pestii ci ii vor indeparta. Si ingredientele pe care le folositi sunt de asemenea foarte importante. Fiti intotdeauna pe faza si folositi o nada adecvata sezonului si locului. La noi in tara foarte multe balti sunt furajate. Nu are rost sa faceti pe savanti in asemenea balti si sa naditi cu cine stie ce minuni de puneti pe fuga si broastele.
Nu e cazul sa naditi cu arome de fructe intr-o apa rece in care crapii cauta proteine, incercati mai bine un ulei de peste sau arome de scoici. Invers vara sunt foarte recomandate aromele de fructe (capsuni, banana etc).Pentru pescarii care privesc boilliesurile ca pe o minune cereasca: Aflati ca daca nu naditi mai intai puteti sa uitati de aceasta minune. Degeaba cumparati din piata "5 bilute la 10.000" si va duceti sa dati cu ele unde crapii nu au vazut in viata lor asa ceva. Crapul trebuie educat. Aveti nevoie de o cantitate mai mare de boillies (cat mai mare) si de ceva timp liber. Ideal este sa aveti si o apa ceva mai aproape de casa sa va duceti zilnic sa aruncati minim 1 kg de boillies (o cobra va va ajuta foarte mult) si abia dupa cca 2 saptamani sa va duceti la pescuit in acea apa.
Nadirea cu ajutorul lansetei -- Este cea mai eficienta metoda de nadire pentru ca si momeala si nada ajung exact in acelasi loc dar la un singur lanseu cu o lanseta de 3 lb nu poti arunca o cantitate suficienta de nada plus momeala asa ca neaparat este nevoie si de nadire suplimentara. Nadirea cu ajutorul lansetei se face cu ajutorul cosuletului de nadit (arc), cu firul solubil, cu saculetul PVA sau cu racheta .
Cosuletul portnada (arcul) - Este cel mai popular accesoriu de nadire. Acesta se umple cu nada pasta , simpla sau in amestec cu momeli.
Firul solubil - este foarte potrivit pentru boillie si momeli vegetale. Insirati boillie sau boabe de porumb pe croseta, trageti-le pe firul solubil, legati ambele capete ale firului de montura (forfac) si lansati . Dupa cateva secunde firul se didolva si ve-ti avea un pumn de boillie sau de graunte pe o suprafata de o palma.
Saculetul solubil - este cel mai interesant mod de nadire deoarece impreuna cu nada (pasta, boillie, boabe, momeli animale) se introduce in saculet ci montura cu carlig reducand astfel riscul incurcarii cu linia sau plumbul. Atentie la greutatea la care ajungeti cu nada + montura!!!
Racheta -Este o teava din plastic (mai nou din carbon) si are in capatul superior o camera cu aer iar in capatul inferior un sistem de prindere. Se umple racheta cu nada iar in capatulinferior se face un dop din pasta sau din pamant. Cand este aruncata greutatea nadei
scufunda racehta iar camera cu aer o tine in pozitie verticala. Dupa ce dopul se dizolva si nada cade racheta se ridica la suprafata. Necesita o alta lanseta decat cea cu care pescuim (de putere mare) si o buna precizie in lanseu dar are avantajul ca duce o cantitate destul de mare de nada (pana la 500g).
Barca - Este cea mai precisa forma de nadire si este foarte indicata pentru nadirea locului inaintea partidei de pescuit.
Vaporasul teleghidat - Ofera o nadire foarte precisa si poate fi folosit si in timpul pescuitului pentru ca prin dimensiunile sale reduse nu sperie (foarte tare) pestii.
Cobra - Este o teava din aluminiu sau PVC de cca 1 metru lungime si curbata la capatul superior. Cu aceasta minune si cu putin antrenament poti arunca boillie (una cate una) la peste 100 metri distanta. Se fabrica in dimensiuni diferite in functie de distanta la care doriti sa aruncati si de diametrul boillie-surilor.
Prastia - Daca pescuiti la distante mici fata de mal (canal) puteti folosi prastia de mana dar cum de cele mai multe ori se pescuieste la distante mari cea mai folosita este prastia fixa (pe suport). Cel mai important lucru este sa va reglati tirul si sa naditi in aceasi zona in care va-ti lansat monturile. Lopata - Nu este vorba de unealta agricola ci de o chestie de formaunei linguri, cam de marimea a doua palme si cu o coada de 1,5 - 2 metri in care se pune un bulgare de nada iar restul depinde de ce vrea (sau ce poate) muschii dumneavoastra.



Nadirea este cea mai importanta operatiune in pescuitul unui peste care isi cauta hrana ghidandu-se dupa miros. Puteti sa aveti cele mai "ciumege" scule, boilies-urile de la cele mairenumite firme, daca nu atrageti pestii in zona in care a-ti aruncat carligele cu momeli nu veti avea succes.
Cel mai important aspect al nadirii este ca nada sa ajunga acolo unde trebuie, adica pe langa carligele cu momeala. De asemenae cantitatea de nada este foarte importanta, nutrebuie sa va zgarciti dar nici sa hraniti toata pestimea din apa. Sa nu va sperie faptul ca pescarii din jurul vostru aunca in dreptul lor kile de mamaliga sau alte terciuri inodore si lipsite de gust, voi trebuie sa excelati prin calitate. In mod sigur crapii se vor aduna la nada voastra bine facuta, cu un iz irezistibil, cu un miros apetisant, cu o culoare atragatoare,preferand-o mamaligilor cotidiene pe care le primesc de la inceputul vietii lor in aceeasi formula (malai + apa + zahar + anason sau vanilie).
Specialistii spun ca nada trebuie sa fie inchisa la culoare pentru ca pestele odata intrat in zona nadita sa nu isi piarda camuflajul. Tone de mamaliga sofranita sub forma decovor nu vor atrage pestii ci ii vor indeparta. Si ingredientele pe care le folositi sunt de asemenea foarte importante. Fiti intotdeauna pe faza si folositi o nada adecvata sezonului si locului. La noi in tara foarte multe balti sunt furajate. Nu are rost sa faceti pe savanti in asemenea balti si sa naditi cu cine stie ce minuni de puneti pe fuga si broastele.

Sa va povestesc o faza pe care a patit-o un amic de-al meu pe o balta . S-a dus omul dotat cu toate cele trebuicioase mamaligi, pachete de nada ("de firma" nu asa oricum), arome, boillies-uri de 14 feluri, a nadit si-a aruncat lansetele si s-a pus pe asteptat. A asteptat omul rabdator toata noaptea fara sa aiba macar o singura trasatura. Dimineata
linga el, in stuf, s-a asezat un copil dintr-o localitate apropiata, a aruncat in apa o mana de strot imputit si a inceput sa scoata la pesti de s-a speriat amicul meu. Spre amiaza vazind ca el tot nu prinde dupa ce incercase toate momelile, nadele, monturile (chiar a aruncat 2 lansete langa undita copilului) s-a dus si l-a intrebat pe pusti cu ce da:
-Dom'le aici trebuie sa dai cu bere!
-Cum mai cu bere?
-Cu bere dom'le ca astia aici hranesc pestele cu ce ramane la fabrica de bere.
A doua oara cand s-a dus acolo a framantat omul nada cu bere si a pescuit cu porumb tinut 2 zile in bere si sa vezi surprize placute! Asta e un caz fericit (cu berea) dar sa vedeti
balti furajate cu gunoi de grajd sau cu faina de oase (bleeaaa).

Nu e cazul sa naditi cu arome de fructe intr-o apa rece in care crapii cauta proteine, incercati mai bine un ulei de peste sau arome de scoici. Invers vara sunt foarte recomandate aromele de fructe (capsuni, banana etc). Pentru pescarii care privesc boilliesurile ca pe o minune cereasca: Aflati ca daca nu naditi mai intai puteti sa uitati de aceasta minune. Degeaba cumparati din piata "5 bilute la 10.000" si va duceti sa dati cu ele unde crapii nu au vazut in viata lor asa ceva. Crapul trebuie educat. Aveti nevoie de o cantitate mai mare de boillies (cat mai mare) si de ceva timp liber. Ideal este sa aveti si o apa ceva mai aproape de casa sa va duceti zilnic sa aruncati minim 1 kg de boillies (o cobra va va ajuta foarte mult) si abia dupa cca 2 saptamani sa va duceti la pescuit in acea apa.
1. Una din momelile nelipsite pescarilor de crap, caras si alti pesti nerapitori este mamaliga. Aceasta de multe ori ne influenteza rezultatele partidei de pescuit prin doua aspecte: daca este atractiva pentru pesti si daca este suficient de tare sa nu cada din ac. În continuare va prezentam o reteta pe care numai pescarii in vârsta o cunosc. Aceasta momeala este botezata: mingea de mamaliga. Denumirea vine de la formatul pe care il are aceasta momeala. Materialul folosit pentru aceasta momeala este urmatorul:
Faina de malai - 2-3 cani de ceai data prin sita; Faina alba - 1 cana (pentru intarirea continutului);
Usturoi - 2-3 catei (pentru aroma);
Se incalzeste apa calda intr-un vas separat timp de 5-6 min. Intre timp amestecam faina de malai cu faina alba iar dupa aceea cu apa calda. Continutul se amesteca pana se ingroasa. Apoi se framanta bine pana incepe sa se intareasca putin. Se formeaza bucati cat degetul aratator (in forma de nutli) dupa care se pun intr-un alt vas de 5-6 l, in care se afla usturoiul presat, lasandu-se la fiert pana da un clocot. Intre timp se amesteca cu lingura gaurita pentru a se evita prinderea de vas. Dupa clocot se scot afara si se aseaza pe o tava sau intr-un vas de unde se ia fiecare bucata si se preseaza pe docul de lemn cu o furculita. Dupa presarea a doua sau trei bucati se omogenizeaza in palme, obtinandu-se o minge la o dimensiune putin mai mare decat bila de ping-pong. Dupa omogenizarea si formarea tuturor bucatilor se introduc din nou in vasul in care au fiert si se lasa pe foc incet pana la 2-3 clocote iar apoi se stinge focul, se ia vasul si se introduce apa rece pana se ajunge laracirea intregului continut. Este recomandabil sa nu se scoata momeala din vas pana nu se raceste complet. Dupa racire se ia continutul si se impacheteaza intr-un prosop debucatarie, in care se va tine pana la folosire. Verificarea reusitei prepararii continutului seface in felul urmator: dupa 1-2 ore se ia o minge de mamaliga si se arunca, cu forta, in podea (ciment, gresie etc.). Daca sare inapoi, ati reusit realizarea acestei retete destul de migaloase.
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: LUMEA BOILESURILOR.DRIL.RO

Mesajde Seby » 30 Noi 2010 21:26

Sper ca unele din cele mentionate mai sus sa va ajute pe viitor , sau sa va completeze paleta de informatii privind pescuitul crapului.
Vine iarna :cry: ,asa ca nu ne ramine decit sa ne imbogatim cunostiintele citint materialele de specialitate si sa visam cu ochi deshisi la sezonul viior.
Cei care aveti ceva de spus privind pescuitul, nu conteaza ce , nade , momeli, sau povesti ,intimplari traite , postatile fara sa va fie jena ,ca sa avem cu ce ne ocupa timpul peste iarna, din care sa invatam ce si cum sa facem sau ce si cum sa nu facem . ;)
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com


Înapoi la Nade si momeli

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron