MONTURI

Privind abordarea partidelor de pescuit.

Moderator: Seby

MONTURI

Mesajde Seby » 01 Iul 2010 21:51

Aici putem prezenta modele de monturi si explica mecanica lor, asa incit si cei care inca nu cunosc unele aspecte sa poata fi edificati.

Sunt foarte multi pescari care pun prioritate pe sculele de pescuit rodpoduri, picheti , corturi ,paturi , bete din gama de virf , alaturi de mulinete care te scot din minti cu preturile , crezind ca daca au scule performante sansele de a prinde peste cresc ,apoi nazi de diferite forme si arome , bile de toate neamurile si de la firme de renume , insa habar nu au cind se uitilizeaza , cit ,de care, uita ca pestele nu are treaba cu ceea ce este intre plumbul asezat pe substrat si mal , ci intre plumb si cirlig, asadar aici ne vom acsa si noi cu discutiile !! pe ceea ce reprezina o montura , rolul ei , realizarea ei, utilitatea ei in diferite situatii.
Exista o gama variata de cirlige si forme ale acestora create pentru diferite situatii si exista si o paleta larga de legaturi ale acestora.
Fieare pescar are un model doua de cirirlige de care nu se desparte , le considera cele mai eficiente, prinzatoare, cirlige care nu l-au tradat sau l-au scos din situatii dificile. O sa prezint si o sa prezentam in aceasta tema citeva modele de cirlige , legarea lor , montura in sine si o sa exemplificam la ce se preteaza fiecare .
Ceea ce caut intotdeauna la un cirlig este ca acesta sa aiba suplete, un virf impecabil si sa lucreze cit mai rapid dupa ce este absorbit de catre crap. De obicei, dupa o partida de pescuit cirligele folosite chiar daca mai par sau chiar sunt bune,le arunc. Asa evit sa am surprize, si intodeauna am siguranta ca pe montura este un cirlig nou , nu intimplator unul bont, pe care din neatentie sau din graba ,sa il atasez monturi.
Pentru inceput doar mentionez citeva aspecte care nu trebuie uitate ,sau de care trebuie sa se tina seama ,asa incit sa reducem cit mai mult din riscurile de a gresi in anumite situatii.
Monturile pot lucra in mai multe moduri, functie de modelul cirligului de lungimea firului de par , a modului de atasare a firului de par,marimea momeli si a tiplului de momeala folosit precum si de ceea ce dorim sa prindem cu ele , adica ciortan , crap sau amur, functie de sezon si de modul de hranire al pestilor , adica agresiv sau foarte gingas.
Tema aceasta cu monturile va fi una destul de lunga daca vrem sa intelegem cit mai bine ce inseamna o montura corecta , eficienta , care sa scoata maximul de pe un pat de nada. Asadar sa ne punem pe scris!

CULOAREA .

Este o caracteristica uneori importanta, alteori nu, sau pur si simplu ca si alte produse specifice se face o pura speculatie din acest lucru.Ca si marimea si forma, carligele se pot folosi in varianta de camuflaj, atunci cand pestele vizat este foarte suspicios sau pot fi folosite in varianta fara importanta atunci cand pestele mananca atat de bine incat ignora acest lucru. Caz in care primeaza alte principii de alegere a carligului.

MATERIALUL
Exista o multime de aliaje care mai de care mai sofisticate, aliaje care vor sa dea carligului anume valente.Carligele se impart in doua categorii : carlige din aliaje si carlige cu continut de carbon 110. Carligele din diverse aliaje, cauta sa transfere cate ceva din calitatile materialului folosit in aliaj.

Astfel trebuie sa existe carlige cu un coeficient mare de elasticitate sau carlige care sa fie rigide. Sau se pot crea carlige ale caror parti componente pot sa aiba un comportament diferit. Carligele cu continut de carbon 110, sunt carlige pe care fabricantul scrie acest lucru si care sunt construite prin aportul acestui element carbon 110, pentru a deveni mai rigide, sa pastreze configuratia si ascutimea varfului, sa fie nedeformabile. Exista conditii in care astfel de carlige sunt absolut de neinlocuit.
Materialele din care se face un cârlig sunt dintre cele mai diverse, plecând de la fierul obisnuit si ajungând pâna la aur (cârligele trofeu, de colectie). Cârligul rezultat nu trebuie sa fie casant (în caz de agatare pe fundul apei sa putem, într-o oarecare masura, sa-l recuperam), dar nici prea maleabil, pentru a nu putea fi îndoit de catre peste. O alta calitate a unui cârlig este rezistenta la coroziune, precum si rezistenta acestuia în cazul agatarilor repetate pe fundul apei. In acest scop, dupa fiecare agatare este bine sa verificam ascutimea vârfului cârligului.
Poate cea mai importanta calitate a unui cârlig este capacitatea acestuia, respectiv a vârfului cârligului, de a întepa pestele. Verificati la cumparare vârful cârligului miscându-l pe pielea unui deget. Cel putin la cârligele mici, vârful ar trebui sa se agate imediat de piele. Daca la celelalte elemente ale unditei mai puteti face rabat la calitate, la cârlige este bine sa alegeti ce e mai bun, în ciuda pretului mai ridicat.

Nu uitati , monturile se impart in doua categorii mari si late respectiv;
1.Montura de fund(bottom)
2.Montura flotanta (pop up)

Monturile bottom (de fund )sunt cele care se aseaza impreuna cu cirligul pe substrat, iar cele pop up (flotante)sunt de doua tipuri, respectiv cele care au momeala suspendata deasupra substratului, sau cele care au si cirligul antrenat in a fi suspendat(alaturi de momeala) deasupra substratului ,ori care se sprijina in suspensie pe ochetul cirligului, lestat cu plumb, sau cu virtej.


CARACTERISTICI, DENUMIRI
Imagine
Imagine
Imagine


Aci puteti vedea tipurile de monturi mentionate mai jos.;http://www.carp-fishing-tactics.com/rigs-create-single-bait.html la sfirsitul pagini dati clic pe una din denumirile monturilor si apar imagini si detalii,sau pe linkurile de mai jos,care deja sunt extrase.

1.Neutral Buoyancy Snowman Fishing Rig=http://www.carp-fishing-tactics.com/rigs-snowman-buoyant.html
2.The Spinning Hook Carp Rig=http://www.carp-fishing-tactics.com/rigs-spinning-hook.html
3.Fizzing Pop Up Boilie Carp Fishing Rigs=http://www.carp-fishing-tactics.com/rigs-fizzing-boilie-rig.html
4.Buoyant Hook Bait Carp Rig=http://www.carp-fishing-tactics.com/rigs-buoyant-hook-bait.html
5.Heavy Weighted Pop Up Fishing Rigs=http://www.carp-fishing-tactics.com/rigs-heavy-pop-ups.html
6.The Secret Carp Rig=http://www.carp-fishing-tactics.com/rigs-z-snake-rig.html
7.Successful Pop-Up Scorpion Rig=http://www.carp-fishing-tactics.com/rigs-double-bait-scorpion.html
8.Surface Fishing for Carp=http://www.carp-fishing-tactics.com/rigs-floating-bait.html
9.Real Maggot Critically Balanced Carp Rigs=http://www.carp-fishing-tactics.com/carp-rigs-maggot-balanced.html
10.A delicate complex Rig to Catch Out Wary Carp=http://www.carp-fishing-tactics.com/carp-rigs-trick-rig.html
11.Pellet Rigs using PVA Bag Tactics=http://www.carp-fishing-tactics.com/carp-rigs-balanced-pellets.html
12.Carp Fishing Tactics Articles & Information=http://www.carp-fishing-tactics.com/sitemap-of-articles.html


Montura 360 grade, imagini detalii
imagini
http://www.pescuit-sportiv.ro/monturi-si-linii/montura-crap-360-grade.html

b]Montura clasica POP-UP[/b]
imagini

Montura cu fir de par ajustabil
imagini

Monturi de baza in pescuitul crapului.
autor:
M@tr|X|
imagini

Knotless Knot (nodul fara nod)
descriere imagini

NODURI
IMAGINI

NOD INAINTAS
1.IMAGINE
2.IMAGINE
3.IMAGINE
5.IMAGINE

SFATURI UTILE
PREZETARE, IMAGINI


Carp R Us - Blowback Rig no 6
Montura legendara folosita de pescari celebrii : Kevin Madddocks,Dave Moore sau Tim Paisley.
Ideala pentru lacurile cu presiune ridicata din partea pescarilor.
Carlig folosit : Longshank Nailer no 6.
Anou rotund 3mm.
Fir de forfac semiteflonat cu rezistenta 25lb.
Montura trebuie atasata de un forfac rigid prin intermediul unui anou oval de 3 sau 4,5mm.
Este una din putinele monturi foarte greu de evitat de catre crap.
O data momeala absorbita inteparea este instantanee..!
O montura anti-eject 100%..!
Imagine
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: MONTURI

Mesajde Seby » 03 Iul 2010 10:32

montura IN LiNE pe ledcor

Imagine


montura IN LiNE pe tub antitangle

Imagine
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
montura plumb pierdut

Imagine
Imagine
Imagine
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
montura helicopter

Imagine
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: MONTURI

Mesajde Seby » 08 Aug 2010 11:22

Citeva sfaturi.

Privitor la montaje, monturi si la executarea acestora , se poate ca pentru unii sa fie greu de realizat sau sa priceapa greu diferenta, insa va asigur ca nu e asa mare lucru .
In primul rind atunci cind folosim un anumit tip de cirlig , trebuie sa ne asiguram ca legarea acestuia este ce-a corecta pentru modelul respective de cirlig.
Mecanica monturi in sine lucreaza bine doar daca se respecta montajul cirligului, functie de montura pentru care a fost creat.
La orice montaj in primul rind urmarim ca aceasta(cirligul) sa aiba o mecanica cit mai buna. Mecanica reprezinta modul in care cirligul poate culisa ,oscila sau intoarce, de asa natura incit sa fie pregatit de atac (de intepare), functie de forma cirligului ( dupa cum spuneam mai sus), conteaza sa respectam tipul de montura pentru care a fost creat.
Sunt montaje care au scopul ca imediat ce crapul a luat cirligul in gura acesta sa se intoarca cu virful in jos, gata de atac (simplul mestecat al momeli face ca acesta sa intepe), sunt montaje antieject care se bazeaza pe expirarea monturi de catre crap (adica atunci lucreaza,se fixeaza, inteapa), sunt monturi care se bazeaza pe absortia momeli de catre crap , iar inteparea sa se produca ca rezultat al deplasari crapului, Sunt monturi care isi fac treaba doar la peste mic sau care fac treaba doar la peste de talie mare, sunt monturi care lucreaza sau sunt destinate doar pentru lucru suspendate de substrat sau in coloana apei.
Dupa preferinta , functie de marimea crapului vizat a fi capturat , precum si de substrat, optam pentru una din montaje , care sa le atasam unei monturi.
De asemenea unele monturi, in line, plumb pierdut ,helicopter, cu naditor , etc sunt destinate diferitelor forme de substrat, si se preteaza fiecare pentru un anumit fel de montaj.
Pentru montajele ce se aseaza pe substrat, putem verifica daca acestea lucreaza bine tinindu-le in palma .Cu cealalta mina prindem de capatul firului textile (sau dupa caz) si tragem peste muchia palmei in jos cirligul cu firul de par si momeala atasata de acesta. Daca montajul este executat corect , cirligul va avea o rotire spre palma(indiferent de pozitia initiala a virfului) iar cind va ajunge pe muchia palmei se sa agata de aceasta .
Cel mai indicat este sa reusiti sa faceti un montaj care sa atace palma inca inainte de a ajunge pe muchia palmei. Acest fel de montaj este mai pretentious, se preteaza pentru el doat anumite tipuri de cirlige, insa va face diferenta in a avea mai multe prezentari.
Dupa cum stiti nu toti pesti care au luat montura in gura se si inteapa . de multe ori stam destule ore pe apa fara sa avem vre-o trasatura , in schimb ce alti pescari puncteaza.
In astfel de cazuri ,(daca nu exista o diferenta reala de stand,pozitionare) lucrul care ne afecteaza este montajul cirligului, cirligul sau tipul de montura folosit.
Asadar luam lucrurile in trepte ca sa putem depista ce anume este gresit.
In primu rind verificam cirligul si daca mecanica acestuia este buna ,
Daca mecanica este buna , trecel la schimbarea marimi cirligului si a momeli
Stabilim daca montura avuta nu este o problema fata de substratul pe care pescuiti.
Daca suntem intr-o zona cu namol ,putem ca pe linga montura sa schimbam si momeala punind una critic echilibrata sau una popup. In orice caz nu persistati in a astepta trasatura daca nu sunteti convinsi ca montura este cea indicate pentru acel loc si moment sau daca nu sunteti siguri pe momeala folosita.
Orice am face in plus este doar in avantajul nostrum, asa ca nu ezitati sa faceti schimbari sau chiar sa create schimbari dupa cum credeti.
Este important sa aveti creativitate si sa puneti in practica ceea ce va vine in cap. Numai asa puteti face pasi inainte ,pasi din care sa invatati practic, bazindu-va pe experienta proprie sau creindu-va o baza de informatii proprie.
Lipsa de miscare si de inspiratie face ca un pescar sa ramind de caruta sau sa creasca valoric vazind cu ochi.
Asadar , cirlig cu virf impecabil, legarea corecta a acestuia cu textile , fir de par cu lungimea necesara atasari momeli, lungimea strunei reglata functie de necesitate(substrat) si o montura care sa asigure preinteparea. Acestia sunt pasi pentru inceput ca sa reusim
sa avem si rezultate.
Sper ca cele citeva aspecte punctate in mare, sa va ajute in viitor.
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: MONTURI

Mesajde Seby » 05 Oct 2010 09:07

Imagine
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com


Înapoi la Tehnici & Tactici

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron