Pe perioada ierni toata lumea stie, prioritatea crapului devine temperatura apei. Din acest motiv, majoritatea crapilor migreaza catre ape adanci sau zone cu adapost..Crapul se retrage in zonele cu apa adinca, unde temperature apei este mai ridicata , pe linga praguri de namol ce retin caldura sau in cazurile in care nivelul apei este constant, pe linga structuri, stempi ,zone namoloase . Daca lacul prezinta izvoare naturale, apa provenita din acestea va fi mult mai calda... devenind locul perfect de iernat pentru crap. Asadar ca sa depistezii locurile unde ierneaza crapul nu este foarte dificil fata de locurile unde activeaza in restul anului si unde multe alte aspecte fac ca acestia sa fie sau nu gasiti cu usurinta.
In cursul anului pentru a depista, a localiza crapul, este nevoie de o mai multa munca si de mai multi factori de care trebuie sa tinem seama.
Sa incercam sa punctam doar elementele importante in localizarea crapului asa incit cei interesati sa cumuleze citeva informatii utile , nu sa ii zapacim cu diverse lucruri si ipoteze .Am sa punctez mai jos citeva aspecte care sa fie pe intelesul tuturor desi unele nu apartin clar acestei teme , insa asa sper sa va faceti o imagine de ansamblu .
-intodeauna este bine ca sa aveti un minim de informatii despre un anumit lac, care constau in ; adincimea apei, locurile care au dat mereu peste , nade si momeli folosite, asa incit sa avem o baza care sa ne creasca sansele in a avea capturi .
-important este ca locul de pescuit sa fie stabilit functie de structurile vizibile, respectiv plauri, pomi scufundati,cioate, portiuni de stuf...locuri unde putem presupune ca se ascund crapi, ori in lipsa acestora sa gasim locuri care sa aiba praguri submerse , gropi structuri , care atrag si tin carpii .Intr-o balta unde exista astfel de locuri degeaba incercati sa prindeti crapul pe substraturi tari, intinse, degajate, pentru ca nu veti obtine reultate. Orice loc cu gropi , canale ,platouri, structuri ,va tine crapul, pentru ca acolo isi gaseste atit siguranta cit si hrana naturala .
Asadar locul de pescuit face intodeauna legea . daca acesta nu este ales bine ,partida este una compromisa.
Bun , acum sa vedem elementele care ne fac sa stim exact locurile unde crapul isi semnalizeaza prezenta sub diverse forme .Pentru aceasta avem nevoie de ochelari polaroizi , binoclu , ochi ager si rabdare in a privi timp indelungat luciul apei .
-Markherul este unul din elementele care sunt esentiale pentru gasirea zonelor dorite de noi sau care sa sondeze apa asa incit sa ne facem o imagine a conformatiuni fundului
-Pulmbul de pieptanat este unul din accesoriile care ne spun si mai clar ce substrat avem .
-Unul dintre semnale sunt bule de aer care ies la suprafata sub forme diferite .(tradeaza prezenta crapului in zona in diferite forme de activitate )
-bule de aer mici ridicate la suprafata pe o suprafata mare (denota ca in zona sunt mai multi crapi care se hranesc)
-bule de aer iesite la suprafata apei pe o zona restrinsa dar concentrate (unul,doi crapi care se hraneste fara nici o rezerva)
-unduiri la suprafata apei (pestele este pe patul de nada )
-schimbarea la culoare a apei in aumite zone (aceasta se face deoarece pestele se hraneste iar miscarea, scormonirea dupa mincare ,tulbura apa )
-sarituri din apa (peste mult in zona , se sperie unul pe altul, ori varianta cealalta care nu e de dorit , sarituri pentru curatarea de paraziti)
-bulele create de catre crap sun bule care dureaza foarte mult pe suprafata apei , nu cele rezultate din aerul iesit din namol sau care se ridica la suprafata de pe diferite plante . acestea se sparg repede o data ce ajung la suprafata sau ajung la suprafata bulbucind continuu in acelasi lor.A nu se intelege ca orice bula ajunsa la suprafata anunta crapul in zona ! de aceea este nevoie de binoclu.
-cind bate vintul, locul in care crapi sunt mai grupati este vizibil pentru ca acolo unduirea valurilor este foarte mica .
Imaginile postate de ALIN sunt exact ceea de ce aveati nevoie sa fa faceti o idee despre bulele de aer prin care crapul se tradeaza in diferite faze.
http://www.xtr-royal-team.ro/forum/view ... p?f=3&t=39 Asadar in Lacurile unde nu exista vegetatie , stuf, agatatura ,stempi etc si nici fundul nu variaza foarte mult , singurele forme de depistare (cele mai simple) ale crapilor sunt cele mentionate mai sus.
In Lacurile unde exista stuf, vegetatie submerse , structuri scufundate partial , canale, substrat variat, localizarea locurilor unde crapi isi fac veacul este mai complex si despre acestea voi discuta intr-o noua postare , insa cele mentionate mai sur sunt valabile si aici.. Totusi pentru a usura munca celor care acceseaza astfel de locatii, sfatul meu este sa cautati crapi in imediata apropiere a stufului , in golfuletelor facute prin acesta , in imediata apropiere agataturilor scufundate partial , in canalele existente sau pe planul inclinat al acestora (acolo unde canalele sunt mai adinci) pe platouase cit de cit curate, care sa nu ascunda montura in totalitate, aflate in preajma diverselor obstacole.
In astfel de locatii mai ales daca apa are un nivel destul de mic respective 1,5m-2m in medie , foarte multe aspecte privind activitatea crapilor pot fi mai lesne vazute , precum si migrarea acestora de pe o zona a balti la alta , functie de vint , temperatura aerului in anumite perioade ale zilei , sau de vintul cald sau rece care brazdeaza balta .
Am observat ca majoritatea pescarilor cauta locuri libere de agatatura in care sa nu piarda mereu monturi ,sa nu rateze capturile, insa acolo unde nu exista nimic in apa , nici stuf, nici agatatura , nici canale , pestele nu este preocupat sa patruleze. Pescuit comod ... capturi limitate , pescuit greu, dificil !! capturi pentru poza!
Cei care cunoasteti alte aspecte importante in depistarea locurilor cu crap sau prin crapul isi tradeaza prezenta ,va rog fara jena punctatile .