Localizarea Crapului

Privind abordarea partidelor de pescuit.

Moderator: Seby

Localizarea Crapului

Mesajde Seby » 27 Iul 2010 15:28

Sa vedem cine poate dezvolta aceasta tema sau cine poate da informatii care sa elucideze formele de localizare ale crapului .
Curaj , spuneti ceea ce ati constatat , ceea ce vi sa intimplat ca sa trageti concluzii care sa ajute un pescar de crap pentru localizarea acestuia .
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: Localizarea Crapului

Mesajde alin_royal » 27 Iul 2010 19:57

Daca imi este permis, pentru dezvoltarea abordarii acestui subiect, ca un inceput:

http://www.xtr-royal-team.ro/forum/view ... p?f=3&t=39

Postarea 5 de pe pagina, cea cu foto.
Imagine
Avatar utilizator
alin_royal
 
Mesaje: 206
Membru din: 22 Mar 2010 15:10
Localitate: Timisoara

Re: Localizarea Crapului

Mesajde DINU 2 » 27 Iul 2010 20:47

Eu personal inainte sa merg pe o balta noua imi adun toate informatile posibile de la cei care au fost pe acea balta ,de regula cele mai bune informati sunt de la localnici .dupa care trecem la watercrafting sau mai pe romaneste sa citim apa .Sunt multe semne care merita sa fie urmarite,structuri ,vegetatie ori vreun mal prabusit etc .
Si dupa parerea mea vantul si intensitatea lui sunt bune de luat in seama
Sau mai simplu cu sonarul cu ratusca :P
MEMBRU FONDATOR C.S.P. ''FREE CARP'' DEVA
ImagineImagine
some people feel the rain. others just get wet.
Avatar utilizator
DINU 2
 
Mesaje: 655
Membru din: 24 Ian 2010 13:44
Localitate: deva

Re: Localizarea Crapului

Mesajde Seby » 28 Iul 2010 08:10

Pe perioada ierni toata lumea stie, prioritatea crapului devine temperatura apei. Din acest motiv, majoritatea crapilor migreaza catre ape adanci sau zone cu adapost..Crapul se retrage in zonele cu apa adinca, unde temperature apei este mai ridicata , pe linga praguri de namol ce retin caldura sau in cazurile in care nivelul apei este constant, pe linga structuri, stempi ,zone namoloase . Daca lacul prezinta izvoare naturale, apa provenita din acestea va fi mult mai calda... devenind locul perfect de iernat pentru crap. Asadar ca sa depistezii locurile unde ierneaza crapul nu este foarte dificil fata de locurile unde activeaza in restul anului si unde multe alte aspecte fac ca acestia sa fie sau nu gasiti cu usurinta.

In cursul anului pentru a depista, a localiza crapul, este nevoie de o mai multa munca si de mai multi factori de care trebuie sa tinem seama.
Sa incercam sa punctam doar elementele importante in localizarea crapului asa incit cei interesati sa cumuleze citeva informatii utile , nu sa ii zapacim cu diverse lucruri si ipoteze .Am sa punctez mai jos citeva aspecte care sa fie pe intelesul tuturor desi unele nu apartin clar acestei teme , insa asa sper sa va faceti o imagine de ansamblu .



-intodeauna este bine ca sa aveti un minim de informatii despre un anumit lac, care constau in ; adincimea apei, locurile care au dat mereu peste , nade si momeli folosite, asa incit sa avem o baza care sa ne creasca sansele in a avea capturi .
-important este ca locul de pescuit sa fie stabilit functie de structurile vizibile, respectiv plauri, pomi scufundati,cioate, portiuni de stuf...locuri unde putem presupune ca se ascund crapi, ori in lipsa acestora sa gasim locuri care sa aiba praguri submerse , gropi structuri , care atrag si tin carpii .Intr-o balta unde exista astfel de locuri degeaba incercati sa prindeti crapul pe substraturi tari, intinse, degajate, pentru ca nu veti obtine reultate. Orice loc cu gropi , canale ,platouri, structuri ,va tine crapul, pentru ca acolo isi gaseste atit siguranta cit si hrana naturala .
Asadar locul de pescuit face intodeauna legea . daca acesta nu este ales bine ,partida este una compromisa.
Bun , acum sa vedem elementele care ne fac sa stim exact locurile unde crapul isi semnalizeaza prezenta sub diverse forme .Pentru aceasta avem nevoie de ochelari polaroizi , binoclu , ochi ager si rabdare in a privi timp indelungat luciul apei .
-Markherul este unul din elementele care sunt esentiale pentru gasirea zonelor dorite de noi sau care sa sondeze apa asa incit sa ne facem o imagine a conformatiuni fundului
-Pulmbul de pieptanat este unul din accesoriile care ne spun si mai clar ce substrat avem .

-Unul dintre semnale sunt bule de aer care ies la suprafata sub forme diferite .(tradeaza prezenta crapului in zona in diferite forme de activitate )
-bule de aer mici ridicate la suprafata pe o suprafata mare (denota ca in zona sunt mai multi crapi care se hranesc)
-bule de aer iesite la suprafata apei pe o zona restrinsa dar concentrate (unul,doi crapi care se hraneste fara nici o rezerva)
-unduiri la suprafata apei (pestele este pe patul de nada )
-schimbarea la culoare a apei in aumite zone (aceasta se face deoarece pestele se hraneste iar miscarea, scormonirea dupa mincare ,tulbura apa )
-sarituri din apa (peste mult in zona , se sperie unul pe altul, ori varianta cealalta care nu e de dorit , sarituri pentru curatarea de paraziti)
-bulele create de catre crap sun bule care dureaza foarte mult pe suprafata apei , nu cele rezultate din aerul iesit din namol sau care se ridica la suprafata de pe diferite plante . acestea se sparg repede o data ce ajung la suprafata sau ajung la suprafata bulbucind continuu in acelasi lor.A nu se intelege ca orice bula ajunsa la suprafata anunta crapul in zona ! de aceea este nevoie de binoclu.
-cind bate vintul, locul in care crapi sunt mai grupati este vizibil pentru ca acolo unduirea valurilor este foarte mica .


Imaginile postate de ALIN sunt exact ceea de ce aveati nevoie sa fa faceti o idee despre bulele de aer prin care crapul se tradeaza in diferite faze.http://www.xtr-royal-team.ro/forum/view ... p?f=3&t=39

Asadar in Lacurile unde nu exista vegetatie , stuf, agatatura ,stempi etc si nici fundul nu variaza foarte mult , singurele forme de depistare (cele mai simple) ale crapilor sunt cele mentionate mai sus.
In Lacurile unde exista stuf, vegetatie submerse , structuri scufundate partial , canale, substrat variat, localizarea locurilor unde crapi isi fac veacul este mai complex si despre acestea voi discuta intr-o noua postare , insa cele mentionate mai sur sunt valabile si aici.. Totusi pentru a usura munca celor care acceseaza astfel de locatii, sfatul meu este sa cautati crapi in imediata apropiere a stufului , in golfuletelor facute prin acesta , in imediata apropiere agataturilor scufundate partial , in canalele existente sau pe planul inclinat al acestora (acolo unde canalele sunt mai adinci) pe platouase cit de cit curate, care sa nu ascunda montura in totalitate, aflate in preajma diverselor obstacole.
In astfel de locatii mai ales daca apa are un nivel destul de mic respective 1,5m-2m in medie , foarte multe aspecte privind activitatea crapilor pot fi mai lesne vazute , precum si migrarea acestora de pe o zona a balti la alta , functie de vint , temperatura aerului in anumite perioade ale zilei , sau de vintul cald sau rece care brazdeaza balta .
Am observat ca majoritatea pescarilor cauta locuri libere de agatatura in care sa nu piarda mereu monturi ,sa nu rateze capturile, insa acolo unde nu exista nimic in apa , nici stuf, nici agatatura , nici canale , pestele nu este preocupat sa patruleze. Pescuit comod ... capturi limitate , pescuit greu, dificil !! capturi pentru poza!

Cei care cunoasteti alte aspecte importante in depistarea locurilor cu crap sau prin crapul isi tradeaza prezenta ,va rog fara jena punctatile .
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: Localizarea Crapului

Mesajde Alin Popa » 28 Iul 2010 12:57

frumos subiect :? dupa mine cred ca e cel mai important lucru...
MEMBRU FONDATOR C.S.P. ''FREE CARP''
" NIMIC FARA DUMNEZEU "
Avatar utilizator
Alin Popa
FREE CARP
 
Mesaje: 301
Membru din: 08 Feb 2010 13:33
Localitate: deva

Re: Localizarea Crapului

Mesajde Seby » 29 Iul 2010 06:45

Sa discutam despre locurilor unde putem gasi crapul, functie de alti factori si, sau, factori care ii determina sa se hraneasca sau sa ii miste in anumite zone ale baltii.

Uneori cind incepe vintul si suprafata apei incepe sa sa increteasca de la valurile in formare, se pot vedea cu usurinta liniile mai adinci ale balti . Celor neavizati o sa li se para ca pe o anumita linie efactiv nu bate vintul .O sa vedem unul doua s-au mai multe linii (depinde cite canale,gropi adincituri are acea balta) late (de la caz la caz)de 2,3,4, etc m, care incep de la un punct si se termina in altul, pe o lungime care arata efectiv marimea canalului.
Atunci cind vintul este destul de lent (dar nu foarte lent) acestea sunt foarte vizibile , insa o data cu cresterea intensitati acestuia acestea devin tot mai greu vizibile, pina cind dispar cu totul. Cei interesati de aceste aspecte imediat ce au sansa sa aibe putin vind pe balta , uita alte activitati si sunt atenti la zonele care indica aceste canale , gropi , adincituri , care pot face diferenta intr-o partida de pescuit ,daca sunt luate in considerare .
La fel, locurile in care exista mai multi crapi grupati s-au mai mult peste grupat, pot fi detectate prin aceiasi metoda.Totul sta in atentia pescarului asupra luciului de apa, pentru a depista aceste aspecte .

Influienta vintului asupra apei si a pestilor are un impact mare ! de ce ?
- pentru ca valurile formate de acesta oxigeneaza apa si uniformizeaza oxigenarea in toate straturile de apa , ceea ce nu este decit benefic pentru peste (mai putin pentru pescar caruia vintul ii c-am da de furca)
- Valurile sparg oglinda apei facind ca lumina sa patrunda mai greu in apa , ceea ce confera mai multa siguranta pestelui , precum si faptul ca nu se mai pot oglindi in apa miscarile externe, care speriau pesti aflati in apropierea malurilor.
- Daca suntem cu vintul in fata (ceea ce este si indicat de altfel atunci cind pe balta bate vintul) avem avantajul ca pestele sa vina spre malul nostru minat de curenti care se formeaza in apa . de ce ? pentru ca malul spalat de valurile tulbura apa in zona malului , ridica milul de pe fund , scoate la iveala hrana naturala a crapului . Un alt aspect este ca nada si multa alta hrana naturala este impinsa de vint inspre mal , ceea ce face ca pestele sa vina surprinzator de aproape de mal , chiar la apa foarte mica , asa incit nu face decit sa ne usureze modul de a pescui , trecind cu nada si monturile cit mai aproape de mal .Pesti vor patrula lungul malului batut de vint. Vintul este un factor care poate schimba total comportamentul pestilor , trecindui de la o stare de letargie la una de activitate de hranire intense (chiar daca aceasta poate sa nu fie de durata mare) , insa vintul este intodeauna benefic pestelui cit si pescarului daca stie sa profite de pe urma lui .

Un alt factor important care pune pestele in miscare si care are un impact mare asupra oxigenari apei si deci implicit un impact mare asupra modului de hranire al crapului (pestilor) este ploaia . Ploaia este un factor de oxigenare al apei deosebit , in plus schimba si temperature acesteia , ceea ce in perioadele calde sau caniculare nu face decit sa dezlege gura crapilor, sa ii faca sa inceapa activitatea de patrulare si implicit hranire.

Acum tinind cont de cele de mai sus, putem stii la ce ne ajuta vintul respectiv depistare anumitor locuri unde crapul isi tradeaza pozitia ,prezenta, unde ar putea fi sau unde ar trebui cautat si impactul vintului asupra modului de deplasare si de hranire al crapului.
Luind in considerare si ploaia sau chiar furtunile de scurta durata stim ca acestea produc oxigenarea apei , uniformizarea starturilor de apa si chiar o scurta perioada de hranire intense . Daca invatam sa tinem seama de aceste aspecte si punem in practica strategii in raport cu acestea, sigur vom avea rezultate peste asteptarile noastre .
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: Localizarea Crapului

Mesajde Dani Hentiu » 29 Iul 2010 09:01

Cea mai buna metoda este de a face cateva partide cu un expert in citirea apei si gasirea locului de hranire a crapului! filmele si teoria te ajuta pana la un punct, de acolo incepe practica ;)
MEMBRU FONDATOR C.S.P. ''FREE CARP'' DEVA
________________
<*))))))><{
Avatar utilizator
Dani Hentiu
 
Mesaje: 399
Membru din: 22 Ian 2010 03:54
Localitate: Vetel

Re: Localizarea Crapului

Mesajde Seby » 29 Iul 2010 09:52

cine este expertul ?de unde il luam ?, cit costa sa il tinem linga noi citeva partide si cine spune ca in lumea crapului, a pescuitului in sine, exista efectiv experti autorizati.? :D pina acum nici nu am auzit de aceasta expresie , respectiv expert in pescuit ! :lol: Totul este doar deductie, experienta traita, care de la apa la apa si de la balta la balta difera . Ceea ce facem este sa expunem cunostiintele noastre, sa le dezoltam, pentru cei interesati sau mai putin cunoscatori , sau pur si simplu pentru a incerca toti sa mai invatam cite ceva din tepele luate :x sau din ceea ce am cumulat bun . ;) .
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: Localizarea Crapului

Mesajde DORIN » 29 Iul 2010 11:46

daca va trebuie unul "neautorizat" vin EU :shock: :shock: :lol: :lol: :oops: :oops:
Omul trebuie sa aiba si prieteni si dusmani...prietenii il invata ce trebuie sa faca, iar dusmanii il obliga sa faca ce trebuie!
Uneori este nevoie sa-ti dea niste palme viata...ca sa fi treaz cand va incerca sa-ti traga pumni.
Avatar utilizator
DORIN
Moderator
 
Mesaje: 837
Membru din: 24 Ian 2010 15:15
Localitate: Deva

Re: Localizarea Crapului

Mesajde Seby » 29 Iul 2010 11:52

:lol: :lol: belea ce esti !! Coechipieree!!!!tu citeste "apa", fa ochi mari :shock: ca urmeaza etapele finale , sa nu iti iasa "expertimea" pe nas :o :?

:lol: :lol: :lol:
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Următorul

Înapoi la Tehnici & Tactici

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori