PH apei

Privind abordarea partidelor de pescuit.

Moderator: Seby

PH apei

Mesajde Seby » 07 Sep 2010 18:38

Sa vedem cine poate da detalii despre acest subiect
In principal , ce este PH,cum stim PH apei pe care pescuim si cum il putem schimba .
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: PH apei

Mesajde ovidiusuteu » 08 Sep 2010 13:33

Subiect sensibil pentru mine cel putin. Atat de sensibil incat aproape ca imi e si frica sa il ating. Singurul pas care l-am facut pana acum legat de acest topic a fost sa achizitionez un determinator de ph de la magazinul de accesorii pesti acvariu si am determinat pe baza unei reactii de culoare un ph(la marginea baltii) de aprox 8(Aurel Vlaicu - august 2010). Cat o fi fost pe fundul apei? cat o fi fost in alte momente ale zilei? cat o fi fost la nivelul patului meu de nada? cat o fi avut nada mea? etc etc - intrebari care ma procupa dar inca nu stiu de unde sa le apuc.

Alte determinari nu am mai facut nici pe Vlaicu in alte perioade si nici in alte balti sau sezoane, asta si de teama ca obtinand un rezultat nu stiu cum sa-l interpretez si nici cum sa adaptez nada in asa fel incat sa o si imbunatatesc nu doar sa o modific.

Sunt prea multe necunoscute pentru mine ca sa intru in profunzime, dar ma bucur ca un astfel de topic a fost deschis aici pe forum si sper ca daca fiecare da putin cate putin din casa poate ne dumirim cu toti mai bine referitor acest subiect.

Cu respect si prietenie pentru voi toti
Ovidiu
Avatar utilizator
ovidiusuteu
 
Mesaje: 144
Membru din: 28 Feb 2010 14:54
Localitate: Cluj Napoca

Re: PH apei

Mesajde Seby » 30 Sep 2010 22:01

pH-ul

Defineste cat de acida sau alcalina este apa. PH “puterea hidrogenului”. Inseamna cantitatea de ioni de hidrogen (H+) si hidroxid (OH-) care sunt dizolvati intr-o solutie. Cu cat ionii de hydrogen sunt mai multi, cu atat apa este mai acida, iar ph-ul este mai mic.

-O solutie cu concentratie egala de hidroxid si hidrogen este catalogata neutra,(BAZA) iar valoarea pH-ului este 7. -
-O concentratie mai mare de ioni de hidroxid indica o valoare mai mare de 7 a pH-ului si o apa alcalina.
-O concentratie mai mare de ioni de hidrogen indica un pH mai mic de 7 si o apa acida.

Scala pH-ului este logaritmica, in alte cuvinte, fiecare pas in jos sau in sus este de 10 ori mai mic sau mai mare decat precedentul.
- Un pH de 6 este de 10 ori mai acid decat un pH de 7.
- Un pH de 5 este de 100 de ori mai acid decat unul de 7 si asa mai departe.

Majoritatea pestilor de apa dulce traiesc in marja unui pH de 5.5 si 7.5 (Cichlidele Africane pot suporta si un pH de 8.4). Deoarece scala este logaritmica aceasta reprezinta o variatie de peste 1000 de ori. Chiar si o schimbare a pH-ului aparent mica poate afecta pestii, cauzand stresul sau moartea.
Consecintele pentru pesti sunt multe si variate. Afecteaza capacitatea de respiratie, aciditatea sau alcalinitatea ridicate pot provoca daune fizice directe pielii, branhiilor si ochilor. Expunerea indelungata la nivele sub-letale de pH pot cauza stres, productie de mucus excesiva si incurajarea hiperplaziei epiteliale (ingrosarea epiteliului pielii si al branhiilor) uneori cu consecinte fatale.
Exista si consecinte indirecte care pot afecta pestii. Schimbari ale pH-ului vor cauza toxicitatea multor copusi dizolvati. De exemplu amoniacul devine mai toxic pe masura ce creste pH-ul. Fluctuatii ale pH-ului, desi sunt mentinute in marja preferata, pot fi stresante si periculoase pentru sanatatea pestilor. Bacteriile nitrifiante, esentiale in conversia amoniacului in nitrati au de asemenea o marja a pH-ului care se cuprinde intre 7.5 si 8.6. Variatii ale pH-ului afecteaza si unele tratamente medicamentoase. Chloramina-T este mai toxica la un nivel scazut al pH-ului, in vreme ce permanganatul de potasiu este mai periculos la nivele mai inalte ale pH-ului.

Imagine

-Apele dure au PH mai ridicat decit apele moi
-PH-ul apelor naturale variaza putin fata de valoarea neutra datorita CO2 si are valoarea intre 6,5 si 8,5
-In apele naturale valoarea PH-ului determina in mare masura procesele biologice si chimice.



Imagine
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: PH apei

Mesajde DORIN » 01 Oct 2010 17:40

Asa cum s-a amintit in repetate randuri, momeala se alege in functie si de caracteristicile lacului (hrana naturala, pH-ul apei, natura fundului bazinului, hidrodinamica apei…) respectiv de anotimpul in care pescuim. Niciodata nu vom obtine satisfactii daca nu tinem cont de aceste observatii.
Un lucru mai putin stiut de pescari este ca insasi pH-ul apei poate juca un rol important in alegerea sau prepararea nadei optime. Intr-un iaz bogat in calciu (pH ridicat) si deci si in hrana, nadele bogate in aminoacizi sunt putin eficace. Buletele “sarace”, pe baza de gris, cu o aroma simpla ca atractant, reprezinta alegerea inteleapta pentru acest caz. O nada simpla si clasica cu o aroma si putin ulei volatil devine usor acida iar intro apa cu pH-ul 7-7.5 aceasta diferenta prezinta interes pentru crap. In cazul apei dure (pH 8.5), nada de mai sus devine prea acida pierzandu-si atractivitatea ca urmare a gradientului ridicat de aciditate (diferenta mare de aciditate). In acest caz vom pune in nada putin carbonat de calciu sau coaja de ou care au rolul de a diminua aciditatea nadei. A se intelege aici ca problema este valabila atat pentru nada cat mai ales pentru momeala, cazul reprezentativ - buletele.
Aciditatea apei poate fi masurata cu reactivi sau se poate estima “la ochi”: o apa cu alge pline de cochilii de scoici si melcisori este in general calcaroasa, unde crapii cresc repede si unde intalnim exemplare mari. Aici ne vom feri sa utilizam nade puternic acide. Din contra, in cazul unei ape cu pH sub pragul lui 7, pescuitul este mult mai usor de practicat, fiind mai putina hrana. In acest caz crapii raspund mai usor la nadele imbogatite cu aminoacizi, ulei de peste, faina animala (de oase), vitamine. Repet, in apele bogate in hrana, aceasta nada acida nu prezinta interes deosebit pentru crap.
Explicatia consta in faptul ca diferentele de pH dintre momeala si apa declanseaza o minima reactie chimica cu eliberare de oxigen...acea ionizare a apei de care se vorbeste atata. Acesta este si principiul boillesurilor active care prind foarte bine pe toate lacurile de crap din lume. Nu va ganditi ca firmele de nada s-au dat de ceasul mortii sa faca un fel de nada adaptata la fiecare factor pH din lacurile cunoscute in Europa. Cate firme celebre de nade ati vazut sa treaca pe ambalaj valoarea pH sau pentru ce fel de balta e valabila nada. Inclusiv turnesolul sau reactivii nu ne sunt de prea mare folos pentru ca ingredientele din care facem boilesurile acasa nu sunt de fiecare data din acelasi lot pentru a avea un control strict. Ce puteti face este sa luati o mostra de apa din balta in care pescuiti, apoi bagati un boilles intr-un pahar cu apa (rece) si urmariti reactia de formare a bulelor pe peretii paharului. Aceasta reactie difera de tipul de mix folosit dar mai ales de partea lichida din compozitie, ATENTIE! pH-ul se refera si se masoara la lichide. Cea mai usoara cresterea sau scaderea pH-ului se face prin adaugarea de betaina sau sare de bucatarie si doar dupe experiente indelungate se poate jongla din arome, atractanti sau aditivi. Un boilles bun d.p.d.v. al reactiei sale cu apa respectiva trebuie sa-si mentina calitatea de a ioniza timp de cateva ore bune.
Sistemul nervos al crapului se bazeaza pe receptori de tip chemosenzorial asa cum stim cu totii. Pe langa faptul ca se produce o reactie chimica care ii stimuleaza acesti centrii instinctivi, in zona nadita se realizeaza si o usoara oxigenare a apei perceputa ca vad natural si deci o stare de siguranta in plus, deci cred ca esential este urmatorul aspect: diferentele dintre ph-ul apei si cel al nadei, nu trebuie sa depaseasca o limita de bun simt, pentru a nu determina un comportament defectuos al pestelui. Si eu cred ca o diferenta mica va trezi atentia crapului, dar nu-i va crea senzatia de pericol. Pe de alta parte, o diferenta consistenta ar putea sa produca un soc senzorial, asociat imediat cu decizia de renuntare la hranire si indepartare de locul cu pricina.
Omul trebuie sa aiba si prieteni si dusmani...prietenii il invata ce trebuie sa faca, iar dusmanii il obliga sa faca ce trebuie!
Uneori este nevoie sa-ti dea niste palme viata...ca sa fi treaz cand va incerca sa-ti traga pumni.
Avatar utilizator
DORIN
Moderator
 
Mesaje: 837
Membru din: 24 Ian 2010 15:15
Localitate: Deva

Re: PH apei

Mesajde ovidiusuteu » 01 Oct 2010 19:00

""diferentele dintre ph-ul apei si cel al nadei, nu trebuie sa depaseasca o limita de bun simt, pentru a nu determina un comportament defectuos al pestelui. Si eu cred ca o diferenta mica va trezi atentia crapului..."

Intrebare pentru Dorin: Cum determini limita de bun simt? am inteles tehnica cu paharul, dar in afara de o examinarea calitativa in care vizualizezi diferenta de ph (determinata de aceea ionizare de care vorbesti) cum poti masura cantitativ cat de mare este acea diferenta?
Avatar utilizator
ovidiusuteu
 
Mesaje: 144
Membru din: 28 Feb 2010 14:54
Localitate: Cluj Napoca

Re: PH apei

Mesajde Seby » 01 Oct 2010 19:35

Interpretarea rezultatelor



Imagine
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: PH apei

Mesajde Seby » 01 Oct 2010 19:45

""diferentele dintre ph-ul apei si cel al nadei, nu trebuie sa depaseasca o limita de bun simt, pentru a nu determina un comportament defectuos al pestelui. Si eu cred ca o diferenta mica va trezi atentia crapului..."

Intrebare pentru Dorin: Cum determini limita de bun simt? am inteles tehnica cu paharul, dar in afara de o examinarea calitativa in care vizualizezi diferenta de ph (determinata de aceea ionizare de care vorbesti) cum poti masura cantitativ cat de mare este acea diferenta?

Ovidiu daca citesti cu atentie cele postate de mine mai sus ai sa observi ce inseamna scala de crestere si de scadere a PH-sului si cit de mult reprezinta de fapt ce-a mai mica schimbare a acestuia.

Scala pH-ului este logaritmica, in alte cuvinte, fiecare pas in jos sau in sus este de 10 ori mai mic sau mai mare decat precedentul.
Deoarece scala este logaritmica aceasta reprezinta o variatie de peste 1000 de ori. Chiar si o schimbare a pH-ului aparent mica poate afecta pestii, cauzand stresul sau moartea.


Nu iti fie frica nu ai posibilitatea ca prin nada sa poti schimba de asa natura PH-asul incit sa creasca sau sa scada de la o unitate la alta , exemplu de la 7 la 6 sau de la 7 la 8. Variatiie PH vor fi de fapt doar in zecimale.
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: PH apei

Mesajde DORIN » 02 Oct 2010 12:29

Valoarea pH-ului este utilizata, in general, pentru a indica proprietatile neutre, acide sau bazice ale unor medii lichide. Asa cum spunea si Seby mai sus, cresterea sau marirea pH-ului intr-o solutie, corespunde micsorari sau mariri concentratiei ionilor de didrogen in ea, intrucat la variatia pH-ului cu o unitate ionii de hidrogen se schimba de 10 ori, cu doua unitati de 100 de ori, etc. In general, viata acvatica nu este posibila decat intre valorile 5-9 dar aceste valori extreme sunt foarte rar atinse. Deci pentru a raspunde la intrebarea de mai sus valorile de "bun simt" se invart in jurul a 0,5 maxim pe scala pH-ului si asta se refera la noile valori ale pH-ului in zona nadita. Avand in vedere ca tu introduci o mica cantitate de solutie cu un pH diferit intro mare cantitate de apa (apa din balta) pentru a fi cat de cat sigur de schimbare poti sa faci teste cu solutii puternic acide sau puternic alcaline combinandu-le cu o apa la care ii cunosti pH-ul si sa vezi ce se intampla cu noua solutie.
Dupa parerea mea este ceva si cu nadele in functie de pH, dar influenta nu este semnificativa sau nu in asa mod ca sa faca o mare diferenta intre un "pescar chimist" si unul care simte apa...asa ca localizati crapul si dati-i mancare de calitate si sigur veti avea rezultate si fara hartie de turnesol sau phmetre :idea: :idea:
Omul trebuie sa aiba si prieteni si dusmani...prietenii il invata ce trebuie sa faca, iar dusmanii il obliga sa faca ce trebuie!
Uneori este nevoie sa-ti dea niste palme viata...ca sa fi treaz cand va incerca sa-ti traga pumni.
Avatar utilizator
DORIN
Moderator
 
Mesaje: 837
Membru din: 24 Ian 2010 15:15
Localitate: Deva

Re: PH apei

Mesajde ovidiusuteu » 02 Oct 2010 13:40

DORIN scrie:Dupa parerea mea este ceva si cu nadele in functie de pH, dar influenta nu este semnificativa sau nu in asa mod ca sa faca o mare diferenta intre un "pescar chimist" si unul care simte apa...asa ca localizati crapul si dati-i mancare de calitate si sigur veti avea rezultate si fara hartie de turnesol sau phmetre :idea: :idea:


: ))
Avatar utilizator
ovidiusuteu
 
Mesaje: 144
Membru din: 28 Feb 2010 14:54
Localitate: Cluj Napoca

Re: PH apei

Mesajde DORIN » 30 Noi 2010 08:07

Revin cu un articol gasit pe net...trageti si voi concluzii:
"Un lucru mai putin stiut de pescari este ca insasi PH-ul apei joaca un rol important in alegerea sau prepararea nadei optime. Intr-un iaz bogat in calciu (PH ridicat) si deci si in hrana, nadele bogate in aminoacizi sunt putin eficace. Buletele “sarace”, pe baza de gris, cu o aroma simpla ca atractant, reprezinta alegerea inteleapta pentru acest caz. O nada simpla si clasica cu o aroma si putin ulei volatil devine usor acida. Intr-o apa cu PH-ul 7-7.5 aceasta diferenta prezinta interes pentru crap. In cazul apei dure (PH 8.5), nada de mai sus devine prea acida pierzandu-si atractivitatea ca urmare a gradientului ridicat de aciditate (diferenta mare de aciditate). In acest caz vom pune in nada putin carbonat de calciu sau coaja de ou care au rolul de a diminua aciditatea nadei. A se intelege aici ca problema este valabila atat pentru nada cat mai ales pentru momeala

Aciditatea apei poate fi masurata cu reactivi sau se poate estima “la ochi”: o apa cu alge pline de cochilii de scoici si melcisori este in general calcaroasa, unde crapii cresc repede si unde intalnim exemplare mari. Aici ne vom feri sa utilizam nade acide. Din contra, in cazul unei ape cu PH sub pragul lui 7, pescuitul este mult mai usor de practicat, fiind mai putina hrana. In acest caz crapii raspund mai usor la nadele imbogatite cu aminoacizi, ulei de peste, faina animala (de oase), vitamine. Repet, in apele bogate in hrana, aceasta nada acida nu prezinta interes deosebit pentru crap"
Omul trebuie sa aiba si prieteni si dusmani...prietenii il invata ce trebuie sa faca, iar dusmanii il obliga sa faca ce trebuie!
Uneori este nevoie sa-ti dea niste palme viata...ca sa fi treaz cand va incerca sa-ti traga pumni.
Avatar utilizator
DORIN
Moderator
 
Mesaje: 837
Membru din: 24 Ian 2010 15:15
Localitate: Deva

Următorul

Înapoi la Tehnici & Tactici

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron