Indicatii utile

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte etc.

Moderator: Seby

Indicatii utile

Mesajde Seby » 26 Ian 2010 20:48

Nadele si momelile au un rol foarte important in reusita unei partide de pescuit. De aceea inainte de a programa o iesire la o partida de pescuit trebuie sa va alegeti cu grija nada si momeala ce urmeaza sa o folositi. Nadele trebuiesc alese in functie de cativa factori printre care se numara: anotimpul: vara , toamna ..., temperatura apei, tipul de peste, durata perioadei de pescuit. In plus trebuie sa aveti in vedere ca o reteta de nada cu bune rezultate pe o anumita balta este posibil sa nu aibe acelasi efect pe o alta balta deoarece componentele incluse in nada vor reactiona diferit in ape diferite. Acest lucru este datorat compozitiei apei (dulce, sarata, curenti, masa moleculara etc).

Un alt aspect de luat in seama in alegerea nadei este locul unde mergeti : loc natural, apa curgatoare, balta privata.
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: Indicatii utile

Mesajde Seby » 31 Ian 2010 07:12

Fara a avea pretentia ca voi reusi sa acopar toate subiectele despre pescuitul acestei enigmatice specii de peste, voi incerca de-a lungul mai multor episoade sa abordez cateva aspecte esentiale despre pescuitul crapului si despre modul de viata al acestuia. Vor fi poate si voci care vor contesta, pe alocuri, punctul meu de vedere, dar in pescuit legile hazardului sunt la ele acasa. Iar daca s-ar ajunge sa punem la punct o "tehnologie" perfecta
de pescuit, atunci s-a dus tot farmecul acestui minunat sport. Dar sa trecem la subiect.
Crapul este o specie de peste pe cat de raspandita pe atat de enigmatica si ravnita de pescari. Cum majoritatea speciilor de pesti au si un corespondent din fauna terestra, crapul este asociat de multe ori cu porcul; si ca sa fim mai aproape de adevar, sa-l asociem cu porcul mistret. Fara a vedea ceva rau in asta, trebuie sa recunoastem ca atributul de porc al baltilor este datorat asemanarii izbitoare: corp indesat, masiv si greoi, botul orientat in jos (gura
protactila, asemanatoare unui sorb). Se spune ca un crap practic rama
prin namol filtrand cantitati mari de hrana. Crapii traiesc in grupuri ierarhizate, sunt suspiciosi nu insa si pradalnici. Capacitatea lor de a intelege si a dejuca capcanele face ca acest peste sa fie mai degraba asociat cu vulpea sau sobolanul. Un crap odata prins si scapat (sau, ne place sa credem, eliberat) devine un adevarat expert in evitarea momelilor, pescuitul acestora fiind o proba de adevarata finete. Crapul este un peste de o inteligenta aparte, dublata de instincte puternice. Singurul sau defect, speculat de pescarii abili, este nevoia acuta de hrana. Desi am citit in mai multe lucrari, personal am trait experienta capturarii unui crap oglinda de doua ori in aceeasi zi, la interval de 1 h; l-am recunoscut pentru ca-i facusem un semn discret pestelui pe inotatoarea dorsala. Ceea ce este interesant, crapul a fost prins la aceeasi lanseta intr-un loc situat la maxim 2-3 m de locul primei agatari.
Ca sa ne putem da seama daca intr-o zona a baltii sunt sau nu crapi, trebuie sa pornim de la observatia ca, in general, crapii fac deseori sarituri mai mult sau mai putin zgomotoase. Uneori se rasucesc energic la "oglinda" apei, alteori fac sarituri spectaculoase, precum delfinii. Insa, ce se intampla cu crapii mari ? Acestia, de cele mai multe ori, evita aglomeratia fiind iritati de prezenta "nepotilor" in zona lor de hranire. Daca nadim o suprafata mai mare, atunci crapii cei mari vor fi prezenti in special in zonele limitrofe. Iar cand linistea se asterne, atunci se reped sa adune in graba urmele de hrana ramase in namol. Personal am observat ca atunci cand pestii mici si medii nu mai trageau iar pescarii incepeau sa se plimbe pe langa lansete, atunci apareau si "mistretii cu colti de argint". Cel mai bine este ca nadirea sa nu se faca in exces, daca vrem sa prindem numai exemplare foarte mari. O concluzie personala: sa tinem o linie cu nada putina in afara zonei de nadire intense sau pe un culoar de trecere dintre aceste zone.
O trasatura foarte interesanta este ca, in general, crapul este fricos dar curios in acelasi timp. Chiar daca speriem un crap in timpul lansarii, el fuge pe moment dar revine in scurt timp in locul cu pricina pentru cercetari. Odata am avut o experienta interesanta: am lansat la distanta un arc cat pumnul de incarcat cu mamaliga. Cand a atins apa, aceasta a facut valuri, moment in care un crap, la nici un metru distanta, a sarit in sus speriat. N-au trecut nici doua minute pana cand bambina mi-a pocnit varga la trasatura unui crap de 10 kg. Nu zic ca a fost acelasi crap.
Crapul este un peste care traieste pe fundul apei, scormonind si brazdand tot fundul albiei, complacandu-se de regula sa stea in ape mai mult tulburi. Un sfat la adresa crapistilor este sa nu neglijeze acest din urma aspect. Este omnivor iar preferintele sale alimentare difera de la un sezon la altul. El mananca uneori mancaruri la care nici cu gandul n-am gandi. Mananca pesti morti, gunoaie aflate in descompunere, gainati de pasare. Unii pescari folosesc cu succes gainat de gaina in prepararea nadei pentru crap. Malul (namolul) este intotdeauna cautat de crap. Acesta contine un soi de bacterii care ajuta digestia crapului. Pe timpul zilelor de caldura
torida el pleaca din zonele cu mult mal - in care se degaja metan - spre acele zone cu apa
oxigenata. Primavara, cand adopta meniul de carnivor, crapul infuleca si expulzeaza cu mare repeziciune ramele de mal, plevusca, mormolocii ... pe care-i ameteste si apoi ii mananca cu mare pofta. Nici racusorii si scoicile nu scapa uneori de foamea crapului, in masura in care acestea din urma nu se baricadeaza la timp. Deseori, puii de crap cad victima propriilor parinti. De aici si succesul unor momeli cu ingrediente de origine animala (bulete cu arome
de carne, de peste, biscuiti pentru caini). Crapii sunt de asemenea ierbivori. In anotimpurile calduroase, cand vegetatia subacvatica se gaseste din abundenta, interesul crapului pentru hrana animala scade, consumand preponderent hrana de origine vegetala. Crapul mananca bine atat in anotimpurile calde dar mai ales in prima parte a toamnei, cand acesta se pregateste sa intre in iarna cu o rezerva cat mai importanta de energie. Caderea primei brume anunta ca am intrat deja in plin sezon de pescuit la crap. In aceasta perioada se prind cele mai mari capturi de crap. Aceasta regula este valabila in special pentru crapii romanesti, oglinda si mai putin pentru cteno.
Crapul este prin excelenta un gurmand putand consuma la o singura "masa", in medie, hrana intr-o cantitate echivalenta cu pana la 1/5 din greutatea sa. Daca este privat de hrana sau vremea este capricioasa, crapul poate sta nemancat chiar si o saptamana. Daca are hrana din abundenta el mananca pana "crapa" dupa care urmeaza digestia. In general digestia crapului este rapida, fiind insa dependenta si de temperatura apei si natura alimentelor. In general hrana nepreparata, cum ar fi porumbul, se digera mai greu, lucru nedorit atat de peste cat si de pescarul care someaza mai mult. Buletele, graul fiert si alte preparate obtinute prin coacere sau prin fierbere sunt digerate mai usor iar pestele mananca mai des. Raportul dintre timpul de digerare a hranei nepreparate fata de cele preparate este de 3:1, raport reflectat si in timpul de asteptare al pescarului care realizeaza nadirea. Sa retinem ca sistemul digestiv al crapului se rezuma la un intestin, deci nu are stomac. De aici rezulta ca randamentul prelucrarii alimentelor in sistemul digestiv al crapului nu este prea ridicat, de unde si nevoia permanenta a crapului de a consuma cantitati mari de hrana. Exemplarele foarte mari de crap parcurg zilnic uneori kilometri in cautare de hrana.
Revenind la faza de cautare si analiza a locurilor de pescuit la crap, trebuie sa subliniem ca atunci cand crapii executa sarituri este semn ca apa este oxigenata, hrana este pe placul lor iar acestia se manifesta ca atare. Este un semn mai mult decat promitator ca vom face o partida de pescuit reusita dar asta nu inseamna ca, obligatoriu, el va manca si din momeala noastra. Aici intervine si abilitatea noastra de pescari. Trebuie sa retinem ca, aproape ca o regula, daca nadim intens un loc sansa capturarii unui exemplar mare este minima la inceput, primii veniti fiind crapii tineri, inconstienti, sau crapii salbatici - care nu cunosc experienta capcanelor. Cum pleaca acestia apar si batranii. Un lucru demn de retinut este ca o lupta prelungita cu un crap mare poate determina fuga bancului de crapi din zona. Printr-un sistem specific de comunicare, se pare
ca acestia sunt avertizati de victima. Partea buna este ca, desi fricosi, crapii revin uneori destul de repede in zona de hranire. Este de remarcat faptul ca, in general, crapii raspund foarte bine la momelile cu care sunt invatati. Daca acestia au mancat numai porumb, cu siguranta ca vor prefera cele 3 boabe de porumb conservat prinse intr-un ac, in locul mult mai pretentioaselor bulete agatate cu grija in firul de par. Asadar, analizati cu atentie momelile celorlalti pescari care au prins crapi inaintea voastra. Desi nu este esentiala culoarea momelii, totusi culorile luminoase sunt preferate.

Neagu Ion - Bucuresti
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: Indicatii utile

Mesajde Seby » 31 Ian 2010 08:04

Nade si momeli utilizate la pescuitul crapului

Dupa cum am vazut in celelalte doua capitolele dedicate pescuitului crapului, crapii sunt omnivori si au preferinte alimentare
in functie de sezon. De la aceasta regula face exceptie Amurul, acesta avand predilectie pentru hrana de natura vegetala. Tot in categoria exceptiilor mai fac parte Fitofagul si Novacul (crapi chinezesti) care consuma numai plancton de natura vegetala respectiv animala, acestia neputand fi capturati prin mijloace specifice pescuitului sportiv decat in mod accidental - motiv pentru care nu vom insista prea mult asupra lor.
Nadele au rolul de a atrage si a mentine pestii in zona in care pescuim si sunt constituite, de regula, din amestecuri de seminte (soia, grau, porumb, canepa etc. - intregi sau macinate), aluat, arome, coloranti, continand uneori si cantitati moderate de rame, viermusi albi. Nada este bine sa fie aleasa corelat cu momeala utilizata si nu intamplator. Intotdeauna trebuie avut in vedere ca nada sa fie aleasa cu grija in functie de sezon, de caracteristicile lacului, de hrana naturala oferita de lacul in cauza.
Momeala are rolul de a atrage pestele si de a-l determina sa inghita acul. Aceasta este fixata prin intermediul unor fire auxiliare, denumite uneori "fir de par
", sau se fixeaza direct pe ac. La fel ca si nada, momeala optima se alege tinand cont de sezonul de pescuit, de caracteristicile lacului si de hrana naturala oferita de lac.
Un lucru mai putin stiut de pescari este ca insasi PH-ul apei joaca un rol important in alegerea sau prepararea nadei optime. Intr-un iaz bogat in calciu (PH ridicat) si deci si in hrana, nadele bogate in aminoacizi sunt putin eficace. Buletele "sarace", pe baza de gris, cu o aroma simpla ca atractant, reprezinta alegerea inteleapta pentru acest caz. O nada simpla si clasica cu o aroma si putin ulei volatil devine usor acida. Intr-o apa
cu PH-ul 7-7.5 aceasta diferenta prezinta interes pentru crap. In cazul apei dure (PH 8.5), nada de mai sus devine prea acida pierzandu-si atractivitatea ca urmare a gradientului ridicat de aciditate (diferenta mare de aciditate). In acest caz vom pune in nada putin carbonat de calciu sau coaja de ou care au rolul de a diminua aciditatea nadei. A se intelege aici ca problema este valabila atat pentru nada cat mai ales pentru momeala, cazul reprezentativ - buletele.
Aciditatea apei poate fi masurata cu reactivi sau se poate estima "la ochi
": o apa cu alge pline de cochilii de scoici si melcisori este in general calcaroasa, unde crapii cresc repede si unde intalnim exemplare mari. Aici ne vom feri sa utilizam nade acide. Din contra, in cazul unei ape cu PH sub pragul lui 7, pescuitul este mult mai usor de practicat, fiind mai putina hrana. In acest caz crapii raspund mai usor la nadele imbogatite cu aminoacizi, ulei de peste, faina animala (de oase), vitamine. Repet, in apele bogate in hrana, aceasta nada acida nu prezinta interes deosebit pentru crap. Am facut un experiment in cateva randuri: intr-o balta cu apa
cu PH ridicat, am pescuit in conditii identice cu un bulete acid si unul simplu. Scorul de 4/9 in favoarea buletelui simplu a demonstrat teoria PH-ului. Cu ani in urma un pescar mai in varsta a pescuit langa mine folosind ca nada mamaliga ramasa de la masa. Eu aveam mamaliga speciala, indulcita, colorata si aromata. Numai ca mamaliga mea mi-a adus un crap de 1 kg pe cand vecinului, om simplu de tara, i-a adus 3 bucati la 3-8kg/buc..
Momelile si nadele pentru pescuitul crapului se impart in doua grupe importante, conform prezentarii din tabelul urmator:
Momeli / nade de origine vegetala
Momeli de origine animala
* porumbul (de lapte, uscat sau fiert);
* graul (uscat sau fiert);
* mazarea;
* cartoful;
* floarea soarelui;
* castraveti, rosii;
* mamaliga;
* painea;
* buletele;
* pufuleti.
Obs:
Experienta a aratat ca rezultate foarte bune se pot obtine prin combinarea mai multor nade sau momeli. Un exemplu il constituie amestecul de paine si mamaliga ce poarta numele
de cocolos.

Pentru pescuitul crapilor de orice marime:

* viermusii (de culoare alba sau roza);
* libelulele;
* ramele;
* greierii;


Pentru pescuitul exemplarelor mari si foarte mari de crap:


* lacustele;
* coropisnita;
* scoicile;
* racii.

Atunci cand momelile individuale nu dau rezultatele scontate, se recomanda utilizarea acestora in diverse
combinatii (carcalete). Cel mai des se foloseste combinatia dintre o momeala vegetala si una animala (ex. mamaliga cu rama sau viemusi, cocolosul cu rama sau viermusi) si uneori rame si viermusi impreuna.
Asa cum s-a amintit in repetate randuri, momeala se alege in functie si de caracteristicile lacului (hrana naturala, PH-ul apei, natura fundului bazinului, hidrodinamica apei...) respectiv de anotimpul in care pescuim. Niciodata nu vom obtine satisfactii daca nu tinem cont de aceste observatii.
In continuare vom prezenta cateva retete de preparare/conservare a principalelor momeli de origine vegetala.
Porumbul
Este, prin excelenta, cea mai raspandita momeala pentru crap avand in acelasi timp si o eficacitate extrem de ridicata. Pe langa faptul ca porumbul este preferat de toti crapii, pretul acestuia este foarte redus iar utilizarea sa ca momeala este cat se poate de simpla. Porumbul se poate folosi in forma naturala (porumb de lapte sau uscat) sau prelucrat prin fierbere/conservare.
Porumbul crud (de lapte) este foarte eficient si se poate procura in perioada iulie-august, perioada de la formarea bobului si pana la uscare. Pentru a avea la dispozitie porumb crud si in alt sezon decat cel al verii, se colecteaza boabele crude si apoi se conserva prin congelare. Porumbul uscat este foarte eficient in special in cazul exemplarelor medii si mari de crap. Acesta se poate fixa de carlig cu ajutorul unui fir subtire ("fir de par
") trecut prin boaba gaurita, operatiune care necesita ceva experienta si rabdare. Operatia este mult simplificata daca boaba este fiarta; insirarea boabelor fierte pe "firul de par" (fir de nylon, ata, par de cal ...) se poate face rapid, cu un ac simplu de cusut. Porumbul fiert mai prezinta avantajul ca se poate fixa direct in carligul de pescuit. Prin adaugarea unei arome
in apa, in timpul fierberii sau conservarii, porumbul devine o momeala foarte atractiva pentru crap. Porumb fiert, gata preparat, puteti cumpara direct din magazinele
de specialitate. Oferta este deosebit de generoasa fiind comercializate conserve cu diferite arome: de miere, de vanilie, de anason, de ciocolata etc. Cel mai eficient, dupa parerea multor pescari cu experienta, ar fi porumbul cu aroma de anason. Dar ce facem daca dorim sa folosim cantitati mai mari de porumb fiert ca nada in amestec cu alte ingrediente ? Costurile ar putea sa fie mult mai ridicate ! Solutia ar fi sa-l prepara chiar noi.
O reteta
de mare succes in prepararea boabelor de porumb fiert este urmatoarea: se sorteaza boabele de porumb cu ajutorul unei site. Boabele sortate se pun intr-un vas, de preferinta din inox. Peste boabe se adauga apa, in cantitate cam de doua ori cat cea de boabe. Pentru a creste atractivitatea boabelor se pot adauga si o serie de arome sub forma de uleiuri volatile sau plante
aromate (seminte de canepa, anason ... ) adaugate in timpul fierberii. Este bine sa adaugam si putina miere sau zahar in apa in care fierbe porumbul. Boabele se fierb la foc mic timp de cca. 1 1/2 pana la 2 ore, in vasul permanent acoperit. Dupa acest timp se opreste focul lasand boabele sa se raceasca odata cu apa. In acest fel boabele fierte se umfla fara sa se sparga. Boabele "explodate" nu se folosesc la pescuitul crapului dar pot servi ca nada sau momeala pentru platica, babusca si caras. Ca arome
pot fi folosite uleiurile volatile, Scopex, Aromex, mierea etc. Nu exista restrictii din punct de vedere al soiului de porumb folosit ca momeala insa eu prefer soiul de porumb "mocanesc" care prezinta o boaba neteda, lucioasa, de culoare rosiatica si care prin fierbere se umfla bine fara sa crape. In alte tari creste un soi de porumb cu boaba uriasa, foarte bun pentru pescuit si care se comercializeaza si la noi sub forma de conserve. De retinut ca atunci cand boabele se pun direct in carlig, numarul optim de boabe prinse in carlig este de 2-3, in functie de marimea acestora si de numarul carligului (deschiderea sa); intotdeauna trebuie sa retinem ca varful carligului trebuie sa fie liber, putin iesit din ultima boaba, altfel existand pericolul ca boabele sa impiedice carligul sa intepe pestele. Carligele se vor lega de linie cu fir textil de 0.2-0.25 mm grosime si o lungime de circa 10 cm lungime. Pe firul textil se pot insera inca 3-5 boabe, alaturi de cele prinse in carlig. De retinut ca primavara, la pescuitul ciortanului, se pot obtine rezultate superioare daca boabele sunt decorticate (se indeparteaza coaja).
Ca nada de o eficienta extraordinara mentionam boabele de porumb prajite in emulsii cu ulei de usturoi, care atrag si mentin pe loc si pe cei mai pretentiosi crapi. Acest tip de nada este mai putin cunoscuta si utilizata de catre pescari.
Graul
Este o samanta excelenta, foarte eficienta pentru crapi, desi adesea omisa de crapisti. Este foarte eficienta in special primavara, cand crapii prefera alimentele mici si moi. Nadirea cu grau, fiert sau nu, atrage si pesti mai mici care sunt urmati de crapi. Zgomotul de la impactul boabelor de grau cu apa atrage si stimuleaza crapii din zona. Singurul dezavantaj este ca graul atrage foarte multa albitura, care uneori ne sacaie prea mult.
Cartoful
Este o momeala care, sub forma de cubulete de diferite marimi si conservate in saramura, ne poate aduce capturi impresionante, in special cand celelalte momeli (porumb, bulete...) nu dau roade. Totusi, nu recomandam cartoful ca o momeala foarte eficienta ci mai degraba ca o alternativa pentru perioadele cand crapii nu consuma momelile traditionale.
Buletele
Fara indoiala, buletele reprezinta cea mai complexa momeala utilizata la pescuitul crapului, putand avea o gama foarte larga de marimi, culori, gust, miros si chiar densitate, caracteristici care nu pot fi obtinute la alte tipuri de momeli, cum ar fi semintele, de exemplu. O caracteristica foarte importanta a buletelor este aceea de a permite alegerea selectiva a speciilor de pesti pe care dorim sa-i pescuim, evitand astfel trasaturile sacaietoare ale altor "nepoftiti" (platica, carasul...). Si ca sa reamintim ca o momeala buna trebuie sa fie usor de digerat, buletele este realizat pe baza de paste fainoase, preparate prin fierbere, deci usor digerabile. Astfel, un bulet realizat dintr-un aluat bun va fi digerat in maximum 3 ore fata de unul cu componente brute (seminte) care poate necesita un timp de circa 5-6 ore pentru o digerare completa, ciclul de hranire fiind redus in primul caz la jumatate, iar crapul va manca mai des
O alta caracteristica importanta a buletelor este consistenta. Se considera ca un bulete de calitate
trebuie sa aiba o consistenta care sa-i asigure o rezistenta corespunzatoare in timpul lansarii si sa reziste in apa mult timp, fara a se inmuia si apoi dezintegra in apa
; cand crapul musca buletele, acestea trebuie sa se sparga fara efort prea mare, moment in care se elibereaza un norisor de arome
ce nu-i va permite crapului sa plece fara a consuma momeala. Primavara, buletele pot fi ceva mai moi. Alegerea compozitiei optime a buletelui trebuie sa se faca in functie de sezon, de PH-ul apei, de specia de crap urmarita etc.
Principalele ingrediente ale buletelor sunt, in ordinea preferintelor, faina de soia, de orez, proteinele de lapte, faina de peste, faina de grau, de porumb etc.. Soia si faina de peste proaspata dau rezultatul cel mai spectaculos aproape pentru toate speciile de crap. Pentru a usura realizarea buletelor se pot utiliza cu mare succes amestecurile STAR BAITS care permit obtinerea oricarui tip de bulete. Cele mai bune rezultate am obtinut cu Protein Mix si Fish Mix, proportia celor doua componente fiind variabila de la un anotimp la altul. Aceste amestecuri contin printre altele si elemente solubile care sporesc atractivitatea momelei, similar aromelor. O remarca foarte importanta este ca buletele trebuie sa fie proaspete pentru a da rezultatul scontat, adica marele crap. Un bulete vechi este deseori ocolit de crapii experimentati.

In continuare va prezentam urmatoarele retete
de bulete, preluate din literatura de specialitate si incercate de noi cu succes in decursul ultimilor doi ani. Desi pregatirea prin mijloace proprii
a buletelor nu este prea simpla, marele avantaj consta in prospetimea garantata a acestora.
Pentru pescuitul de vara:
Pentru pescuitul de toamna
:
* 200 g germeni de porumb;
* 100 g seminte grau fine;
* 100 g seminte de orez fine;
* 100 g proteine de lapte;
* 300 g faina grasa de soia;
* 150 g amestec seminte pentru canari;
* 50 g seminte de hamei desalinizata.
* 100 g boabe de porumb;
* 200 g semnite de grau;
* 250 g faina grasa de soia;
* 200 g faina grasa de peste;
* 100 g Bird-Food pur;
* 50 g germeni de grau;
* 250 g boabe de porumb;
* 200 g seminte de grau;
* 150 g canepa prajita si macinata;
* 250 g faina grasa de soia;
* 150 g proteine de lapte;
* 50 g Robin Red pur;
* 50 g decorticat de soia;

....
Obs: toate semintele si germenii mentionati in retetele de mai sus se macina inainte de prepararea aluatului. La un kg de mixtura se adauga de la 5 la 10 oua proaspete. Modul de preparare este urmatorul: se amesteca ingredientele timp de 15-20 min. dupa care se lasa aluatul la dospit tot cam 15-20 min.. Acesta trebuie sa aiba o consistenta nu prea moale dar nici prea dura si nu trebuie sa fie lipicios.
Dupa aceasta operatie are loc modelarea buletelor fie manual, similar prepararii perisoarelor, fie cu ajutorul unor forme speciale similare celor prezentate in figura alaturata. Buletele se fierb si apoi se aseaza pe o panza pentru a se usca. Marimea buletelor variaza de la 8 mm (microbulete) la 35 mm (bulete Jumbo).


Cele mai spectaculoase capturi au fost prinse, in cele mai multe cazuri, cu ajutorul buletelor medii 18-20 mm care se pot lega de carlig (1 sau 2 bucati) cu ajutorul unui fir ca in figura alaturata. Firul utilizat poate fi un fir dentar. In cazul buletelor foarte mari, frecvent au loc rateuri datorita "mascarii" carligului de catre bulete.


Pentru a realiza bulete aromate, gama de arome
Star Baits este foarte potrivita. De mentionat ca atunci cand buletele simple nu dau rezultate, se recomanda utilizarea aromelor in combinatie cu solventi, acizi organici, aldehide de fructe. Inainte de lansare, dupa caz, putem folosi aromele tip spray. Cand nada este aruncata in cantitati mici se recomanda supradozarea buletelor cu arome. Daca nadim din abundenta atunci vom fi mai economi cu aromele. Ori de cate ori avem ocazia, nu trebuie sa omitem din reteta
si o mica doza de zahar, ca atractant.
Rezultate remarcabile putem obtine adaugand la reteta uleiuri volatile de usturoi (foarte eficient), coriandru, canepa, anason, chimen, menta, lamaie. Uleiurile pure precum Complex Oil sunt de asemenea destul de eficiente. Uleiurile se introduc in compozitia aluatului, la preparare, sau se pot folosi la umectarea buletelor inainte de lansare. Tensiunea superficiala foarte mare face ca uleiurile sa fie absorbite foarte rapid in masa buletelor. Trebuie mentionat ca uleiurile volatile sunt foarte concentrate astfel ca poate fi suficienta pentru aromare si o cantitate echivalenta cu 3-4 picaturi/kg de aluat. In literatura de specialitate straina se mentioneaza cazul unui campion mondial de pescuit la crap care umecta buletele in tuica naturala. Se pare
ca aroma alcolului, in general, este agreata de crap; totodata, alcolul (tuica) favorizeaza descompunerea lenta a stratului superficial al buletelui care difuzeaza lent in apa atragand pestii. In lipsa uleiurilor putem folosi si ierburile si semintele aromatice. Personal folosesc cu bune rezultate leusteanul, anasonul, coriandrul, menta, seminte de canepa. Reamintim ca, in apele foarte bogate in hrana, buletele simple pot fi uneori mult mai eficace decat cele puternic aromate.
Culoarea buletelor nu este esentiala dar este bine sa fie in ton cu aroma (bulete cu miros de peste-culoare maro etc.). In apele intunecate culorile deschise pot da rezultate bune. O categorie aparte de bulete o reprezinta buletele solubile. Acestea se folosesc cu randament bun primavara si iarna
; vara sunt la fel de preferate dar atrag "albitura" care le pot consuma inainte de venirea crapilor. Buletele solubile se pot prepara din acelasi aluat ca si celelalte dar uscate, fara a fi fierte sau, dupa preferinta, se pot fierbe cel mult 1-3 minute. Pentru cele nefierte, in reteta oualele se inlocuiesc cu lapte praf. Atentie ! Aceste bulete pot da rezultate satisfacatoare si bune la pescuitul fitofagului (in special crapul Novac).
In cazul lacurilor cu fundul acoperit de vegetatie sau cu strat gros de noroi, utilizarea unor bulete flotante, plutitoare, poate fi salvatoare. Acestea se realizeaza in conditii mai speciale utilizand mixturi cu granulatie fina, bogate in proteine de lapte. Mix Flottant Star Baits si Protein Mix, cernute fin, reprezinta varianta cea mai indicata. Buletele flotante bine realizate pot rezista in apa si 24 de ore. Dupa caz, buletele flotante pot fi incarcate cu mici fire de plumb astfel incat densitatea echivalenta sa fie apropiata sau putin mai mare decat cea a apei.
In continuare prezentam doua retete
de bulete clasice, apartinand unor campioni mondiali de pescuit la crap, retete care au la baza produsele
firmei Sensas.

Vara, in conditii de nadire grea
Toamna
* 1 kg Bird Food Mix
* 400 g MultiFruits Mix
* 500 g Carp's
* 1 lingura de supa stimulator de apetit Fish
* 8-10 ml Mega Sweetner
* 10-15 ml Scopex
* 20 ml ulei masline
* 1 kg Proteine Mix
* 450 g Bird Food Mix sau CEDE
* 450 g MultiFruits Mix
* 8-10 ml ulei Indian Spice
* 8-10 ml ulei masline
* 200 g Natural Food
* 15-20 ml ulei de canepa
* 25-30 ml atractant neutru
* 8-10 ml Mega Eweetner

Primavara putem folosi reteta
de toamna dar fara fierbere, ci doar uscare 5 zile in aer liber. In ultima instanta, cand nu reusim sa realizam un bulete de calitate
, sau cand timpul nu este generos cu noi, putem achizitiona buletele din comert. Rezultatele cele mai bune le-am inregistrat cu buletele produse
de Sensas, cu conditia ca acestea sa nu fie prea vechi.
Ca un ultim sfat, retetele recomandate de noi sunt verificate cu bune rezultate pe balti din zona Bucurestiului dar suntem convinsi ca pot fi imaginate mult mai multe combinatii, unele poate chiar mai eficiente, totul depinzand de inspiratia fiecaruia.
Mamaliga
Mamaliga este nada/momeala cu cea mai larga utilizare in pescuitul sportiv. Aprecierea acestei nade se datoreaza in primul rand usurintei cu care este realizata dar si rezultatelor remarcabile obtinute in pescuitul mai multor specii de pesti dintre care amintim carasul, platica, albitura si nu in ultimul rand crapul.

Mamaliga pentru nada
Pentru a pregati o mamaliga pentru nadire nu avem nevoie decat de malai, de preferat extra, si de apa. Se pune apa la fiert intr-un tuci de fonta, cu 2-3 maini de malai in ea si se lasa la fiert pana da in clocot. Apoi adaugam cam jumatate din cantitatea de malai necesara, ajustandu-se cantitatea de apa astfel incat compozitia sa fie putin vascoasa. Dupa caz, vom adauga colorant alimentar rosu sau galben (sofran), arome, indulcitor (zahar, miere), seminte de in, floarea soarelui etc., prajite si macinate. Se amesteca cat mai des pana cand compozitia este bine fiarta. In continuare vom adauga treptat si vom amesteca bine si restul de malai pana se obtine mamaliga de consistenta dorita. Mamaliga se va rasturna pe un capac de lemn avand grija sa nu cada coaja arsa si afumata, formata pe fundul tuciului. Mamaliga astfel obtinuta se poate folosi cu succes ca nada pusa pe arc, fiind in acelasi timp si balast, sau poate fi aruncata in zona de pescuit cu ajutorul unei prastii. Reteta poate fi adaptata in functie de inventivitatea fiecaruia. Unii pescari adauga in continutul nadei si mici cantitati de gainat de pasare (de gaina). Se pare ca mirosul acestuia atrage foarte bine crapul, in special pe cel romanesc. Uleiurile volatile de usturoi, o picatura, maxim doua, sunt de asemenea foarte eficiente.

Mamaliga pentru momeala (patratica)
Spre deosebire de mamaliga pentru nada obtinuta prin reteta de mai sus, mamaliga pentru patratica, folosita ca momeala in carlig, este mai greu de realizat. Aceasta nu trebuie sa fie prea dura insa trebuie sa fie suficient de rezistenta pentru a ramane in carlig in timpul lanseului si, dupa aceea, timp de mai multe ore, in apa. O mamaliga incorect realizata nu rezista in apa decat circa 20-30 min., ceea ce este total insuficient, mai ales la pescuitul crapului. O mamaliga de calitate este usor plastica dar suficient de dura pentru a se pastra in carlig timp de cel putin 2-3 ore. Retetele de preparare a mamaligii pentru patratica sunt destul de numeroase si care mai de care se poate lauda cu un artificiu care asigura produsului sau un succes teribil. Stiti cum sunt pescarii !
In continuare va voi prezenta o reteta
proprie, la modul relativ spus, dar care va poate da satisfactii depline.
* Se ia o masura de faina si doua de malai fin cernut. Se pune cca. 1/3 din cantitate la fiert intr-un ceaun cu circa 3 masuri de apa. Cand compozitia a fiert, se adauga 1 lingura de miere sau 2-3 pastile de zaharina (nu fermenteaza prea repede), un virf de cutit de sofran si 4-5 picaturi de esenta de anason. Se adauga treptat si cantitatea de malai/faina ramase, amestacandu-se continuu. Cand s-a fiert suficient, mamaliga se rastoarna pe un capac de lemn. Se introduce mamaliga intr-o bucata de panza, dres de dama si se face o minge ceva mai mare decat pumnul, stransa bine cu materialul respectiv si apoi latita pentru a putea fi fiarta uniform pe intreaga sectiune. Deci, dupa aceea se fierbe pana cand aceasta pluteste in vasul cu apa. Se lasa sa se scurga pe un fund de lemn dupa care se scoate din material.
Aceasta poate fi apoi:
o taiata cubulete de diferite marimi (cu latura de 6-30 mm), dupa dorinta;
o facuta cocolos prin framantarea acesteia impreuna cu putin srot, pesmet macinat sau chiar putina paine proaspata. Pentru a putea fi framantata, mamaliga se inmoaie putin in apa
pana devine de consistenta plastelinei.

De tinut minte:

* mamaliga nu trebuie sa aiba miros de mancare, prajeli sau alte alimente pe care le consumam sau le-am preparat anterior in ceaun;
* fumatorii trebuie sa se abtina de la fumat in tot acest timp, chiar daca le este greu, deoarece mirosul de tutun nu este deloc agreat de crap. La fel cand fixam nada si momeala in carlig. Tutunul este cea mai eficienta "antimomeala";
* apa pentru prepararea mamaligii este bine sa fie luata din lac sau dintr-o fantana curata, apa plata imbuteliata sau, in caz extrem, apa de robinet tinuta 1-2 zile intr-un vas in aer liber;
* in loc de zahar este preferabil sa folosim miere curata sau pastile de zaharina, deoarece mamaliga va fermenta mai greu pe timp foarte calduros.
Subiectul urmator: "Despre monturi" (in curand).
Autor: Iancu Horia - Bucuresti
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: Indicatii utile

Mesajde Seby » 07 Mar 2010 21:32

Cand ne gindim cum sa compunem un mix de boilies de multe ori sintem “nauciti” de multitudinea de ingrediente care ne sint acum la indemina.iar faptul ca trebuie sa alegem combinatia de fainuri,arome si atractanti, care alaturi de oua sa aibe ca rezultat o pasta care sa sa ruleze perfect si pe deasupra sa aibe o valoare nutritiva cat mai ridicata,este o adevarata provocare !!

Ideea acestui articol nu este aceea de a va propune retete de boilies,ci de a va prezenta notiuni de baza si motivele care stau in spatele alegerii unui ingredient si a cantitatii care trebuie introdusa in mix-ul construit.

Ingrediente Esentiale :

Principalele tipuri de ingrediente care constituie “blocul de legatura” al unui mix de boilies:

Fainuri de “legatura” (fainuri care ajuta la inchegarea pastei de boilies)

Aceste fainuri vor constui aproape 50% din structura mix-ului,fara ele pasta obtinuta nu va putea fi rulata corespunzator si se va sfarama.Cele mai uzuale fainuri de legatura folosite sint faina de soia(izolat proteic din soia) si grisul,dar si faina de orez,malaiul de porumb si faina de grau pot fi incercate cu bune rezultate.

Cantitatea de fainuri de legatura necesare sint in strinsa legatura cu celelalte ingrediente pe care urmarim sa le folosim.De obicei pornim constructia unui mix de la 50% “agenti de legatura”.

Grisul face boilies-urile mai tari decit faina de soia,deci o combinatie 50/50 cu acestea este punctul nostru de plecare.

Proteina

Proteinele continute de mix-ul pe care o sa-l formulam sunt esentiale pentru a crea o nada nutritiva de cursa lunga.Puteti crea un boilies fara un continut bogat de proteine sau unul bine formulat care sa va aduca crapii tot timpul la masa.Asta depinde de voi si de ceea ce urmariti in partidele voastre de pescuit.

Unele tipuri de proteine sint mai digestible decit altele,dar nu acesta este subiectul articolului nostru,si de aceea ne vom opri asupra celor 2 tipuri de proteine folosite in nadele de crap si anume: -proteinele din lapte si proteinele din fainurile de peste.

Faina de peste este o forma relativ ieftina de proteina ,majoritatea fainurilor de peste contin intre 70-80 % proteina si sint acceptate imediat de crap.

Fainurile de peste pre-digerate au ajuns la un grad de rafinare asa de inalt incit continutul lor proteic se ridica in jur de 90% ,dar sint si mult mai scumpe decit fainurile de peste obisnuite.

Proteinele din lapte cum ar fi Caseinatul de calciu cel de sodium sic el mai bun dintre toate WPC ( whey protein concentrate) au un continut proteic foarte ridicat peste 90% si sint foarte usor de digerat pentru crap in special la temperaturi scazute ale apei,dar si costul lor este mult mai ridicat decit al fainurilor de peste obisnuite.

Deci,mix-ul nostru finalizat,”Hi-Nutritive-Value” sau prescurtat “HNV”,,trebuie sa contina in jur de 35-45%proteina.

Textura

Multi dintre voi pot ignora acest aspect,dar pentru mine textura are un rol foarte important in calitatea unui boilies. Crapul adora boilies-urile pe care poate sa le “rontaie” pentru ca dieta lor este constituita in mare parte din scoici,crustacee deci daca reusim sa imitam textura hranei lor naturale va fi un mare ajutor pentru noi,mai ale boilies-urile “grunjoase” elibereaza atractantii pe care i-am introdus in boilies mult mai repede decit unele bazate pe fainuri fin macinate. Cele mai obisnuite ingrediente pe care putem sa le adaugam pentru textura sint semintele pentru pasarile de companie,asa numitele “birdfood” .De remarcat ca aceste seminte nu au un continut proteic ridicat,deci boilies-urile bazate pe seminte de pasari vor putea fi folosite pentru boilies-urile cu actiune rapida,pe termen scurt.Alte ingrediente folosite sint cojile de ou,cochiliile de melci si scoici sau faina de kelp (kelp meal).

De asemenea puteti folosi cu success orice tip de pelete,atit cele pentru pesti cit si cele pentru caini sau pisici de la care puteti imprumuta mix-ului textura si aroma acelor pelete.

10-20% din ingredientele enumerate mai sus vor fi suficiente pentru o textura adecvata si usurinta in rulare si chiar puteti urca procentul la 30% in unele tipuri de mix despre care vom vorbi mai tirziu.

Proteinele Solubile

Intotdeauna trebuie sa incercati includerea unor ingrediente solubile .Ele reprezinta o parte importanta din anatomia unui boilies prin faptul ca se “scurg” din boilies si transmit in apa semnalele chimice ale atractantilor si aromelor folosite,intr-un cuvint emit semnalul de hrana pentru crap.

Fainurile de peste solubile (soluble fish protein) reprezinta una dintre optiuni,alturi de celelalte derivate din lapte pe care le gasim pe piata,cum ar fi laptele praf (de ex. Lamlac sau Vitamealo) care fac acelasi lucru ca si fainurile de peste.solubile .

Foarte important este sa nu abuzati de folosirea acestor ingrediente solubile,puteti sa incepeti cu un procent de 10% si sa urcati pina la maximum 20% din mix.

O cantitate mai mare de 20% va avea ca rezultat un boilies moale care-si va pierde repede fermitatea odata introdus in apa.

Vitamine si Minerale, potentatori de gust

Minamino este cel mai folosit ingredient in acest scop,el furnizind crapului necesarul de vitamine si minerale de care are nevoie zilnic.

Exista si extracte naturale care sint purtatoare de vitamine si minerale,fiind in acelasi timp si un semnal puternic de hrana pentru crap:

-betaina,faina de ficat, extractul de sepia(squid extract), pudra de GLM,etc.

Din nefericire pentru buzunarul dvs. aceste extracte nu sint tocmai ieftine,si pot conta foarte mult in costul total al mix-ului,dar daca doriti sa aveti un boilies nutritiv de cursa lunga,un adevarat “HNV”,atunci trebuie neaparat sa le adaugati in mix. Este alegerea dumneavoastra…

Indulcitorii,sarea,uleiul de chili sint cei mai folositi potentatori de gust.

Alti potentatori folositi,sint si puternici atractanti pentru crap,cum ar fi:

-belachan,Robin Red,extractul de drojdie.

Daca aveti un buget redus pentru alcatuirea unui mix de boilies trebuie sa aveti grija la aceste ingrediente enumerate mai sus,deoarece pot cu usurinta sa ridice cu 50% costul total al mix-ului.

Uleiurile esentiale:

Uleiurile sint folosite de obicei pentru a aduce un plus de atractie nadei noastre si pentru a ajuta pasta obtinuta in procesul de rulare.

Puteti folosi uleiuri cu miros neutru sau unele cu miros si gust pregnant cum ar fi uleiurile de somon si de cinepa.

Un nivel de 5 ml/ou este suficient ca punct de pornire.

Ingrediente cu proprietati speciale

Exista anumite ingrediente care confera unui boilies anumite proprietati fizice speciale.

Putem sa facem un boilies mai usor sau mai greu,sfarimicios sau foarte dur.Totul depinde de ingredientele pe care le folosim.

Citeva exemple ar fi:

-pentru a face un boilies mai usor(cu o greutate specifica mai mica in apa decit in mod obisnuit) folosim:faina de creveti (shrimp meal) sau caseinatul de sodium.

-ca agent special de legatura (binding agent): gel de zer (whey gel) sau gluten de griu (wheat gluten).

-pentru un boilie dur,capabil sa reziste multe ore sub apa putem folosi : albumina de ou (egg albumen),praf de oua (whole egg powder),faina de singe (blood powder) sau gelatina de zer (whey gel).

Mix de vara sau de iarna ???

Puneti-va urmatoarea intrebare:

-de ce sa folosim in mix proteine derivate din lapte atita timp cit ele sint mult mai scumpe decit fainurile de peste?

Acesasta intrebare este aprig disputata intre marii maestrii ai nadelor moderne de crap,unii fiind ferm convinsi de folosirea aceluiasi tip de mix tot anul iar altii optind pentru varianta cu proteine lactice in perioadele cu apa rece (primavara devreme si toamna tirziu) si iata de ce:

“Digestia crapului este afectata in special de temperature apei in care traieste.Astfel,vara pe ape mai calde,sistemul sau digestiv poate digera usor orice tip de boilies.Asta este motivul principal pentru care se folosesc fainurile de peste in special pe timpul verii,pentru ca pot fi digerate extrem de usor de catre crap.

Cind apa se raceste,metabolismul crapului este incetinit,deci si digestia sa,atunci va trebui sa folosim un mix pe care crapul sa-l digere usor,bazat mai mult pe carbohidrati care-i confera energia de care are nevoie.

Putem folosi si iarna fainurile de peste dar trebuie sa tinem cont de faptul ca se digera mai greu iar raspunsul crapului la nada va fi mult mai lent.

Aici intra in scena proteinele lactice care confera crapului o sursa de proteina si carbohidrati usor de digerat,deci o cantitate de energie mult mai mare,pe care o poate exploata pe ape reci.

Daca sinteti un pescar “de vara” atunci raspunsul cel mai bun este faina de peste (fishmeal),iar daca doriti un boilies competitiv tot timpul anului atunci un mix bazat pe proteine lactice este raspunsul corect.Puteti lua in considerare ca alternativa si reducerea cantitatii de peste folosita si inlocuirea sa cu parti de proteine lactice.”

Vreau o nada instantanee sau una de cursa lunga?

Boilies-urile rapide (instant attractor baits) au prins intotdeauna o multime de crapi.

Sint sarace in continutul de proteine dar au un nivel ridicat de atractanti si arome.

Un boilies instantaneu tipic poate fi conceput prin folosirea unui mix cu un procent ridicat de fainuri cu un continut scazut de proteine cum ar fi semintele de pasarele,faina de soia si gris.

Pe termen scurt acest mix ieftin va lucra foarte bine,pina cind crapul va intelege ca boilies-ul oferit nu-i confera tot atitia factori nutritivi precum hrana sa naturala si va refuza sa se hraneasca.

De aceea sfatul meu este sa concepeti un mix cu care sa puteti lucra mai tot timpul anului si care sa fie echilibrat din punct de vedere nutritiv,astfel incit sa determine un raspuns de hranire din partea crapului oricind mergeti la pescuit.

Daca nu dispuneti de banii necesari pentru un astfel de mix sau timpul nu va permite partide dese de pescuit,atunci acest tip de boilies rapid va fi indicat pentru dumneavoastra.

Retete de mix-uri

Sint mii de retete de boilies in lume,deci nu vom oferi retete in sine ci un ghid care va ajuta sa concepeti rapid si sigur tipul de boilies dorit.

Pentru asta trebuie sa va raspundeti la urmatoarele intrebari:

-doresc un boilies de cursa lunga sau unul rapid?

-doresc un boilies cu care sa pescuiesc tot timpul anului?

-ce tipuri de boilies merg cel mai bine pe apele preferate?

-aveti nevoie de un boilies cu un anumit tip de aroma sau adaugati aroma din cauza “modei”?

Apoi,uitati-va dupa ingredientele de care aveti nevoie.Formulati o reteta dupa care faceti o proba cu un singur ou.Primul nostrum obiectiv este sa ne asiguram ca mix-ul poate fi rulat.

Daca nu se ruleaza atunci inseamna ca nu aveti o reteta de mix functionala si trebuie s-o luati de la capat.

Mai jos va prezint un ghid dupa care va puteti orienta ca sa obtineti un mix perfect functional,procentele date reprezinta cantitatea de ingrediente necesare raportate la 1 kg de mix:

Fishmeal Mix:

Fainuri proteice din peste - 50% max.

Agenti de legatura - 50%

Fainuri solubile -10-20%

Fainuri pt textura -10%



Milk Protein mix

Fainuri proteice din lapte - 50% max.

Agenti de legatura - 50%

Fainuri solubile -10%

Fainuri pt textura -10-20%

Attractor mix

Fainuri proteice(orice tip) - 30% max.

Agenti de legatura - 50%

Fainuri solubile -10-20%

Fainuri pt textura -10-30%

Extractele naturale si suplimentele nutritive: le adaugati direct in mix,dupa care amestecati totul foarte bine pentru omogenizare.

Uleiurile : in general se folosesc 5 ml/ou

Arome : folositi dozajele indicate de producator si retineti ca un nivel ridicat de aroma scurteaza invariabil viata unei nade si obtineti doar rezultate pe termen scurt.

In incheiere va recomand sa tineti seama de urmatoarele lucruri:

-nu fiti tentati sa coborati sub 50 % nivelul de ingrediente de legatura cind concepeti un fishmeal (fainurile de peste sint recunoscute pentru faptul ca dezleaga mix-ul,deci grija mare)

La nevoie mai puteti adauga putin gluten de grau sa restabiliti functionalitatea mix-ului.

-proteinele lactice folosite in cantitate mare vor avea ca rezultat un boilies moale,deci folosirea unui “intaritor” va deveni obligatoriu.Puteti adauga albumina de ou.

-semintele de pasarele pe care le veti folosi in mix trebuie risnite.Daca sint foarte fin macinate veti reduce textura dar veti castiga la usurinta de rulare.

-ouale vor constitui aproximativ 30-40% din greutatea unui kg de boilies finit,de regula 8 oua vor fi suficiente pentru 1 kg de mix de baza.

-iarna incercati sa folositi un nivel redus de uleiuri pentru ca vor bloca,din cauza viscozitatii lor in apa rece,cantitatea de atractanti care vor fi eliberati in apa.

-fierberea indelungata va distruge invariabil o parte din nutrientii continuti de boilies,deci vom incerca sa nu fierbem boilies-urile mai mult de 90 de sec( din momentul in care apa din vas incepe sa fiarba).Unele mix-uri vor necesita un timp mai indelungat de fierbere in functie de marimea la rulare a boilies-ului(de ex un boilies de 16 mm va avea un timp mult mai scurt de fierbere decit unul de 24 mm)
sursa: crap-one.ro
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com


Înapoi la Nade si momeli

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron