Ingrediente

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte etc.

Moderator: Seby

Ingrediente

Mesajde Seby » 26 Ian 2010 17:34

ingrediente ;




Dried Seaweed
Faina de alge marine uscate. Faina de alge marine se prezinta sub forma unor granule deshidratate, care au fost uscate in mod natural, pentru a nu-si pierde in procesul de productie nimic din oligoelementele esentiale. Are un miros si un gust foarte pronuntate, iar dupa fierbere granulele iau forma unor mici pete cu aspect de jeleu. Boiliesurile capata o textura si un gust cu totul speciale, care le fac mai usor de identificat.

Kelp Powder
Pudra de varec. Varecul norvergian este recoltat, deshidratat si apoi macinat pentru a produce aceasta pudra fina, cu miros puternic, care contine toate oligoelementele de care are nevoie crapul pentru digestie optima. Este un extract bogat in vitamine si minerale si s-a dovedit ca are si o valoare de astractie pentru crap. Kelp Powder face parte din reteta multor mixuri produse de Nutrabaits, printre care BFM si Four Seasons Mix.

Robin Red
Robin Red original. Contine extracte de ardei rosu, condimente si carofila rosie. Pentru nadele de crap, Robin Red este unul dintre cele mai importante ingrediente din toate timpurile. Este un aditiv clasic, responsabil de prinderea a zeci de mii de crapi. Prezent pe piata de multi ani, este un element esential al unui urias numar de mixuri. Nutrabaits ofera produsul original, care contine extracte de ardei rosu, condimente si mult-laudata carofila rosie.

Meggablend rosu (cu carofila rosie)

La fel ca si celelalte doua produse din seria Meggablend (Meggablend si Meggablend dulce), Meggablend rosu este un ingredient foarte apreciat de pescari si de firmele producatoare de nada. Contine seminte sfarâmate, faina de biscuiti, fainuri de ou ?i carofila rosie, un atractant renumit.


Lapte praf Vitamealo
Multa vreme, acest lapte praf cu gust extrem de placut, ca de frisca, n-a fost disponibil pe piata nadelor de crap, lasând un loc liber în multe retete bune. De când a reaparut, a devenit extrem de popular pentru faptul ca este o sursa de uleiuri si proteine de lapte, ceea ce contribuie la felul în care se leaga mixul si în plus da o nota dulce, cremoasa.

Lapte praf Lamlac
Lamlac este un produs usor diferit de Vitamealo, celalalt lapte praf din gama CC Moore. Are o arom? mai subtila si un continut mai mare de pudra de lapte degresat. Da boiliesurilor o textura foarte fina si este ideal în mixurile care au nevoie de un liant eficace, de un gust cremos, de vitamine si de micronutrienti.

Gel de zer
Gelul de zer este o proteina de zer modificata, folosita în nutritia umana ca înlocuitor pentru oua, acolo unde e nevoie de un liant puternic. În boiliesuri, rolul gelului de zer este sa le întareasca, lucru foarte util daca sunt atacate de raci.

Pudra de ou
Pudra de ou poate fi folosita în mixuri ca înlocuitor pentru oua, în proportie de 10%. Desi nu are acelasi continut proteic ca si albumina de ou, multi experti în nade considera ca este mai atragatoare pentru crap.

Faina de soia

Faina de soia oferita de CC Moore este integrala, cu granulatie fina si inactiva enzimatic. Bogata în grasimi si uleiuri. Continut proteic de aproximativ 45%. Ingredient foarte popular, care poate fi folosit tot sezonul, cu proprietati excelente. Liant eficace, are o aroma atragatoare de malt, îmbunatateste mecanica de rulare, este relativ ieftin si pastreaza umiditatea din nade.
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: Ingrediente

Mesajde Seby » 26 Ian 2010 21:22

1. ATRACTUL (atractantul) –are 2 roluri importante : ii creaza crapului DEPENDENTA si este un puternic PURGATIV.Cu alte cuvinte, un crap care a apucat sa manance cateva bile, nu mai are stare pana nu le cauta si le mananca pe toate, purgatia puternica avand rolul de a-l mentine intr-o foame permanenta !!!!

2. AROMA-
exact cum ii spune si denumirea are rolul de … aroma ! Exista 2 tipuri de arome, cele pe baza de alcool ( foarte usor volatile, care se disperseaza rapid in apa) si cele pe baza de glicerol(mai uleioase, folosite in general vara).

3.BETAINA-
are tot rol de atractant, este 100% naturala, se poate obtine si din plante si din animale. Cea mai buna se pare ca este cea obtinuta din scoica cu buza verde(GLM).Contine stimulatori de apetit si amino acizi.Creaza solubilitate stratului superior al bilelor.

4.ALCOOLUL-este recomandat sa fie prezent in componenta boilesurilor si cand apa este calda , dar mai ales pe apa rece.Are rol important in dispersia in apa a microparticolelor ,digestibilitate crescuta si valoare nutritiva crescuta .In produsele din magazine se gaseste sub denumirea de CSL(alcool pe baza de porumb), Whisky Link sau Liquid Link de la SBS.

5.COMPLEXE DE AMINO-ACIZII-
au rol de atractant, lichid nutritiv, stimulator de apetit. Contin extract de ficat, splina si mucoasa gastrica, vitamine si minerale. Se gasesc sub denumirea de Amino-PPC,Attractamino, Nutramino, Multimino.
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: Ingrediente

Mesajde Teslaru Ciprian » 03 Feb 2010 10:52

Sau asa :
Citat:

Cand ne gindim cum sa compunem un mix de boilies de multe ori sintem “nauciti” de multitudinea de ingrediente care ne sint acum la indemina.iar faptul ca trebuie sa alegem combinatia de fainuri,arome si atractanti, care alaturi de oua sa aibe ca rezultat o pasta care sa sa ruleze perfect si pe deasupra sa aibe o valoare nutritiva cat mai ridicata,este o adevarata provocare !!

Ideea acestui articol nu este aceea de a va propune retete de boilies,ci de a va prezenta notiuni de baza si motivele care stau in spatele alegerii unui ingredient si a cantitatii care trebuie introdusa in mix-ul construit.

Ingrediente Esentiale :

Principalele tipuri de ingrediente care constituie “blocul de legatura” al unui mix de boilies:


Fainuri de “legatura” (fainuri care ajuta la inchegarea pastei de boilies)

Aceste fainuri vor constui aproape 50% din structura mix-ului,fara ele pasta obtinuta nu va putea fi rulata corespunzator si se va sfarama.Cele mai uzuale fainuri de legatura folosite sint faina de soia(izolat proteic din soia) si grisul,dar si faina de orez,malaiul de porumb si faina de grau pot fi incercate cu bune rezultate.

Cantitatea de fainuri de legatura necesare sint in strinsa legatura cu celelalte ingrediente pe care urmarim sa le folosim.De obicei pornim constructia unui mix de la 50% “agenti de legatura”.

Grisul face boilies-urile mai tari decit faina de soia,deci o combinatie 50/50 cu acestea este punctul nostru de plecare.

Proteina

Proteinele continute de mix-ul pe care o sa-l formulam sunt esentiale pentru a crea o nada nutritiva de cursa lunga.Puteti crea un boilies fara un continut bogat de proteine sau unul bine formulat care sa va aduca crapii tot timpul la masa.Asta depinde de voi si de ceea ce urmariti in partidele voastre de pescuit.

Unele tipuri de proteine sint mai digestible decit altele,dar nu acesta este subiectul articolului nostru,si de aceea ne vom opri asupra celor 2 tipuri de proteine folosite in nadele de crap si anume: -proteinele din lapte si proteinele din fainurile de peste.

Faina de peste este o forma relativ ieftina de proteina ,majoritatea fainurilor de peste contin intre 70-80 % proteina si sint acceptate imediat de crap.

Fainurile de peste pre-digerate au ajuns la un grad de rafinare asa de inalt incit continutul lor proteic se ridica in jur de 90% ,dar sint si mult mai scumpe decit fainurile de peste obisnuite.

Proteinele din lapte cum ar fi Caseinatul de calciu cel de sodium sic el mai bun dintre toate WPC ( whey protein concentrate) au un continut proteic foarte ridicat peste 90% si sint foarte usor de digerat pentru crap in special la temperaturi scazute ale apei,dar si costul lor este mult mai ridicat decit al fainurilor de peste obisnuite.

Deci,mix-ul nostru finalizat,”Hi-Nutritive-Value” sau prescurtat “HNV”,,trebuie sa contina in jur de 35-45%proteina.

Textura

Multi dintre voi pot ignora acest aspect,dar pentru mine textura are un rol foarte important in calitatea unui boilies. Crapul adora boilies-urile pe care poate sa le “rontaie” pentru ca dieta lor este constituita in mare parte din scoici,crustacee deci daca reusim sa imitam textura hranei lor naturale va fi un mare ajutor pentru noi,mai ale boilies-urile “grunjoase” elibereaza atractantii pe care i-am introdus in boilies mult mai repede decit unele bazate pe fainuri fin macinate. Cele mai obisnuite ingrediente pe care putem sa le adaugam pentru textura sint semintele pentru pasarile de companie,asa numitele “birdfood” .De remarcat ca aceste seminte nu au un continut proteic ridicat,deci boilies-urile bazate pe seminte de pasari vor putea fi folosite pentru boilies-urile cu actiune rapida,pe termen scurt.Alte ingrediente folosite sint cojile de ou,cochiliile de melci si scoici sau faina de kelp (kelp meal).

De asemenea puteti folosi cu success orice tip de pelete,atit cele pentru pesti cit si cele pentru caini sau pisici de la care puteti imprumuta mix-ului textura si aroma acelor pelete.

10-20% din ingredientele enumerate mai sus vor fi suficiente pentru o textura adecvata si usurinta in rulare si chiar puteti urca procentul la 30% in unele tipuri de mix despre care vom vorbi mai tirziu.

Proteinele Solubile

Intotdeauna trebuie sa incercati includerea unor ingrediente solubile .Ele reprezinta o parte importanta din anatomia unui boilies prin faptul ca se “scurg” din boilies si transmit in apa semnalele chimice ale atractantilor si aromelor folosite,intr-un cuvint emit semnalul de hrana pentru crap.

Fainurile de peste solubile (soluble fish protein) reprezinta una dintre optiuni,alturi de celelalte derivate din lapte pe care le gasim pe piata,cum ar fi laptele praf (de ex. Lamlac sau Vitamealo) care fac acelasi lucru ca si fainurile de peste.solubile .

Foarte important este sa nu abuzati de folosirea acestor ingrediente solubile,puteti sa incepeti cu un procent de 10% si sa urcati pina la maximum 20% din mix.

O cantitate mai mare de 20% va avea ca rezultat un boilies moale care-si va pierde repede fermitatea odata introdus in apa.

Vitamine si Minerale, potentatori de gust

Minamino este cel mai folosit ingredient in acest scop,el furnizind crapului necesarul de vitamine si minerale de care are nevoie zilnic.

Exista si extracte naturale care sint purtatoare de vitamine si minerale,fiind in acelasi timp si un semnal puternic de hrana pentru crap:

-betaina,faina de ficat, extractul de sepia(squid extract), pudra de GLM,etc.

Din nefericire pentru buzunarul dvs. aceste extracte nu sint tocmai ieftine,si pot conta foarte mult in costul total al mix-ului,dar daca doriti sa aveti un boilies nutritiv de cursa lunga,un adevarat “HNV”,atunci trebuie neaparat sa le adaugati in mix. Este alegerea dumneavoastra…

Indulcitorii,sarea,uleiul de chili sint cei mai folositi potentatori de gust.

Alti potentatori folositi,sint si puternici atractanti pentru crap,cum ar fi:

-belachan,Robin Red,extractul de drojdie.

Daca aveti un buget redus pentru alcatuirea unui mix de boilies trebuie sa aveti grija la aceste ingrediente enumerate mai sus,deoarece pot cu usurinta sa ridice cu 50% costul total al mix-ului.

Uleiurile esentiale:

Uleiurile sint folosite de obicei pentru a aduce un plus de atractie nadei noastre si pentru a ajuta pasta obtinuta in procesul de rulare.

Puteti folosi uleiuri cu miros neutru sau unele cu miros si gust pregnant cum ar fi uleiurile de somon si de cinepa.

Un nivel de 5 ml/ou este suficient ca punct de pornire.

Ingrediente cu proprietati speciale

Exista anumite ingrediente care confera unui boilies anumite proprietati fizice speciale.

Putem sa facem un boilies mai usor sau mai greu,sfarimicios sau foarte dur.Totul depinde de ingredientele pe care le folosim.

Citeva exemple ar fi:

-pentru a face un boilies mai usor(cu o greutate specifica mai mica in apa decit in mod obisnuit) folosim:faina de creveti (shrimp meal) sau caseinatul de sodium.

-ca agent special de legatura (binding agent): gel de zer (whey gel) sau gluten de griu (wheat gluten).

-pentru un boilie dur,capabil sa reziste multe ore sub apa putem folosi : albumina de ou (egg albumen),praf de oua (whole egg powder),faina de singe (blood powder) sau gelatina de zer (whey gel).

Mix de vara sau de iarna ???

Puneti-va urmatoarea intrebare:

-de ce sa folosim in mix proteine derivate din lapte atita timp cit ele sint mult mai scumpe decit fainurile de peste?

Acesasta intrebare este aprig disputata intre marii maestrii ai nadelor moderne de crap,unii fiind ferm convinsi de folosirea aceluiasi tip de mix tot anul iar altii optind pentru varianta cu proteine lactice in perioadele cu apa rece (primavara devreme si toamna tirziu) si iata de ce:

“Digestia crapului este afectata in special de temperature apei in care traieste.Astfel,vara pe ape mai calde,sistemul sau digestiv poate digera usor orice tip de boilies.Asta este motivul principal pentru care se folosesc fainurile de peste in special pe timpul verii,pentru ca pot fi digerate extrem de usor de catre crap.

Cind apa se raceste,metabolismul crapului este incetinit,deci si digestia sa,atunci va trebui sa folosim un mix pe care crapul sa-l digere usor,bazat mai mult pe carbohidrati care-i confera energia de care are nevoie.

Putem folosi si iarna fainurile de peste dar trebuie sa tinem cont de faptul ca se digera mai greu iar raspunsul crapului la nada va fi mult mai lent.

Aici intra in scena proteinele lactice care confera crapului o sursa de proteina si carbohidrati usor de digerat,deci o cantitate de energie mult mai mare,pe care o poate exploata pe ape reci.

Daca sinteti un pescar “de vara” atunci raspunsul cel mai bun este faina de peste (fishmeal),iar daca doriti un boilies competitiv tot timpul anului atunci un mix bazat pe proteine lactice este raspunsul corect.Puteti lua in considerare ca alternativa si reducerea cantitatii de peste folosita si inlocuirea sa cu parti de proteine lactice.”

Vreau o nada instantanee sau una de cursa lunga?

Boilies-urile rapide (instant attractor baits) au prins intotdeauna o multime de crapi.

Sint sarace in continutul de proteine dar au un nivel ridicat de atractanti si arome.

Un boilies instantaneu tipic poate fi conceput prin folosirea unui mix cu un procent ridicat de fainuri cu un continut scazut de proteine cum ar fi semintele de pasarele,faina de soia si gris.

Pe termen scurt acest mix ieftin va lucra foarte bine,pina cind crapul va intelege ca boilies-ul oferit nu-i confera tot atitia factori nutritivi precum hrana sa naturala si va refuza sa se hraneasca.

De aceea sfatul meu este sa concepeti un mix cu care sa puteti lucra mai tot timpul anului si care sa fie echilibrat din punct de vedere nutritiv,astfel incit sa determine un raspuns de hranire din partea crapului oricind mergeti la pescuit.

Daca nu dispuneti de banii necesari pentru un astfel de mix sau timpul nu va permite partide dese de pescuit,atunci acest tip de boilies rapid va fi indicat pentru dumneavoastra.

Retete de mix-uri

Sint mii de retete de boilies in lume,deci nu vom oferi retete in sine ci un ghid care va ajuta sa concepeti rapid si sigur tipul de boilies dorit.

Pentru asta trebuie sa va raspundeti la urmatoarele intrebari:

-doresc un boilies de cursa lunga sau unul rapid?

-doresc un boilies cu care sa pescuiesc tot timpul anului?

-ce tipuri de boilies merg cel mai bine pe apele preferate?

-aveti nevoie de un boilies cu un anumit tip de aroma sau adaugati aroma din cauza “modei”?

Apoi,uitati-va dupa ingredientele de care aveti nevoie.Formulati o reteta dupa care faceti o proba cu un singur ou.Primul nostrum obiectiv este sa ne asiguram ca mix-ul poate fi rulat.

Daca nu se ruleaza atunci inseamna ca nu aveti o reteta de mix functionala si trebuie s-o luati de la capat.

Mai jos va prezint un ghid dupa care va puteti orienta ca sa obtineti un mix perfect functional,procentele date reprezinta cantitatea de ingrediente necesare raportate la 1 kg de mix:

Fishmeal Mix:

Fainuri proteice din peste - 50% max.

Agenti de legatura - 50%

Fainuri solubile -10-20%

Fainuri pt textura -10%



Milk Protein mix

Fainuri proteice din lapte - 50% max.

Agenti de legatura - 50%

Fainuri solubile -10%

Fainuri pt textura -10-20%

Attractor mix

Fainuri proteice(orice tip) - 30% max.

Agenti de legatura - 50%

Fainuri solubile -10-20%

Fainuri pt textura -10-30%

Extractele naturale si suplimentele nutritive: le adaugati direct in mix,dupa care amestecati totul foarte bine pentru omogenizare.

Uleiurile : in general se folosesc 5 ml/ou

Arome : folositi dozajele indicate de producator si retineti ca un nivel ridicat de aroma scurteaza invariabil viata unei nade si obtineti doar rezultate pe termen scurt.

In incheiere va recomand sa tineti seama de urmatoarele lucruri:

-nu fiti tentati sa coborati sub 50 % nivelul de ingrediente de legatura cind concepeti un fishmeal (fainurile de peste sint recunoscute pentru faptul ca dezleaga mix-ul,deci grija mare)

La nevoie mai puteti adauga putin gluten de grau sa restabiliti functionalitatea mix-ului.

-proteinele lactice folosite in cantitate mare vor avea ca rezultat un boilies moale,deci folosirea unui “intaritor” va deveni obligatoriu.Puteti adauga albumina de ou.

-semintele de pasarele pe care le veti folosi in mix trebuie risnite.Daca sint foarte fin macinate veti reduce textura dar veti castiga la usurinta de rulare.

-ouale vor constitui aproximativ 30-40% din greutatea unui kg de boilies finit,de regula 8 oua vor fi suficiente pentru 1 kg de mix de baza.

-iarna incercati sa folositi un nivel redus de uleiuri pentru ca vor bloca,din cauza viscozitatii lor in apa rece,cantitatea de atractanti care vor fi eliberati in apa.

-fierberea indelungata va distruge invariabil o parte din nutrientii continuti de boilies,deci vom incerca sa nu fierbem boilies-urile mai mult de 90 de sec( din momentul in care apa din vas incepe sa fiarba).Unele mix-uri vor necesita un timp mai indelungat de fierbere in functie de marimea la rulare a boilies-ului(de ex un boilies de 16 mm va avea un timp mult mai scurt de fierbere decit unul de 24 mm)

sursa: crap-one.ro
Avatar utilizator
Teslaru Ciprian
 
Mesaje: 204
Membru din: 02 Feb 2010 17:36
Localitate: Simeria

Re: Ingrediente

Mesajde Seby » 06 Feb 2010 09:31

Caseina este proteina din lapte (fara zer) si principalul component al branzeturilor.
Ultimele cercetari asupra derivatelor din lapte indica faptul ca digerarea caseinelor este foarte lenta, la nivel de alimentatie umana se recomanda inlocuirea caseinelor cu caseinate din lapte sau proteine din zer.
O digerare lenta duce la o senzatie de satietate si oboseala. Acest lucru nu este deloc benefic in pescuit, un crap satul se va ridica intr-un strat de apa cu temperatura mai ridicata pentru a-si accelera digestia si nu este sigur ca va mai reveni pe acelasi loc de hranire. S-a demonstrat ca folosirea caseinelor in nade (studiul a fost realizat de fapt pe furaje) poate ridica timpul de digestie al crapului pana la 5-6 ore (la o temperatura a apei de 18 grade).
Una din marile proprietati atribuie casinei este solubilitatea dar nici aceasta nu este chiar un punct forte pentru pescuit pentru ca este GREU solubila.
Eu nu le mai folosesc, merg exclusiv pe caseinate si pe proteine din zer.

2. Caseinatul de calciu

Atunci cand sunt separate, sub actiunea unei substante alcaline, proteinele din lapte tind sa se lege de unul din cele 2 metale existente in lapte, calciu sau natriu.
Caseinatul de calciu este, evident, proteina legata de calciu. Gustul sau este mult superior tuturor caseinatelor sau caseinelor.
Caseinatele sunt produse cu timp de digerabilitate mediu, mai rapid decat al caseinei dar mai lent decat al proteinelor din zer.
Un caseinat de calciu introdus in mix il imbunatateste nu numai prin nivelul proteic si gustativ ci si la nivel de prelucrare a cocii si de aspect si elasticitate al produsului finit.
Profilul aminoacidic al caseinatului de calciu este: Alanina 2,6%, arginina 3,6%, acid aspartic 6,6%, cistina 0,5%, acid glutamic 20%, glicina 1,6%, histidina 2,3%, isoleucina 4,2%, leucina 8,2%, lizina 7,3%, metionina 2,5%, fenilalanina 4,4%, prolina 10,1%, serina 5,6%, treonina 4,3%, triptofan 1,2%, tirozina 4,6%, valina 5,4%.
Eu am folosit pana la 25% din cantitatea de mix dar au iesit cam prajiturele, 15% consider ca este cantitatea optima pentru un mix bun.

3. Caseinatul de sodiu
Cealalta proteina din lapte, legata de sodiu.
Caseinatul de sodiu este un bun emulsifiant, se dizolva rapid si este foarte stabil la temperaturi inalte (fierbere), are un gust foarte bun si formeaza o coca foarte elastica.
Profilul aminoacidic: alanina 2,7%, arginina 3,7%, acid aspartic 6,4%, cistina 0,3%, acid glutamic 20,2%, glicina 2,4%, histidina 2,8%, isoleucina 5,5%, leucina 8,3%, lizina 7,4%, metionina 2,5%, fenilalanina4,5%, prolina 10,2%, serina 5,7%, treonina4,4%, triptofan 1,1%, tirosina 1,1%, valina 6,5%.
La fel ca la caseinatul de calciu, 15% din mix este suficient.

4. Proteina din lapte
In functie de producator poate purta diverse nume.
Este proteina totala din lapte (cu zer cu tot), are un continut proteic de 80% (90% sau peste pentru varianta concentrata), este foarte bogata in calciu si are un gust foarte accentuat de frisca. Are o viteza medie de digerabilitate si este foarte bogata in aminoacizi ramificati. Eu o consider foarte importanta in mixuri datorita atat nivelului proteic cat si gustului pe care il da boiliesurilor.
Se poate merge lejer pana la 20% din mix.

5. Proteina din zer
Zerul este ceea ce ramane dupa fabricarea branzei, desi o mare parte din proteine se coaguleaza si se acumuleaza in branza zerul pastreaza si el o buna cantitate (cca 20% din cantitatea de proteina din lapte) de proteine foarte valoroase. Marele avantaj al proteinei din zer este asimilarea rapida in organism, producatorii de furaje nu prea iubesc aceasta proteina deoarece s-a constatat ca timpul de digestie la crapi poate fi mai mic de o ora (la o temperatura de 18 grade) insa pentru pescuit ... este mana cereasca ... trasaturi in fiecare ora :-).
Se poate folosi pana la 20% din mix.

6. Lactoza
Lactoza este zaharul natural din lapte, pe langa gustul deosbit de bun pe care il are, are si marea proprietate de a fi complet asimilabil in organism, desi la om poate provoca intolerante s-a stabilit ca la animale (inclusiv pesti) aceasta intoleranta nu apare. Lactoza este necesara in mixurile care contin proteine lactice deoarece acestea nu se digera in absenta glucosei, lactoza fiind un dizaharid format din glucoza si galactoza. In industria furajelor de animale este socotit si un foarte bun laxativ (neagresiv).
Eu folosesc 5g/kg de mix.

7. Lactuloza
Este tot un dizaharid format din galactoza si fructoza. Se gaseste sub forma lichida sau pulbere, prefearta mea este cea lichida.
Excesul de proteina poate duce la constipatie, acest lucru este foarte periculos pentru crap de aceea trebuie avuta in vedere asigurarea unui laxativ. Lactuloza nu este asimilabila la nivel digestiv ci doar la nivelul intestinului gros unde regleaza functiile excretorii. Depasirea a 2ml/kg de mix poate duce la diaree.

8. Lapte praf
Laptele praf poate fi folosit in mixuri dar in nici un caz nu poate substitui caseinatele sau concentratele proteice din lapte sau zer. Daca doriti sa incercati un lapte praf alegeti macar unul de calitate, nu unul ordinar care este plin de "inlocuitori". Eu am folosit de vreo 3-4 ori lapte praf in locul "concentratelor" dar nu am fost foarte incantat de rezultate.

9. Iaurtul
Iaurtul contine o mare cantitate de proteine lactice, calciu si complexul d evitamine B. In plus este foarte bogat in fermenti care ajuta la echilibrarea digestiei. O lingura mare de iaurt la un kg de mix este foarte buna Are gust foarte bun, PH scazut si aport mare de proteine, incercati-l ca merita.

10. LactoMix

Este un mix din proteine lactice realizat de mine si de un prieten cu care fac boiliesurile si consideram ca aceasta este varianta optima pentru o coca usor de rulat si boiliesuri cu o consistenta foarte buna. Contine caseinate (calciu si sodiu), proteina concentrata din lapte si proteine din zer. Va fi disponibil pe magazinul online din luna mai. Noi recomandam folosirea a 20% LactoMix din cantitatea de mix.

Iliuta Goean
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com


Înapoi la Nade si momeli

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron