Prepararea Semintelor

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte etc.

Moderator: Seby

Prepararea Semintelor

Mesajde Seby » 30 Noi 2010 07:37

Avem mai jos un tabel care indica timpi optimi de inmuierea sau fierbere a semintelor folosite in pescuit.
Trebuie sa stim ca fierberea pe o perioada mai mare de timp, nu face decit sa se pierda o parte din calitatile nutritive si o parte din atractia semintelor. Cu cat timpul de fierbere va fi mai mare ,cu atat semintele noastre vor fi mai putin atractive pentru crap.


Imagine
Avatar utilizator
Seby
Administrator
 
Mesaje: 2031
Membru din: 23 Ian 2010 17:52
Localitate: Deva /seby_pie@yahoo.com

Re: Prepararea Semintelor

Mesajde DORIN » 30 Noi 2010 08:19

Tot prin sat am auzit despre seminte cum ca:

Mixul de seminte poate include practic aproape orice tip de samanta, fie ea fasole, aluna, in, hrisca sau canepa, fiind de multe ori la fel sau poate chiar mai prinzator decat un boilies. Mai important este faptul ca succesul este aproape instant, raspandirea aromelor actionand ca un super-rapid atractant pentru pesti. In plus, fiind o hrana oarecum usoara, tranziteaza aparatul digestiv al crapuilui relativ repede, aceste revenind la scurt timp in zona de hranire si sporindu-va astfel sansele de a il captura.
Cele mai uzuale seminte utilizate in construirea unui 'particle mix' sunt: tigernuts, porumb, canepa, naut, soia, floarea soarelui, in, hrisca, naut, fasole, niger, etc.
Istoric vorbind, majoritatea au prins, prind si vor prinde crap. In fapt, intreaga pleiada de capturi in pescuitului la crap s-a construit in parte pe mixurile de seminte.

Seminte importante
Porumb: In mod cert, cel mai cunoscut si utilizat dintre ele este porumbul. Hrana bazica, poate fi folosit atat singur cat si in combinatie cu alte seminte, precum si ca suport pentru boilies pe baza de seminte, asa-zisele birdfood.
Nu necesita un procedeu special de preparare, fiind relativ simplu de "construit" o nada avandu-l ca ingredient principal. Cea mai intalnita metoda de preparare este acoperirea cu apa intr-o caldare si lasare timp de 48 de ore la caldura pentru fermentare. Adaugarea de zahar sau melasa creste atractivitatea si grabeste procesul de eliberare a substantelor nutritive.
Marele secret in ceea ce il priveste, consta in faptul ca in procesul de fermentare elibereaza un lichior extrem de bogat in aminoacizi si vitamine, substanta cu rol atractiv foarte mare.

Canepa: Se caracterizeaza printr-o putere de atractie deosebita, avand in compozitie aproximativ 25% proteine, 31% grasimi polinesaturate, 20-30% carbohidrati si 10-15% fibre insolubile precum si numeroase minerale. Este foarte usor digerabila, contine toti aminoacizii esentiali si acizi grasi din gama Omega. Prajita si macinata grosier, uruiala de canepa se poate folosi in compozitia mixului de seminte sau a groundbait-ului.

Tigernuts: Sunt cunoscute ca fiind o nada de-a dreptul devastatoare pentru crap indiferent daca sunt folosite ca nada de apel sau nada de carlig. Selective, datorita tariei tuberculului, fiind foarte greu digerabile de catre alte specii, alunele tigrate necesita a fi inmuiate timp de 24 de ore, fierbandu-se ulterior timp de 30 de minute. Se vor lasa apoi la fermentat, in apa in care au fiert, intr-o caldare deschisa, pe o perioada de 48 de ore, de preferabil intr-un loc caldut.

Soia: Samanta cu procentaj ridicat de proteine si grasimi in compozitie ce o face irezistibila pentru crap. Se prepara similar porumbului, prin scufundare in vederea fermentatiei sau semi-prajita si macinata grosier.
Asigura o dispersie si o atractivitate sporita mixului de seminte, fiind mai presus de toate un suport proteic important si un liant eficace.

Naut: Se comporta excelent in mixul de seminte, absoarbe o mare cantitate de apa la inmuiere, fiind o nada usoara si atractiva, versatilitatea lui permitand combinatia cu o divertisate de arome si aditivi lichizi. Se poate folosi si ca nada de carlig, gaurindu-se usor cu un burghiu fin. Nu mare va va fi mirarea cand veti remarca la capatul firului un crap supradimensionat atunci cand pescuiti cu naut.
Se poate inmuia timp de 24h alaturi de porumb (atentie- va absorbi o mare cantitate de apa) sau se poate fierbe timp de 15-20 de minute.

Fasole: Extrem de selectiva, folosita in special de pescarii englezi, poate fi samanta care face diferenta in mixul vostru. Se poate folosi si pe rig, in paralel cu un bob de naut sau porumb.
Se prepara la fel ca porumbul sau nautul, prin inmuiere sau fierbere.

Reteta
Una dintre retetele care pentru mine au dat rezultate de foarte multe ori atat pe lacuri cat si prin golfurile Dunarii, este simpla, bazica, functionand in special in zonele in salbatice.
Compozitie: 2kg porumb, 1 kg soia, 1 kg naut, 300g canepa, 100g hrisca, 100g niger, 25ml aroma de fructe(capsuni, portocale, pruna, afina).
Intr-o caldare de 10l, se lasa porumbul la inmuiat timp de 24h, completandu-se ulterior cu soia, naut, canepa macinata grosier, niger si hrisca. Se adauga aroma dorita impreuna cu 200g de zahar sau 50ml de malasa si se lasa inca 24h pentru fermentare. In cazul in care dispuneti de granule de polen adaugati 3 linguri mari si veti transforma totul intr-o nada devastatoare.
Porumbul va elibera CSL, proteinele din soia vor imbogati partea lichida, mixul de seminte capatand spre final o tenta fructoasa si un miros imbietor, cu o savoare ce numai polenul o poate da unei nade.
Se poate nadi cu lingura, porumbul si nautul din mix putand fi folosit ca nada de carlig.
Specia care va raspunde frecvent este crapul romannesc, dar sa nu va mirati ca in cazul in care 'riscati' cu o aroma aparte, gen banane sa puneti pe mal si o multime de teni.

Fir intins!
Omul trebuie sa aiba si prieteni si dusmani...prietenii il invata ce trebuie sa faca, iar dusmanii il obliga sa faca ce trebuie!
Uneori este nevoie sa-ti dea niste palme viata...ca sa fi treaz cand va incerca sa-ti traga pumni.
Avatar utilizator
DORIN
Moderator
 
Mesaje: 837
Membru din: 24 Ian 2010 15:15
Localitate: Deva


Înapoi la Nade si momeli

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron